Sarılmak bebeklerin DNA’sını değiştiriyor!

Bir insan neden başka bir insana sarılma ihtiyacı duyar ya da başka bir insana sarılmak neden iyi hissettirir? Yeni bir araştırmaya göre bebeklere ilk yıllarında sarılmanın, ilerleyen yaşlarında DNA’larını etkileyecek kadar derin bir etkiye neden olduğunu ortaya çıkardı.

Sarılmak bebeklerin bebek DNA sını değiştiriyor!

Her sarılma vücudumuza küçük bir doz oksitosin verir. Sevgi ile ilgili sinir taşıyıcıları (nörotransmitter’ler), yakınlık hissiyatı ve buna benzer birçok iyi etki oluşmasına neden olur.

British Columbia Üniversitesi tarafından yapılan son araştırmalar, bir bebeğe sarılma miktarının, bağışıklık sistemi ve metabolizmayı etkileyen alanlar da dahil DNA’larında en az beş noktada epigenetik etkiye neden olabileceğini gösterdi.


Hayatlarının ilk haftalarında daha az fiziksel temasa maruz kalan bebeklerin ise hücrelerindeki moleküler profil gelişiminin yaşlarına göre yetersiz olduğu görüldü. British Columbia Üniversitesi Tıbbi Genetik Bölümü’nden Prof. Michael Kobor, bu durumun bebeğin gelişimini olumsuz etkilediğini düşünüyor.

sarılmak bebek dna değişimi

Kemirgenler üzerinde yapılan daha önceki çalışmalarda da benzer bulgulara rastlansa da bu araştırma, insanların küçük yaşta duygusal ve fiziksel temastan nasıl etkilendikleri üzerine yapılan ilk çalışma.

94 bebek 5 yıl süresince izlendi

Development and Psychopathology dergisinde yayımlanan araştırmada, 94 bebeğin ailesinden doğum sonrası bakım sürecinin ilk 5 haftalık kısmında dokunma ve kucaklama alışkanlıklarının yanı sıra, bebeklerinin davranışları hakkında günlük tutmaları istendi.


sarılmak bebek dna değişimi

Sarılmak DNA’yı nasıl etkiliyor?

4-5 yıl sonra aynı çocukların DNA örnekleri alındı. Sonra DNA metilasyonunun (gen ifadesini değiştirerek hücre fonksiyonlarının da değişimine yol açan olay) sürecini gözlemleme başladılar.

Bilim insanlarının elde ettikleri bulgulara göre, üst seviyede temas kuran çocuklarla kurmayan çocuklar arasında belirli beş DNA alanında tutarlı farklılıklar oluştu. Biri bağışıklık sisteminde önemli bir role sahip, diğeri ise metabolizmayı etkileyen bir alanda değişiklik saptandı.

sarılmak bebek dna değişimi

Sorunlu çocuklar üzerindeki etkilere ışık tutacak araştırma

Bilim insanları şimdi, daha detaylı ve uzun süreli araştırmalarla küçük yaşlarda edindiğimiz deneyimlerin, özellikle de yakınlaşmanın ve sarılmanın biyolojimizi ve hayatımızı nasıl derinden etkilediğini anlamayı umut ediyor.

Development and Psychopathology dergisi baş yazarı Sarah Moore da daha az fiziksel temas kurulan bebeklerin ilerleyen yaşamlarında gözlemlenen “biyolojik olgunlaşmama” durumunun, sağlıkları ve özellikle psikolojik gelişimleri açısından ne gibi etkilere yol açacağını izlemeye devam etmeyi planladıklarını söyledi.


Araştırmanın ilerleyen safhalarının ilk bulguları doğrulaması halinde, fiziksel temas kurmanın; özellikle sorunlu çocuklar üzerindeki etkisinin yadsınamayacak hale geleceğini savundu.

Yeni doğan bebeklerde görülen 6 refleks hangileri?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.