Bedelli askerlik ve öğrenci affı çıkacak mı?

Başbakan Binali Yıldırım, bedelli askerlik ve öğrenci affı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Her iki konuyla ilgili “Dikkate alınması gereken bir talep. Olumlu bakıyoruz” dedi.

Bedelli askerlik ve öğrenci affı çıkacak mı? son durum ne

Başbakan Binali Yıldırım, İzmir’de televizyonların ortak canlı yayınında kendisine sorulan bedelli askerlik ve öğrenci affı sorularını cevapladı. Yıldırım, her iki konuya da bakış açılarının müsbet olduğunu belirtti.

Başbakan Yıldırım şöyle konuştu:

Bedelli askerliğe bakış açımız müspet. Ancak orada şöyle bir istismar olmaması gerekir. Soru işaretlerini ortadan kaldırmamız lazım. Bedelli askerlik konusunda, istismar olmaması gerekir. Onu iyi anlatmak lazım. Bir yandan terörle mücadele veriyoruz, bir yandan bedelli filan istismar edilebilecek konu gibi gözüküyor. Ancak bu da toplumsal bir talep.


Biz Türkiye olarak askerlikte yavaş yavaş profesyonel askerliğe gittik; 15 Temmuz’dan itibaren. Vatani görevini yapan askerleri biz cepheye göndermiyoruz, onlar arka planda görevlerini yapıyorlar. Profesyonel askerliğe geçtiğimiz için dikkate alınması gereken bir husus bu. Buradan elde edilecek kaynağın da savunma sanayimizin güçlendirilmesi için kullanılması gerekiyor.

“Öğrenci affı konusunda olumlu düşünebiliriz”

Öğrencilerin hakikaten af konusunu da olumlu düşünebiliriz. Bunlar teröre bulaşmamışsa, sadece öyle veya böyle ailevi nedenlerle, ilgiyi göstermemekten dolayı okuldan uzak kalmışsa, bunlara bir imkan sağlanması gerektiğini düşünüyorum.

Bedelli askerlik en son ne zaman çıktı?

Daha önce 2011 ve 2014 yıllarında uygulanan bedelli askerlik ile ilgili yaş düzenlemesi yapılmış, birçok vatandaşın uygulamadan yararlanması sağlanmıştı.

Türkiye’de bedelli askerlik uygulaması en son 2014 yılında hayata geçirilmişti. İlk olarak 35.000 TL ödeme miktarı ile gündeme gelen bedelli askerlik uygulaması, daha sonra yapılan çalışma ve görüşmeler ile 18.000 TL’ye düşürülmüştü. Yaş sınırında da yapılan değişiklikler ile daha fazla vatandaşın faydalanması mümkün olmuştu. Daha önce de 2011’de bedelli askerlik çıkmış ve bedel 30 bin lira olarak belirlenmişti.


“Zengin değil, borçluyuz”

Bedelli askerlik bekleyen bakaya gençler, içlerinden pek çoğunun zengin değil, aksine borcu bulunan ve bu nedenle çalışmak zorunda olan kişiler olduğunun altını çiziyor. Çalışmadıkları zaman kredi borçlarını ödeyemeyeceklerini ifade eden gençler, ailelerine de bakacak kimsenin bulunmadığını ve bu nedenle bedelli askerliğin lüks değil ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar. Pek çok bakaya genç, bakaya durumunda olduğundan dolayı sigortalı bir işte çalışamıyor ve hem sigorta primi yatmıyor hem de sağlık hizmetinden yararlanamıyor.

Seçim vaadi olarak da kullanılıyor

16 Nisan Referandumu öncesinde düzenlenen “Evet” kampanyasında  çerçevesinde Konya’da bir miting esnasında konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik ile ilgili gençlere umut verici bir açıklama yapmış, bu konuşmanın ardından düzenlemenin uygulanacağına kesin gözüyle bakılmıştı.

Referandumdan sonra defalarca gündeme gelen ancak iktidar cenahından herhangi bir şekilde olumlu yanıt alamayan gençler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuya ilişkin söz verdiğini, bu nedenle düzenlemenin tekrar uygulanmasını gerektiğini ifade ediyorlar.

16 Nisan Referandumu sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli tarafından yapılan açıklamaların ortak noktası halihazırda gündemde bu konuya ilişkin bir çalışma içerisinde olmadıkları yönündeydi.

Öğrenci affı nedir?


Tasarı olarak meclise sunulduktan sonra belirtilen tarihler arası her ne sebeple olursa olsun üniversiteden ilişiği kesilenlere, başvuru süresince başvuru yapmaları halinde aftan yararlanabilmeyi sağlayan bir uygulamadır.

Meral Akşener: Abiler hırçınlaştı, yüzleri gözleri değişti!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.