8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Türkiye’de kadın olmak

Şubat 2018… Epi topu 28 günlük bir ay. 28 günde erkekler tarafından öldürülen 47 kadın! Tacizin, tecavüzün, şiddetin sayısını veremiyoruz bile. Yıl 2018 hala her haber bülteninde yok edilen kadın haberleri, hala gazetelerde göz göre göre gelen vahşet haberleri…

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Türkiye'de kadın olmak ne demek?

Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Bugün büyük adamlar çıkıp büyük sözler edecek. Sanki yiten canda, moraran vücutta, kaybedilen uzuvda emekleri yokmuşcasına kadın güzellemesi yapacak. Peki ya önce söylenenler? “Kadın mıdır kız mıdır, belli değil” diyerek en tepede bekaret sorgulayanlar, “Kadın dayak yiyorsa şükretmelidir” diyen sözde ulemalar? Onları ne yapacağız? Sahi nasıldır bu ülkede kadın olmak? En okkalısından bir söz söylemeden evvel düşündünüz mü hiç? Bugün kadınlar sosyal medyadan anlatılar, Türkiye’de kadın olmanın ne demek olduğunu. İşte onlardan sadece bir kaçı:

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Türkiye’de Kadın Olmak ne demek?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Türkiye kadın olmak

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Türkiye kadın olmak

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Türkiye kadın olmak

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Türkiye kadın olmak ne demek?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Türkiye'de kadın olmak ne demek?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Türkiye'de kadın olmak ne demek?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Türkiye'de kadın olmak ne demek?

Bunlar sadece çığlığın bir kısmı.Farkında mısınız kadınların ne hale geldiğinin? Farkında mısınız ne kadar tedirgin yaşadığımızın?

Mesela bir erkek olarak hiç tedirgin oldunuz mu, toplu taşımada son yolcu olduğunuzda?


Hiç korktunuz mu ya evde yalnız yaşadığım beli olursa diye?

Sürekli olarak eleştirildiniz mi giydiğiniz kıyafetle ilgili? Gömleğinize, pantolonunuza göre namusunuz ölçüldü mü?

Sade ve sadece erkek olduğunuz için bir işi beceremeyeceğiniz düşündünüldü mü hiç?


Çok uzak değil mi size bu korkular? O yüzden de çok zor anlamanız. İster okumuş ister cahil, ister tarlada çalışın isterseniz X plazanın Y bölümünün şefi olun zordur kadın olmak. Yaşadığımız şiddeti bazen görürsünüz; moraran gözümüzde, patlamış dudağımızda yada bir köşeye atılan bedenimizde..

Bugün kadınlar günü;çiçekçiler, çikolatacılar, makyaj malzemesi satıcılar günü değil! Bugün koruyamadıklarımızı anma günü. Yanarak yitip giden 129 kadın işçiyi, Güldünya’yı, Özgecan’ı, Hande Kader’i,Nevin Yıldırım’ı, Helin Palandöken’i ve daha nicelerini anma günü. Yine yeniden aynı acıları yaşamamak için bir olma günü. Kadınlar bir olursa eğer, kadınlar birlik olursa eğer o vakit sesi kesilir şiddetinde, karanlığında. O vakit gelin bir olalım: Sadece 8 Martta değil hayatın her alanında.

Üstelik bir davette var. Bir olalım birlik olalım diyen kadın meclisleri 11 Martta 15:00 da Türkan Saylan Kültür Merkezinde bir araya geliyor.

Unutmayın; kadınız ve güçlüyüz.


Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa!

türkiye kadın meclisi toplanıyor
Türkiye Kadın Meclisi toplanıyor! 11 Mart 2018 Pazar günü saat 15:00’te Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde (Gülsuyu Kavşağı No:100 Maltepe İstanbul)

 Sevgilinizi hayatınızın merkezine koymadan önce bu yazıyı okuyun!


Elif Aver
Elif Aver; 1987 yılında İstanbul'da doğdu. Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden 2010 yılında mezun oldu. Özel sektörde mesleğini yapmakta, ayrıca TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyesi. Yazmak, çizmek ve okumak çocukluğundan beri en büyük tutkusu. Ondan sebep söz yitene kalem bitene kadar yazanlardan.