Ana Sayfa Kültür Sanat 74. Venedik Film Festivali: Altın Aslan Guillermo del Toro’nun

74. Venedik Film Festivali: Altın Aslan Guillermo del Toro’nun

74. Venedik Film Festivali dün gece gerçekleşti. En iyi filme verilen Altın Aslan ödülünü, “The Shape of Water” filmiyle Meksikalı yönetmen Guillermo del Toro aldı.

74. Venedik Film Festivali: Altın Aslan Guillermo del Toro'nun
EPA

74. Venedik Film Festivali

Dünyanın en eski uluslararası film festivali olan Venedik Film Festivali’nde ödül töreni yapıldı. İtalya’da bu yıl 74’üncüsü düzenlenen Uluslararası Venedik Film Festivali, açılış filmi ABD’li yönetmen Alexander Payne’nin yönettiği “Downsizing”in gösterimiyle başladı.

Amerikalı aktris Annette Bening’in başkanlığını yaptığı jüri, en iyi film ödülü Altın Aslan’ı Guillermo del Toro’nun Soğuk Savaş döneminde geçen fantastik-romantik “The Shape of Water” filmine verdi.

“Bu ödülü ilk kez Meksikalı bir yönetmen alıyor”

Guillermo del Toro törende yaptığı konuşmada “İlk kez bu ödülü Meksikalı bir yönetmen alıyor. Bu ödülü fantastik film yapmaya çalışan tüm Latin-Amerikalı yönetmenlere adıyorum. Hayata inanıyorum, aşka inanıyorum, sinemaya inanıyorum” dedi.

Meksikalı yönetmen ayrıca, spagetti western türünün mucidi İtalyan yönetmen Sergio Leone’ye “çok şey borçlu olduğunu” da söyledi ve ödülüne “Sergio Leone” adını taktı.

İsrail’in tepkisini çeken filme Gümüş Aslan

Jüri Büyük Ödülü dalında verilen Gümüş Aslan ise “Foxtrot” filmiyle İsrailli yönetmen Samuel Maoz’un oldu. Maoz’un filmi, İsrail askerlerini kötü gösterdiği gerekçesiyle İsrail Kültür Bakanı Miri Regev tarafından eleştirilmişti.

Filmin Venedik’te yarışacağı belli olduktan sonra bir açıklama yapan İsrailli Bakan, “Samuel Maoz’un ‘Foxtrot’ filminin önemli festivallerde gösterilmek için seçilmesi utanç verici” demişti.

74. Venedik Film Festivali: Altın Aslan Guillermo del Toro'nun
74. Venedik Film Festivali jürisi / getty images

En iyi yönetmene verilen Gümüş Aslan’ı ise “Jusqu’à la Garde” isimli filmiyle Fransız yönetmen Xavier Legrand aldı.

“Hannah” filmindeki rolüyle Charlotte Rampling en iyi kadın oyuncu seçilirken, en iyi erkek oyuncu ödülünü “The Insult” filmiyle Kamel El Basha aldı.

En iyi senaryo ödülü “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” filmiyle Martin McDonagh’e verildi. Jüri Özel Ödülü’nü Avustralya yapımı “Sweet Country” filmiyle Warwick Thornton aldı. En iyi çıkışı yapan genç oyunculara verilen Marcello Mastroianni ödülü de “Lean On Pete” filmindeki rolüyle Charlie Plummer’ın oldu.

Festivalde, “Geleceğin Aslanı Ödülü” kapsamında Türk-Alman-Yunan ortak yapımı Türk yönetmen Emre Yeksan’ın ilk uzun metraj eseri olan “Körfez” filmi de gösterilecek.

30 Ağustos-9 Eylül tarihleri arasında yapılan 74. Venedik Film Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı ödülü ise 1 Eylül’de Robert Redford ve Jane Fonda’ya verilmişti.

Venedik Film Festivali: Reha Erdem’in “Koca Dünya” filmine ödül geldi

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.