Her ay fakirleşiyoruz: Açlık ve yoksulluk sınırı için Ağustos’ta rekor yükseliş!

Açlık ve yoksulluk sınırı Ağustos ayı rakamlarında rekor yükseliş yaşandı. Asgari ücret 1603 TL olurken, açlık sınırının 1812 TL olması dikkat çekti.

Her ay fakirleşiyoruz: Açlık ve yoksulluk sınırı için Ağustos ayı rekor yükseliş!

Türkiye İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-İŞ), Ağustos ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporunu açıkladı. Buna göre:

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.812,47 TL oldu.


Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5.903,80 TL oldu.

Bir çalışanın -sadece kendisinin- yapması gereken yaşama maliyeti ise aylık 2.225,54 TL olarak hesaplandı.

Açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarında rekor yükseliş!

Açlık sınırı, 2017 Ağustos’ta 1,504,74 TL iken 2018 Ağustos’ta 1,812,47 TL’ ye yükseldi.

Yoksulluk sınırı, 2017 Ağustos’ta 4,901,42 TL iken 2018 Ağustos’ta 5,903,80 TL’ye yükseldi.

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı geçtiğimiz aya göre 74 TL, yoksulluk sınırı tutarı ise 241 TL artmıştır. Yılbaşına göre artış tutarı sırasıyla 204 TL ve 666 TL oldu. Son bir yılda mutfağa gelen ek yük 308 TL ve aile bütçesine gelen ek yük 1.002 TL arttı.

Mutfak enflasyonu:

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2018 Ağustos ayında şu şekilde gerçekleşmiştir:

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,26 oranında arttı.

Gıda enflasyonunda son oniki ay itibariyle artış oranı %20,45 oldu.


Yıllık ortalama artış oranı ise %12,05 olarak hesaplandı.

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları Ağustos 2018 itibariyle şu şekilde değişim gösterdi:

Süt, yoğurt, peynir grubunda; beklenen zam gerçekleşti ve fiyatlar yüksek oranda arttı. Yapılan hesaplamada sütün litre fiyatı yüzde 13,67 oranında artış gösterirken yoğurt yüzde 21,04 ve peynir yüzde 17,54 oranında zamlandı.

Yılın ilk sekiz ayında fiyatlardaki artış %12,71 oranına ulaştı.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kurban bayramı ile birlikte kıyma ve kuşbaşı et fiyatı –düşük de olsa- artış gösterdi. Tavuk kilogram fiyatı da artarken sakatat fiyatı –şimdilik- değişmedi. Balık mevsiminin başlamasına günler kala satışta olan kültür balık fiyatları (alabalık, levrek, somon vs.) artış gösterdi. Geçen ay yükselen yumurtanın fiyatı bu ay biraz düştü. Bakliyat ürünlerinde (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) mevcut stoklar bitmediği için fiyatların değişmediği, yeni mahsulün devreye girmesiyle artış olacağı ifade edildi.

Yaş sebze-meyve fiyatları mevsim şartları ile yaz tatili ve bayram öncesi gerileyen talep nedeniyle biraz düşüş gösterdi. Mutfak harcamasının vazgeçilmez ikilisi kuru soğan ile patates fiyatı bu ay da geriledi. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazarda yaygın bulunan mevsim ürünleri esas alındı.

Bu ay ağırlıklı olarak yine 15 sebze ve 11 meyve fiyatı kapsandı. Araştırmada ürünlerin tek tek ağırlığı yerine harcama sepetindeki meyve-sebze tüketiminin toplam miktarından hareket edildi. Geçtiğimiz ay 4,75 TL olan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 4,63 TL’ye geriledi. Ortalama kilogram fiyatı 4,87 TL olan sebze bu ay 4,43 TL olurken, ortalama kilogram fiyatı geçen ay 4,59 TL olan meyve bu ay 4,91 TL’ye yükseldi.

Pirinç fiyatı yükseldi

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; fiyatı arttığı belirtilen ekmek eski tutarı üzerinden satılıyor. Pirinç fiyatında yine artış tespit edildi, diğer ürünlerin fiyatı bu ay aynı kaldı.

Tereyağında şok artış!

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı (yüzde 31,14 oranında) ve ayçiçeği yağı (yüzde 11,17) fiyatı arttı, margarin ve zeytinyağı fiyatı değişmedi. Siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatı yine yükseldi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinden ceviz ve ayçekirdeği fiyatı arttı, diğerleri değişmedi.


Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünleri -yeni mahsul çıkmadığı için- aynı kaldı. Şeker fiyatı yine artarken, bal, reçel ve pekmez fiyatı ile tuz, çay, ıhlamur fiyatı değişmedi. Bazı salça markalarında yüksek oranlı zamlar tespit edildi, diğerlerinin de önümüzdeki günlerde fiyat artırması bekleniyor.

Astroloji: 27 Ağustos – 2 Eylül 2018 haftalık burç yorumları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.