Dİkkat! Takip ediliyorsunuz!

Belki daha önce fark ettiğiniz bir durumla karşı karşıyasınız. Belki de henüz durumun farkında değilsiniz. Takip ediliyorsunuz. Ama sizi takip eden kişi bir hayli tanıdık. Geçmişte yaşadıklarınız, hissettikleriniz, tepkileriniz el ele vermiş ve sizi yönetmeye çalışıyor. Savaşmaya hazır mısınız?

Dİkkat! Takip ediliyorsunuz!

Anne rahmine düştüğünüzden bu yana yaşam serüveninizde yolculuktasınız. Var olduğunuz zamandan bu yana etrafınızdaki olayları fark ediyor, anlamlandırmaya çalışıyor, tepki veriyorsunuz. Bebekken acıktığınızda ebeveynlerinizin sizin beslenme ihiyacını karşılayıp karşılamadığı, korktuğunuzda size sarılıp sarılmadığı, okulda bir espri yaptığınızda arkadaşlarınızın tepkisi, yani yaşadığınız tüm olaylar siz de bir etki bırakır. Doğanın en temel kanunu olarak da siz bir tepki geliştirirsiniz.

Arkadaşlarınız esprinize güldüyse daha çok espri yaparsınız, alay ettiyse bu davranışınızdan vazgeçersiniz. Şu an kaç yaşında olursanız olun bazı davranış biçimlerini öğrendiniz ve hayatınızı büyük ölçüde bunların ışığında idame ettiriyor olmanız kuvvetle muhtemel bir durum. Tüm bunlar sizi siz yapan değerler. Dünyayı yeni yeni keşfederken yaşadığınız olaylara o anki duygu ve düşüncelerinizle verilebilecek en iyi tepkiyi verdiniz. Belli bir tarih, belli bir yer, belli bir zamanda yaşanan olayların bugün, bu saat, bu dakika sizi etkilemesine izin vermek tamamen sizin sorumluluğunuzda.


Şimdi davranışlarınızı gözden geçirin. Neden bu şekilde davranıyor olabilirsiniz? Bunların geçmişteki davranışlarınızla bir ilgisi olabilir mi? O zamanki kararlarım bugün içinde geçerli, istediğim şekilde davranıyorum ve bu durumdan hoşnutum diyorsanız doğru yolda olabilirsiniz, devam edin. Ama geçmişte bir ben var hala beni takip ediyor, ondan kurtulamıyorum diyorsanız değişime adım atın. Kendi hayatınızda, kendi dünyanızda, kendinizle yaşıyorsunuz.


Bu coğrafi koordinatlarda tüm kararlarınız, tüm duygularınız, tüm düşünceleriniz sizi ilgilendirir. Bir alan ve hak ihlali yapmadığınız takdirde kimsenin size müdahale etmeye hakkı yok. Sınırlarınızı kuvvetlendirin ve kimse olumsuz duyguları ve düşünceleriyle sizi işgal etmesin. Emir komuta siz de. Takvimler ve saat hangi tarihi gösteriyorsa orada yaşıyorsunuz, başka bir yerde değil.


Sürekli geçmişe gidiyorsanız zaman makinesinin iyi bir kullanıcısısınız. Ama artık onu bir yere kilitleyin ve kendi anınızı yaşayın. Anı yaşamak o kadar kolay değil diyorsanız iddia ediyorum kendinize haksızlık ediyorsunuz. Bir deneyin olmadı mı bir uzmandan yardım isteyin. Doğru rotayı bulmak zor değil. Siz yeter ki en çok kendinizin yanında olun.

Azra Kohen’in efsane konuşması (video)