Torba tasarıdan adrese teslim dumansız sigara çıktı

Hukümetin hazırladığı torba tasarıdaki zamlara tepki gösterilirken tasarıdan, yabancı sigara firmasına halkın sağlığı üzerinden milyonlarca dolar kazandıracak gizli bir madde çıktı… ‘Adrese teslim dumansız sigara.’

Torba tasarıdan adrese teslim dumansız sigara çıktı
Dumansız sigara zararsız mı?

Vatandaşın sağlığı 700 milyondan değersiz mi?

Hükumetin hazırladığı torba tasarıda yabancı bir sigara firmasına halkın sağlığı üzerinden milyarlarca dolar para kazandıracak ‘adrese teslim’ gizli bir maddenin de yer aldığı ortaya çıktı.

Sözcü’nün haberine göre uluslararası sigara firmasının, sadece kendisine yarayan bu maddeyi tasarıya koydurabilmek için ne gibi etkisi ya da vaadi olabilir?


Türkiye’de 700 milyon dolar yatırımla ‘dumansız sigara’ fabrikası kurma sözü verdiği ifade ediliyor. Tasarıdaki bu madde yasalaşırsa TBMM, dünyada sadece bir firmaya para kazandıracak bir yasaya da onay vermiş olacak.

Torba tasarının ’68’inci maddesine’ gizlendi

Sadece bir tek firmanın işine yarayan sigara maddesi, motorlu taşıtlar vergisine yüzde 40 zam yapan torba tasarının 68’inci maddesine adeta gizlenerek yazıldı.

Türkiye’de ucuz sarmalık tütün yasak. Peki uluslararası sigara markalarına mecbur bırakan bu madde torba tasarıya nasıl eklendi?

Bu madde torba tasarıya ilk kez “sigara ve diğer tütün mamulleri kategorisine girmeyen yeni tütün mamulleri” ifadesi eklendi. Maddenin iki ayrı fıkrasında yapılan değişikliklerle ‘yeni tütün mamullerinin’ hem Türkiye’de üretilmesine hem de bu ürünü üretenlerin yurt dışından ithalat yapmasına izin verildi.


Tütün yasasına “sigara ve diğer tütün mamulleri kategorisine girmeyen yeni tütün mamulleri” ifadesiyle giren bu ürün, dünyada ‘dumansız sigara’ olarak biliniyor.

‘Dumansız sigarayı’ sadece 1 firma üretiyor

Ancak tanımı yapılan bu sigarayı dünyada sadece bir yabancı sigara şirketi üretiyor. Şirket, dumansız sigaranın üretim patentini aldığı için dünyada hiç kimse bu sigarayı üretemediği gibi ithalatını da yapamıyor. Bu nedenle torbaya eklenen yeni madde, sadece bir şirketi işaret eden ‘adrese teslim yasa’ olarak ifade ediliyor.

Tarifi yapılan yeni sigara, elektronik ısıtma cihazı ile içerisinde tütün bulunan kapsülden oluşuyor. Cihaz ayrı, sigara paketi içinde bulunan 20 adet kapsül ayrı satılıyor. Son dönemde yaygınlaşan elektronik sigaralardan farklı olarak kapsüllerde likit (sıvı) değil normal tütün bulunuyor.

Duman çıkmıyor, sigara kullanımını artırabilir

Sigara görünümlü cihaz kapsüldeki tütünü yakmadan 350 derecede ısıtıyor, böylece ortaya duman çıkmıyor. Ancak bu ürünün sağlığa zararlı olmadığına ilişkin Dünya Sağlık Örgütü dahil hiçbir güvenilir kurumdan rapor alamadığı ifade ediliyor. Üstelik, duman çıkarmadığı için yeni nesil bu ürünün uçaklar dahil kapalı ya da açık her ortamda tüketilebileceği, bu nedenle de sigara kullanımını olağanüstü düzeyde artırabileceği ifade ediliyor.

AB’ye uyum için mi?


Bugüne kadar AB’ye uyum yasalarını beklettiği için eleştirilen hukümet, Türkiye’de yeni bir sigaranın kullanılması ve ithalatına izin veren kritik maddeyi, “AB’ye uyum” gerekçesiyle açıkladı. Maddenin gerekçesinde, AB’nin 2014 yılında tütünle ilgili mevzuatını değiştirdiği, Türkiye’deki tütün mevzuatının AB ile uyumlaştırılması için yasada gerekli değişikliklerin yapıldığı belirtildi.

Elektronik sigara nedir? Sigarayı bırakmada etkili mi?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.