Ekonomide Kara Cuma: Borsa %8 değer kaybı: Dolar TL 6,75 – Euro TL 7,78

Ekonomide Kara Cuma: BİST100 endeksi yüzde 8 oranında değer kaybetti. Dolar/TL 6,75 – Euro/TL 7,78 – Pound 8,68 seviyeleri ile rekorlarını tazeledi. 

Ekonomide Kara Cuma: Borsa %8 değer kaybı: Dolar TL 6,75 - Euro TL 7,78
Ekonomide Kara Cuma: Borsa %8 değer kaybı: Dolar TL 6,75 – Euro TL 7,78

Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Modeli’ni açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Modeli sunumunda yeni dönemin para ve maliye politikası açısından çok daha sıkı ve uyumlu bir süreç olacağını vurguladı.

Para politikasının ve Merkez Bankası’nın tam bağımsızlığı prensip olarak devam etmesi gereken bir husus olduğuna dikkat çeken Albayrak, ‘İlk geldiğimiz günden beri para politikasının bağımsızlığı konusunda Merkez Bankası özelinde çok hassasız. Mümkün olduğunca konuşmamaya gayret ettik.’ dedi.


Konuşmadan öne çıkanlar:

Eylül ayında açıklayacağımız OV programının detayları çok hızlı bir şekilde ortaya çıkacak.

Mali disiplin konusunda çok daha sıkı bir Maliye Bakanlığı göreceğiz.

Tasarruf ve verimlilik artırılacak. Bakanlıklara tasarruf tedbirleri başladık yıl sonunda rakamları göreceksiniz.

Yeni ekonomi yaklaşımın en önemli adımlarından biri kararlı ve güçlü yaklaşım olmasıdır. Kararlı adımların atıldığı dönem başlayacak.

Daha etkin bir iletişim ve güvene dayalı süreci ortaya koyacağız.

2018’de minimum 5 milyar TL fazla vereceğiz.

TL’nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 34’ü aştı.Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün akşam Rize’de yaptığı kısa hitapta ekonomi ile ilgili çeşitli kampanyalar sürdürüldüğünü söyleyerek, “Onların dolarları varsa bizim de halkımız, hakkımız, Allah’ımız var” dedi.

Bir bankacı, “Erdoğan’ın açıklaması, diğer taraftan Japonya kaynaklı stop-loss işlemlerinin çalışması derken piyasada ciddi bir panik durumu var. Bugün Erdoğan’ın yapacağı konuşma, hemen ardından da Albayrak’ın açıklamalarını izleyeceğiz. Gelinen noktada piyasa artık ciddi aksiyon bekliyor. Şu anki düşük likidite ortamında swap piyasası 325 baz puanlık bir faiz artışı fiyatlıyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Albayrak bugün kapsamlı bir ekonomik çerçeve açıklayabilir ama artık önemli olan uygulama. Ortodoks politikalara dönüş, politika faizinin yüzde 25-30 arası bir yere oturması gerek. Panik modunun durdurulması, ardından ciddi bir faiz artışı, ciddi bir ekonomik program ve bu programa bağlılık taahhüdü verilerek uygulanması, şu an lazım olan bu.”Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin TL’deki sert değer kaybını durdurması gerektiğini belirterek ülkenin durumunun bir ay önceki kredi notu indiriminden bu yana bozulduğu uyarısında bulundu.

Türkiye ve ABD arasında Rahip Andrew Brunson’ın tutukluluğu ve Washington yönetiminin aldığı yaptırım kararları nedeniyle başlayan krizi çözmek üzere ABD’ye giden Türk heyeti dün Türkiye’ye döndü.


Görüşmelerde herhangi bir ilerleme işareti bulunmaması ve net bir açıklama yapılmaması da piyasada tedirginliğe, kurda oynaklığın sürmesine neden oluyor.

“Tahvillerde ciddi satış baskısı var”

SÖZCÜ’ye açıklamalarda bulunan Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı ABD ile ilişkilerin piyasayı belirleyen unsur olduğunu söyledi.

Nalbantlı, “ABD ile ilişkilerdeki problem yaptırım uygulanacağı beklentileri ile kurda yeni zirveler görmeye devam ediyoruz. Kurda likidite düşük olduğundan dolayı aşağı yukarı sert hareketler oluyor. Ayrıca uluslararası tahvillerde de ciddi satış baskısı var. Hem Türk bonoları, hem bankaların çıkardığı tahviller ciddi yükseliş halinde. Küresel piyasalarda da dolar yükseliyor. Dolar endeksi 96’nın üzerine yerleşiyor. Şuanda teknik seviye olarak bir şey söylemek zor. Tansiyonun düşürülmesi için adımlar atılması gerekiyor” diye konuştu.

Amerikan Başkanı Donald Trump’dan Türkiye açıklaması

Türkiye ile ilişkilerimiz şu an iyi değil. Türk Lirası, güçlü Dolarımız karşısında hızlı bir şekilde değer kaybediyor. Çelik ve alüminyumda gümrük vergisini artırıyoruz.

ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya hesabından Türkiye’ye ilişkin dikkat çeken bir mesaj atıldı. Doların Türk lirası karşısında yükseldiğine dikkat çeken Trump, Türkiye ile ilişkilerin iyi olmadığını söyledi.

Donald Trump, “Türkiye’den çelik ve alüminyumda gümrük vergisinin iki katına çıkarılmasına onay verdim” dedi.

Erdoğan: Dolar molar bizim yolumuzu kesmez

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bayburt’taki açıklamalarının ardından dolar/TL yeniden 6,00 seviyesini geçti

Erdoğan, doların 6 TL’nin üstüne çıktığı günde, Bayburt’ta yaptığı değerlendirmede, “Dolar molar bizim yolumuzu kesmez” dedi. Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından dolar/TL yeniden 6.00 seviyesinin üzerine çıktı.

Erdoğan şöyle konuştu:

Kalbimiz Bayburt’ta kaldı. İlk fırsatta hemen çıktık Bayburt’a geldik. Hem kucaklaşalım, hem de teşekkür edelim istedik. Bayburt, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçiminde şahsıma verdiği yüzde 82,1 oranındaki destekle yine ilk sırada yer aldı. Bayburt bambaşka… Şahsıma gösterdiğini güven için her birine ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum.

Yarın Ordu’dayım. Hem çalışmaları yerinde inceleyecek hem de vatandaşlarımıza bizzat geçmiş olsun diyeceğim.

“Dolar molar bizim yollarımızı kesemez”


Dolar molar bizim yollarımızı kesmez. Hiç endişe etmeyin, buradan yine söylüyorum. Yastığının altında doları, eurosu, altını olan varsa bunu gitsin Türk Lirası ile bankalarımıza bozdursun. Bu bir milli, yerli mücadelededir. Bize karşı ekonomik savaş ilan edenlere benim milletimin cevabı olacaktır. Bugün için değil de ne zaman? Yerli paramızla bunlara cevabı verelim.

The Economist dergisinden ekonomik kriz uyarısı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.