Hamileler için yaz aylarında dikkat edilmesi gereken 8 öneri

Sıcak ve uzun yaz günleri özellikle hamile kadınlar için zorlu geçebiliyor. Sıcak basmaları, terlemeler ve el-ayak yanması şikayetleri olan hamileler için dikkat edilmesi gereken 8 öneri…

Hamileler için yaz aylarında dikkat edilmesi gereken 8 öneri

Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Baran Celtemen, sıcak yaz günlerini daha hafif atlatmak ve bu dönemde sağlıklı bir gebelik için yapılması gereken 8 maddeyi sıraladı.

1. D vitaminini doğal yöntemlerle alın

Yaz ayları D vitaminini doğal yollardan almak için en uygun zamandır. D vitamini eksikliği özellikle hamile kadınlarda gebelik şekeri, tansiyon hastalığı ve bakteriye bağlı vajinal enfeksiyon riskini artırmaktadır. 15- 30 dakika arasında güneşe maruz kalmak gebelik sırasında sık görülen D vitamini eksikliği açısından oldukça önemlidir. Ancak güneşe çıkarken UV ışınlarının yaratacağı zararlı etkenlerden korunmak tedbirli olmak gerekmektedir.


2. Günde 8- 10 bardak su tüketin

Sıcak havaların ve güneş ışınlarının su kaybına neden olacağı unutulmamalı, günde 8 – 10 bardak su tüketilmelidir. Bu dönemde idrar rengi su rengine yakın olmalıdır.

3. Hafif yiyecekler ile yazı rahat geçirin

Günü mutlaka 6 öğüne bölerek az ve sık yemek yemek gerekmektedir. Yaz gebeleri özellikle yağ ve karbonhidrat içeren gıdalardan uzak durmalıdır. Bu tarz ağır yiyecekler sıcak ile bir araya geldiğinde yaz aylarının çok daha zorlu geçmesine neden olmaktadır. Yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler yerine protein oranı yüksek gıdalar tüketilmelidir. Örneğin ızgara balık, ızgara et ya da köfte ve tavuklu salata gibi. Yazın nimetlerinden faydalanarak özellikle mevsimin taze sebze ve meyveleriyle beslenmek çok daha sağlıklı bir gebelik geçirmenizi sağlayacaktır.

4. Yaz aylarının vazgeçilmezi meyveleri uygun miktarlarda tüketin

Yaz ayları meyveler açısından çok zengin bir dönemdir. Masum gibi görünse de meyveler fazla tüketildiğinde şeker açısından tehlikeli olabilmektedir. Yaz aylarında glisemik indeksi düşük meyveler (şeftali, ananas, yeşil elma), sıvı içeriği yüksek meyveler (kavun, karpuz vb.) 1 porsiyonu geçmeyecek şekilde tüketilmelidir. Ev yapımı meyveli yoğurtlar, ara öğünlerde ceviz, badem, fındık gibi açılığı geciktiricidir. Omega vitamini yönünden zengin kuruyemişlerle beslenmek yazın sıcağının etkisini ortaya çıkartabilecek sıkıntılardan korunmayı sağlar.


5. Güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkmayın

Sıcak intoleransı yani sıcağa hassasiyeti gebelerde daha fazla görülmektedir. Günün sıcak saatlerinde kapalı ve serin ortamlarda bulunmak, güneşin dik geldiği saat dilimlerinde dışarı çıkmamak önemlidir. Sıvı tüketimi önemli olmakla beraber, terlemeyle kaybedilen elektrolitleri yerine koymak için doğal meyve suları, süt ve spor içecekleri tercih edilmelidir. Bunlar kas kramplarını, yorgunluğu ve halsizliği gidermede faydalı olacaktır.

6. En faydalı yaz sporunun yüzme olduğunu unutmayın;

Yaz aylarında daha çok dışarıda yapılan etkinlikler ve spor faaliyetleri tercih edilebilir. Akşam saatlerinde yürüme, bisiklete binme, yüzme gibi sporlar yapılabilir. Yürürken yürüyüş temposunu ayarlamak çok önemlidir. Yanımızdaki kişiyle konuşabilecek ancak şarkı söyleyemeyecek tempoda yürüyüşler yapmaya dikkat etmek gerekir.

Yaz döneminde yapılabilecek en güzel spor yüzmedir. Yüzme gebelikte hem bel ağrılarına iyi gelmesi hem kilo kontrolü hem de normal doğumu kolaylaştırması açısından çok faydalıdır. Yüzmek için mümkün ise denize girilmeli, deniz imkanı yoksa hijyen kurallarına uygun havuzlar tercih edilmelidir. Yüzme vücudun ısı dengesini sağlar ve tüm vücut kaslarını çalıştırması açısından tercih edilebilir. Egzersiz yaparken sıvı tüketiminin arttığını göz ardı etmeden sıvı alımı ihmal edilmemelidir.

7. Yüksek riskli sporlardan uzak durun

Gebelikte düşme riski yüksek olan ve temaslı sporlardan uzak durmak gerekmektedir. Basketbol, plaj voleybolu, su topu, su kayağı, sörf, dalış gibi sporlar bebek ve annenin sağlığı açısından yapılmamalıdır.

8. Seyahatinizi planlarken sağlığınızı göz önünde bulundurun; 


Yaz aylarında seyahate çıkmakta hiçbir sakınca yoktur. Eğer hava yoluyla yolculuk yapılması planlanıyorsa varis çorabı kullanarak ve koridorlarda yürüyerek yolculuk geçirilebilir. Eğer kara yoluyla yolculuk yapılacaksa 2 saatte bir dinlenme molası verilmeli ve 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Arabayla yolculuklarda da varis çorabı kullanılmalıdır. Varis çorabı, uzun süre hareketsiz kalma durumundan dolayı gebelikte artan pıhtılaşmayı engelleyip olası sağlık sorunlarından korunmasını sağlar. Eğer gidilecek bölge Uzak Doğu, Afrika gibi bir yer ise kişi doktoru ile görüşmeli, mutlaka gerekli aşıları olmalıdır.

Anne adaylarına sağlıklı hamilelik için bu 10 test öneriliyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.