İbrahim Kalın: Türk ekonomisinin bünyesi sağlamdır

Döviz kurlarıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamalarda bulundu. Piyasalardaki dalgalanmanın Türk ekonomisiyle ilgili olmadığını belirten Kalın, ‘Türkiye bir ekonomik savaştan yana değildir, fakat bir saldırı olduğunda tepkisiz kalması düşünülemez. ABD’nin gerilim yarattığı tek ülke Türkiye değil, ABD’nin kısıtlamacı uygulamalarına karşı tedbirlerimiz sürecek’ dedi.

ibrahim Kalın: Türk ekonomisinin bünyesi sağlamdır
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın

Dolar/TL (USD/TRY) kuru Cuma günü %20’ye yakın yükseliş yaşamış, hafta sonu da serbest piyasada 7,22’ye kadar yükselmişti. Hükümet ve ekonomi yetkilileri hafta içinde tedbirler alınacağını açıkladı, ardından BDDK ve TCMB’den gelen hamlelerle kurdaki yükseliş dizginlendi. Swap oranlarını %50’ye sınırlayan BDDK, bugün de ek %25 sıkılaşma getirdi, böylelikle döviz borçlanıp TL borç alma işlemleri dar bantta alındı.

Alınan önlemler sonrası USD/TRY kuru bugün 5,90 EUR/TRY kuru 6,72 seviyesine geriledi.


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kurda yaşanan gerileme için de ‘Dolar kurundaki gerileme aldığımız tedbirlerin sonuç verdiğini gösteriyor, bu iyiye gidişin bundan sonra da devam edeceği temel beklentimizdir. Türk ekonomisi aldığımız tedbirlerle daha da güçlenecektir ve Türkiye serbest piyasa kurallarıyla dünyaya entegre olmaya devam edecektir’ dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın açıklamaları:

“ABD yönetimin gayrimeşru ve irrasyonel tepkileri nedeniyle bazı dalgalanmalar olduğunu gördük. Bu dalgalanmaların Türk ekonomisiyle bir ilgisi yoktur. Bir psikolojik savaş olarak bazı adımların atıldığını gördük. Aldığımız tedbirler, vatandaşlarımızın bu konuyu sahiplenmesiyle iyiye gidişin dün itibariyle başladığını görüyoruz.

Bu gidişin devam edeceği beklentimizdir. Türk ekonomisinin bünyesi sağlamdır. Bankacılık sektörü son derece sağlam bir yapıya sahip olduğunu herkes bilmektedir. Türkiye ekonomik savaştan yana değildir. Ancak aldığımız tedbirlerle bir iyileşme trendinde olduğunu görüyoruz. Avrupa ülkelerinden Rusya’ya pek çok çevre, Trump yönetiminin açıklamalarına tepkiler geldiğini de görüyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye serbest piyasa ekonomisiyle dünyaya entegre olmaya devam edecektir. Trump yönetiminin iç siyasi sıkışıklıktan dolayı dış politikada gerginlikler başlattığını görüyoruz. ABD yönetiminin Kanada, Meksika, Rusya, Küba ve NATO gibi gerilimlere girdiğini gördük. Dünyanın ekonomik dengelerine ve ABD çıkarlarına zarar verdiği açık şekilde ortadadır. Alacağımız tedbirlerle, Türk ekonomisindeki normalleşmenin süreceğini görüyoruz.


İşsizlik oranındaki düşüş ve istihdamdaki artış da başka bir göstergedir. Bu ekonominin de olumlu bir seyirde ilerlemekte olduğunu teyit etmektedir. ABD veya başka bir yönetimin kısıtlayıcı yöntemine karşı EuroZone başta olmak üzere özgürlükçü bir sistemden yana olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bundan sonra temaslarımız da devam edecek.”

Mevlüt Çavuşoğlu: Türkiye olarak dik duracağız, sorunları diplomasi ile çözmeye devam edeceğiz ama dayatmalara da boyun eğmeyeceğiz

Mevlüt Çavuşoğlu: Türkiye olarak dik duracağız, sorunları diplomasi ile çözmeye devam edeceğiz ama dayatmalara da boyun eğmeyeceğiz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sudan Dışişleri Bakanı Al-Dirdiri Muhammed Ahmed ile düzenlediği ortak basın toplantısında ABD ile ilişkilerdeki son duruma ilişkin şunları söyledi:

* Türkiye olarak dik duracağız, var olan sorunları diplomasi ile çözmeye devam ettireceğiz, ama dayatmalara da boyun eğmeyeceğiz

* ABD sadece kendi yaşadığı hayal kırıklığını düşünmemeli, bizim yaşadığımız hayal kırıklığı nedir bunu da düşünmeli

* Şimdi bakıyoruz ABD darbe girişiminden bu yana üçüncü ülkelerdeki FETÖ’cüleri de korumaya çalışıyor


* Bu ülkelerdeki (ABD) Büyükelçileri FETÖ’cüleri koruyor, neden yapıyorsun bunu? Türkiye’yi çok sevdiğin için mi yoksa terörü çok sevdiğin için mi?

Kurbanlık satışı yüzde 50 düştü: Satış alanları boş!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.