İzmir’i sel vurdu: Alsancak sular altında kaldı!

İzmir’de şiddetli lodosun etkisiyle deniz yükseldi. Alsancak sular altında kaldı. Saatteki hızı 103.3 kilometreyi bulan fırtınanın etkisiyle 50 cm yükselen deniz suları büyük zarara neden oldu.

Alsancak’ta deniz ile kara birleşti

İzmir’in en prestjli yerlerinden Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda yağmur ve fırtına nedeniyle denizin yükselmesi sonucu sular cadde ve sokakları göle çevirdi, ev ve işyerlerini bastı. Kordon’da çoğu kafeterya ve restoran olan mekanların sahipleri ellerinde süpürgelerle suları tahliye etmeye çalıştı. Ancak, başarılı olmadı. Pantolonlarını dizlerine kadar sıyıranlar, çaresizliklerini “Görüyorsunuz halimizi değil mi? Para kazandığımız yer mahvoldu. N’olur yardın edin!” dedi. Bölgede çok sayıda itfaiye ve AKS aracı olmasına rağmen sel sularıyla mücadelede etkili olamadı. Deniz ile kara birleşirken dalga boyu 3 metreyi buldu.


Dün akşam saatlerinde başlayarak sabah saatlerinde hızı 103.3 kilometreye kadar ulaşan lodos, İzmir’de hayatı olumsuz etkiledi.

Tekne sahipleri teknelerinin başında bekledi, uykusuz bir gece geçirdi. Teknelerini güvenli yere almak isteyen kaptanlar zor anlar yaşadı.

izmir sel lodos fırtına görüntüler alsancak karşıyaka

Yüzlerce iş yerini su bastı

Şiddetli fırtına nedeniyle deniz sularının yer yer 50 santime kadar yükseldiği kıyı bölgelerde yüzlerce işyerini su bastı.

izmir sel lodos fırtına görüntüler alsancak karşıyaka

Deniz ulaşımı iptal edildi

İZDENİZ olumsuz hava koşulları nedeniyle seferlerin iptal edildiğini açıkladı. İZDENİZ’den yapılan açıklamada “Sayın yolcularımız, olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle tüm yolcu ve araba vapuru seferleri geçici süre iptal edilmiştir” denildi.

izmir sel lodos fırtına görüntüler alsancak karşıyaka

Kemer devrildi

Konak Belediyesi’nin yılbaşı kutlamaları çerçevesinde yaptığı süslemelerden olan Alsancak’taki Şevket Özçelik Sokak’ta bulunan ışıklı kemer, esen şiddetli rüzgar nedeniyle gece saatlerinde devrildi. Gazi İlköğretim Okulu’nun köşesinde bulunan ve gündüz saatlerinde binlerce kişinin geçtiği sokaktaki kemerin gece devrilmesi olası bir faciayı önledi. Konak Belediyesi zabıta ekipleri, kemerin etrafına güvenlik şeridi çekerek önlem aldı.


izmir sel lodos fırtına görüntüler alsancak karşıyaka ağaçlar devrildi

Belediyeden açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptığı yazılı açıklamada kentte denizin kabardığını, suların yükseldiğini dalga boyunun 4 metreye kadar çıktığı, rüzgarın şiddetinin de 103.3 kilometreye kadar yükseldiğini belirtildi.

izmir sel lodos fırtına görüntüler alsancak karşıyaka

Sahil kesiminde daha yoğun hissedilen şiddetli lodos nedeniyle 11 ağacın devrildiği kaydedilen açıklamada şöyle dendi:

“Rüzgarın şiddeti, Konak ve Alsancak bölgesinde 71.6 kilometreyi buldu. Meteroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, lodosun yerini karayele bıraktığını, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın akşam saatlerine kadar devam edeceğini bildirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, geceyi teyakkuzda geçirdi.

izmir sel lodos fırtına görüntüler alsancak karşıyaka

Şiddetli lodos sonrası yapılan ilk tespitlere göre, Balçova, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Buca, Alsancak, Karşıyaka, Bornova, Gaziemir, Bayraklı ve Karataş’ta toplam 11 adet ağaç devrildi.

izmir sel lodos fırtına görüntüler alsancak karşıyaka

Narlıdere ve Balçova’da devrilen ağaçların altında kalan iki araç kurtarıldı.  Deniz suyunun aşırı yükselmesi nedeniyle Mavişehir Balıkçı Barınağı ile Konak ve Alsancak vapur iskelelerinde taşmalar yaşandı.

izmir sel lodos fırtına görüntüler alsancak karşıyaka

Şiddetli fırtına ve dalgalar nedeniyle, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın deniz tarafındaki yürüyüş şeridi ve ahşap iskelelerde hasar oluştu. 1. Kordon’da da dalgaların kuvvetiyle parke taşları söküldü.

izmir sel lodos fırtına görüntüler alsancak karşıyaka


Gece boyunca İZSU ekipleri de seferber oldu. Lodos ve deniz suyu yükselmesi nedeniyle, Karşıyaka bölgesinde yaşanan su taşkınına müdahale edildi.”

izmir sel lodos fırtına görüntüler alsancak karşıyaka

İstanbul’da sel felaketi şok görüntüler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.