Bayram sonrası vücudunuza hafif davranın

Kurban Bayramı, fazlasıyla et tüketilen, bayram ziyaretlerinde tatlılar ve çikolatalar yenilen, bolca kahve ve çay içilen dönemdir. Kurban Bayramı boyunca böyle ağır şeylerle beslendiğimizde vücudumuza olması gerekenden çok daha fazla yüklenmiş oluruz. Bu yüzden bayram sonrası daha dikkatli ve hafif beslenerek vücudumuza iyi davranmış oluruz.

Bayram sonrası vücudunuza hafif davranın
Bayram sonrası vücudunuza iyi gelecek öneriler

1- Bol bol su için

Bayramlarda olmazsa olmaz yağlı et yemekleridir. Et, protein almamız açısından oldukça faydalı olsa da yağlı kavurmalar, kebaplar sonrasında vücudunuzu ağır hissetmenize yol açabilir. Siz de eğer bayram boyunca yağlı yemekler yediyseniz bol bol su içmelisiniz. Çünkü su, yağ yakımında çok büyük öneme sahiptir. Gün boyunca içeceğiniz ılık sular, vücudunuzda yağ yakımına yardımcı olur.

2- Ödem söktürücü bitki çayları için

Bayramda yağlı beslenmenin yanında oldukça da tuzlu besleniriz. Fazla tükettiğimiz tuzlar, vücutta ödem oluşumuna yol açar. Siz de bayramda dikkat etmeden tuzu biraz fazla kaçırdıysanız, ödem söktürücü çaylar içebilirsiniz. Maydanoz çayı, yeşil çay, zencefil çayı, yaban mersini çayı gibi çaylar, ödem atmanıza yardımcı olur.


3- Sebze ağırlıklı beslenin

Dört gün dolu dolu bir et maratonu üzerine sebze ağırlıklı beslenmek vücudunuzun daha dengeli olmasını sağlar ve kendi normal rutininize geçmenizde size yardımcı olur. Sebzelerle her zaman yaptığınız yemeklerin dışına çıkıp değişik tarifler denemek, pek sebze yemeyen birini bile cezbedecektir. Kabak spagetti, karnabahar pizzası ve sebzeli karnıyarık deneyebileceğiniz sağlıklı olduğu kadar lezzetli tariflerden sadece birkaçı!


4- Tatlılarla aranıza mesafe koyun

Yoğun ısrarlar sonucu hayır diyemeden yediğiniz çikolatalar ve tatlılar eminim oldukça güzellerdi fakat bayram bitti ve o tatlı ve çikolataların vücudunuza dost olmadığını bilmenizi isterim. O yüzden bayram sonrasında en azından bir süre tatlı tüketmemek, özellikle şerbetli tatlılardan kaçınmak vücudunuz için yapacağınız iyi bir davranış olacaktır.

5- Hareket edin, yürüyüş yapın


Yazın o kavurucu sıcaklarına veda ettiğimiz şu günlerde, sabahları ve akşamları yarım veya bir saat yürümek, vücudunuzu daha dinç hissetmenizi sağlar ve yağ yakımınıza yardım ederken kaslarınızda artış sağlayabilir. Sindirim sisteminize iyi gelecek bu kısa yürüyüşler, metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur.

Kurban Bayramı’nda dengeli beslenme nasıl olmalı?


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.