LYS’de puana göre tercih yapan kaybediyor!

LYS sonuçlarının açıklanmasıyla beraber tercih maratonu başlayacak. Tercih konusunda dikkat edilmesi gereken pek çok noktaya dikkat çeken uzmanların önerilerine kulak verin: Sonuçları çok iyi okuyun. Ön lisans ve lisansta tercih yaparken puanları değil başarı sıralarını dikkate alın. 2017 ÖSYS Kılavuzunu mutlaka inceleyin.

lys sonuçları

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercihlere dair dikkat edilmesi gereken birçok madde olduğuna dikkat çekti.

Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, şu tavsiyelerde bulundu:


Sonuçları iyi okuyun!

“Öncelikle sonuçları çok iyi okumak gerekiyor. Adaylar sonuçlar açıklandığında YGS ve LYS ham puanlarını, ortaöğretim başarı puanlarını ve ortaöğretim başarı puanlarının eklenmiş olduğu yerleştirme puanlarını ve başarı sıralarını görebilecekler. Bu yıl meslek lisesi öğrencileri için Sınavsız Geçiş kaldırıldığından dolayı meslek lisesi öğrencileri ilgili YGS puanlarının ek puanlı yerleştirme puan ve başarı sıralarını da sonuç kâğıtlarında görebilecekler ve ek puanlarına göre tercihlerini oluşturacaklar.

Tüm aday öğrenciler için ilk kural; ön lisans tercihi yapacaklar için YGS’de ilgili puan türünde 150 barajını geçmek, yüksekokul lisans tercihi yapacaklar için YGS’de ilgili puan türünde 180 barajını geçmek, fakülte lisans tercihi yapacaklar için LYS’lerde ilgili puan türünde 180 barajını geçmek gerekir. Ham puan olarak bu kuralları sağlayan adaylar tercih yapma hakkına sahiptir.

Açık öğretim programlarına dikkat

Bu yıl yapılan değişiklikle açık öğretim programlarının da puan türleri değiştirildiğinden ön lisans ve lisans tercihlerinde seçmek istedikleri bölüme göre ilgili puan türünde barajı geçmeleri gerekmektedir.

Puanları değil, başarı sırasını dikkate alın

Tercihler, geçen yıl o bölüme veya programa en son yerleşen öğrencinin puanına ve başarı sırasına göre yapılmaktadır. Her yıl sınava giren öğrencilerin başarı durumları değişiklik gösterdiğinden dolayı hem ön lisans hem de lisans tercihlerini yaparken adayların puanlarını değil başarı sıralarını dikkate alarak tercih yapmaları daha sağlıklı olacaktır.

Başarı sırası barajına dikkat!

Mühendislik bölümlerini düşünen adayların ilgili puan türünde en düşük 240 bininci; Mimarlık düşünen adayların ilgili puan türünde en düşük 200 bininci, Tıp Fakültesi düşünen adayların ilgili puan türünde en düşük 40 bininci, Hukuk düşünen adayların ilgili puan türünde en düşük 150 bininci, öğretmenlik programı (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dahil) düşünen adayların ilgili puan türünde en düşük 240 bininci başarı sırasında yer almaları gerekmektedir.


ÖSYS Kılavuzunu mutlaka inceleyin

Adayların ÖSYM tarafından yayımlanan 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri gerekiyor. Geçen yıl kontenjanı dolmadığı için veya bu yıl yeni açıldığından puanları belli olmayan bölümleri yazmakta adaylar bir çekince görmemeliler. Puanı belli olmayan bölümlerle ilgili tercih yaparken aynı bölümün geçen yılki en son başarı sırasını dikkate alarak tercih listelerinde isteklerine göre uygun bir sıraya yazabilirler.

Tercihlerinizi istek sırasında oluşturun!

Tüm bu teknik detayları göz önüne alarak adayların öncelikle bir istek sırası yapmaları gerekir. Okumak istemedikleri, mutlu olacaklarını düşünmedikleri bölüm ve programları sadece puanları yettiği için yazmak yerine tercih listelerini mutlu olacakları bölümleri ve programları yazarak oluşturmaları gerekir.”

Meslek seçimi: Hayat memat meselesi

“Meslek, hayat boyu sizinle beraber olan, hayatta sizinle dans eden partnerinizdir. Bu dansı eğlenceli kılan onunla ahenkli oluşunuzdur” diyen Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, meslek seçimi arifesinde olan öğrencilere önerilerde bulundu.

Lisans Yerleştirme Sınavı (YLS) maratonu, yorucu bir sürecin ardından sona erdi. Sıra geldi hayatınız boyunca yapmayı düşündüğünüz mesleği seçmeye. Meslek seçerken bir bakıma yaşam tarzını da belirlediğiniz düşünüldüğünde bu kez bir başka zorlu süreç sizi bekliyor.

Yeditepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden Yrd. Doç. Berke Kırıkkanat, hayatınızı nasıl devam ettireceğinizin kararını verdiğiniz bugünlerde en iyi performansı sergileyebileceğiniz ve yaşam boyu doyum sağlayabileceğiniz mesleği seçmenizin önemine işaret ederek meslek seçimi sırasında izlenmesi gereken aşamaları anlattı:

  • Önce kendinizi tanıyın: Seçmiş olduğunuz mesleğin, yeteneklerinizi, becerilerinizi, kişilik özelliklerinizi ifade etmenize mümkün kılacak bir ortam sağlayıp sağlamadığına bakın. Bu sürece kendinizi tanımakla başlayın. Kendinize, “Ben ne istiyorum? Ben, neyi yapmaktan hoşlanıyorum? Ben, hangi becerilere, yeteneklere sahibim? Seçmiş olduğum meslek dalı, psikolojik ihtiyaçlarımı karşılıyor mu?” sorularını sorun. Ailenizin veya sosyal çevrenizin beklentilerine göre meslek seçimi yapmayın.
  • Meslekleri tanıyın: Çeşitli meslek dallarını araştırırken şu sorulara yanıt arayın:
  • Seçtiğiniz meslek ile benliğiniz arasında uyum arayın: Meslek, hayat boyu sizinle beraber olan, hayatta sizinle dans eden partnerinizdir. Bu dansı eğlenceli kılan onunla ahenkli oluşunuzdur. Bu ahenk, mesleğinizi severek yapabilmeniz için ön koşuldur.
  • “Mesleğin gerektirdiği görev ve sorumluluklar, aktiviteler/etkinlikler nelerdir?”
  • “Mesleğin gerektirdiği çalışma koşulları nelerdir? Günlük ve haftalık çalışma saatleri nelerdir?”
  • “Bu meslekte aranan nitelikler nelerdir? Bu mesleği yapanların diğer mesleklerden ayrılan özellikleri nelerdir?”
  • “Bu meslek hangi eğitimsel süreçleri gerektiriyor? Alınan eğitimin süresi, içeriği, staj imkânları nelerdir?”
  • “Bu mesleği tercih edenlerin işe giriş koşulları nasıldır?”
  • “Bu meslekte gelir durumu ve kariyer süreci nasıldır? İlgili meslek, kariyerde ilerleme olanağı tanıyor mu?”

Bu soruları mutlaka sorun

Yrd. Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, tercih öncesinde üniversite araştırmalarınızda ve katıldığınız üniversite tanıtım programlarında mutlaka sormanız gereken yedi soruyu şöyle sırladı:

  • Üniversitenin ilgili bölümünde yer alan akademik kadronun yetkinliği, ulaşılabilirliği (öğrenciyle olan yapıcı iletişimi) ne düzeydedir?
  • Üniversitenin öğrencinin kişilik ve akademik gelişimine yaptığı katkılar nelerdir? Kişilik gelişimi için kültürel ve sosyal faaliyetler, kulüp çalışmaları; akademik gelişim için stajlar, seminerler, endüstriyel bağlantılar, çift anadal ve yandal olup olmadığına bakın.
  • Üniversitenin yurtdışı bağlantıları nelerdir? Yurtdışındaki üniversitelerle yapılan ortak programları var mı?
  • Üniversitenin yabancı dil öğretimi nasıl? İngilizce dili eğitimi dışında ikinci yabancı dil olarak öğretilen diller nelerdir?
  • Üniversitenin kampüsü şehir merkezine yakın mı? Ulaşım koşulları nelerdir?
  • Üniversitenin yurt imkânları nelerdir?
  • Üniversitenin burs koşulları nelerdir? (ÖSYM bursları veya TÜBİTAK bursları dışında üniversitenin başarı burs imkânları nelerdir?)

Bu sizin istek sıralamanız


Kararınızı verdiniz sıra geldi tercih formunu doldurmaya. Yrd. Doç. Dr. Berke Kırıkkanat’ın, tercih sıralamalarında hata riskini en aza indirecek önerilerini şöyle sıraladı:

  • Tercih sıranızı, aldığınız yerleştirme puanına göre değil, yerleştirme başarısına göre düzenleyin.
  • Aldığınız puana göre meslek belirlemeyin. Sevdiğiniz, hayalini kurduğunuz mesleğe imkân tanıyacak bölümleri en başa yazarak işe koyulun. Puanım boşa gidecek gibi düşünceler içerisine girmeyin. Önemli olan sevdiğiniz mesleğe sahip olmanızdır. Dolayısıyla oluşturacağınız tercih sıralaması, sizin istek sıralamanız olmalıdır.
  • Puanınız tutmasa da hayalini kurduğunuz 2-3 bölümü, başarı sırası sizden yüzde 30 daha yukarıda olsa bile, bu tercihlerinizi en başa yazın. Daha sonra da sizin istediğiniz ve başarı sıranıza uyan bölümden başlayarak tercihlerinizi sıralayın.
  • Tercih sıralamanızı yaparken, ÖSYM’nin belli fakülteler (Tıp, hukuk, eğitim fakülteleri vb.) için uygulamaya koyduğu baraj başarı sırasına dikkat etmeniz, sonradan karşınıza çıkabilecek problemleri engelleyecektir.
  • Objektif, karşılaştırmalı LYS tercih platformu ve tercih robotu sitelerinden yararlanabilirsiniz. Üniversitelerin ders programlarını ve üniversite taban başarı sıralamalarını görebileceğiniz bu tür tercih robotları aklınızdaki birçok soruya yanıt olabilir.

TEOG tercihi ve lise seçiminde 6 püf nokta


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.