Mahmut Tanal: Döviz artışında kimler kazandı? Dolar alanlar araştırılsın!

Mahmut Tanal, “Döviz artışında kimler para kazandı? Kuşlar bir yere haber verdi mi? Kimler dolar aldı, araştırılsın” dedi.

Mahmut Tanal: Döviz artışında kimler kazandı? Dolar alanlar araştırılsın!

Son dönemde dövizdeki artışta kimlerin kar elde ettiğine değinen CHP’li Av. Mahmut Tanal’ın Twitter’dan yaptığı çarpıcı paylaşım şöyle:

“Döviz artışının başlangıç gününde kimler döviz satın almıştır. Maliye Bakanı veya Başbakan bunu açıklamalıdır. Kuşlar bir yerlere haber verdi mi? Döviz artışında kim/kimler para kazandı?”


TL bir gecede yüzde 5 değer kaybetmişti

Türk lirası, 22 Mayıs’ı 23 Mayıs’a bağlayan gece yarısı Dolar karşısında sert şekilde değer kaybetmişti. Gece Asya seansında 4,82’yi aşarak tarihi rekor kıran kur, 23 Mayıs’ta 4,9282’ye yükselerek tarihi zirveyi görmüştü.

Borsa İstanbul dolar sattığını açıklamıştı

Dolar 4,92 seviyesi ile tarihi rekor kırdığı gün Borsa İstanbul döviz varlıklarını TL’ye çevirme kararını açıklamıştı. Borsa İstanbul’un Başkanı Himmet Karadağ, “Döviz sattık ama, ne kadar sattığımızı bilmiyorum” demişti.

Bloomberg HT’de konuşan Himmet Karadağ ekonomideki son gelişmeleri analiz ettiklerini ve bu gelişmeler neticesinde dolardaki son atakların ekonomik parametrelere dayanmadığını görerek TL’ye güven vermek istediklerini belirtmişti. Karadağ, güven vermek için varlıklarını TL’ye çevirdiklerini, ne kadar Döviz sattıklarını ise bilmediğini söylemişti.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ borsanın döviz satımı konusunda  “Toplantılar yapıp ekonomik gelişmeleri analiz ettik, bunun neticesinde dolarda son atakların ekonomik parametrelere dayanmadığını görerek diğer firmalara da gösterge olması açısından TL’ye güvenimizi yansıttık” ifadelerini kaydetmişti.

Borsa İstanbul’un döviz satışı sonrası Merkez Bankası faiz kararı açıklamıştı

Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun toplantı kararı öncesinde 4.80 seviyesinde seyreden dolar, faiz kararı ile 4.57’lere kadar gerilemişti.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını şu açıklama ile duyurmuştu:

23 Mayıs 2018 Tarihli PPK Kararı:

Geç likidite penceresi borç verme faiz oranı yüzde 13,5’ten 16,5’e yükseltilmiştir.

Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır.

Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

TCMB fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.


Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.

24 Haziran son seçim anketleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.