Yer fıstığı ezmesi faydaları ve kolay tarifi

Sporcuların, kas yapanların can dostu, diyetteki kadınların vazgeçilmezi yer fıstığı ezmesi özellikle son zamanlarda daha popüler olmaya başlamış bir besin türüdür. Peki karalanmaya çalışıldığı gibi zararlı mıdır yoksa tam tersine yararlı mı? İşte kolay tarifi ve kalorisiyle yer fıstığı ezmesi…

Yer fıstığı ezmesi faydaları ve kolay tarifi

Bazı insanlar tarafından çok yağlı ve kalorili olduğu öne sürülerek karalama çalışmalarında bulunulan bu besin maddesi çok sağlıklı yağlar içerdiğinden artıları eksilerini götürür o yüzden yararlı yanı daha fazladır. Yine de her şeyde olduğu gibi bunun da fazla tüketimi vücuda zarar olarak döneceğinden abartmadan tüketmek yapılacak mantıklı bir harekettir.

Yer fıstığı ezmesinin faydaları

Oldukça besleyicidir. E vitamini, protein, potasyum ve yararlı yağlar bakımından yer fıstığı ezmesi çok zengindir. Kalbe iyi gelen sağlıklı yağlar içerdiğinden kalp hastalıklarına yakalanma riskini azalttığı söylenir. İçeriğindeki doymamış yağlar sayesinde insülin duyarlılığınız artacaktır ve bu sayede de tip 2 diyabete yakalanma riskinizi azalatacaktır.


Yer fıstığı ezmesinin yararları ve kolay tarifi

Açlık hissini ortadan kaldırır

Özellikle diyet yapanların aradığı özelliklerden birisi de budur. Lif ve protein bakımından çok zengin olduğundan acıktığınızda açlık hissini ortadan kaldırır ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Zayıflama sürecinizde size bu özelliğiyle yoldaşlık edecektir.

Alzheimer riskini azaltır

Yer fıstığı ezmesi, Niyasin açısından en zengin besinlerden biridir ve 1993-2002 yılları arasında yapılan bir araştırmaya göre yiyeceklerden niyasini çok alan insanların %70 oranında Alzheimer’a yakalanma riskinin azaldığı görülmüştür.


Yer fıstığı ezmesinin yararları ve kolay tarifi

Safra kesesi taşına karşı koruyucudur

Yapılan iki araştırmaya göre, haftada 5 kaşık ve daha fazla yer fıstığı ezmesi yiyenler, nadiren veya hiç yemeyenlere oranla %30 daha az safra kesesi taşı oluşturma riskine sahiptirler.

Kolay yer fıstığı ezmesi tarifi

Yer fıstığı ezmesinin yararları ve kolay tarifi

Yer fıstığı ezmesi, herkesin kolayca yapabileceği bir tariftir. Öncelikle acı bir tat bırakmaması için kavrulmuş fıstıklar tek tek kabuklarından ayrılır. Sonrasında keskin bıçaklı bir robotta kıvam alıncaya kadar ezilir.


Fıstık, oldukça yağlı olduğu için parçalara ayrıldıkça sürülecek kıvamı ekstra yağ eklemeye gerek olmadan alacaktır. İsteğe bağlı olarak içine bal veya pekmez de eklenebilir. Hava almayan bir kavanoza alındıktan sonra fıstık ezmeniz hazır, afiyet olsun!

Yer fıstığı ezmesi 250 gram kalori bilgisi

Yer fıstığı ezmesinin yararları ve kolay tarifi

Boy uzatan yiyecekler neler? Boy kaç yaşına kadar nasıl uzar?


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.