Gayrimenkul kira ve satışında döviz yasağı belirsizliği

Lüks konut uzmanı Ayşe Fügen Arda bu haftaki yazısında gayrimenkul satış ve kiralamalarındaki döviz yasağı ve bunun sonuçlarına değindi.

İşte Ayşe Fügen Arda’nın döviz yasağı ve sonuçları ile ilgili kaleme aldığı yazı:

“Kabul etmek gerekir ki, ülkemiz zor günler geçiriyor ve hemen her geçen gün yeni bir haberle uyanıyoruz. Türk lirasının başta dolar olmak üzere, neredeyse tüm dünya para birimleri karşısında değer kaybediyor oluşuna önlemler almak ve para birimimize gereken değeri verebilmek adına birçok sektör gibi gayrimenkul sektöründe de son dönemde birçok değişiklik yapılıyor. Yapılan son değişikliklerden biri de gayrimenkulde her türlü dövizle satış ve kiralamaya son verilmesi oldu.”


“Resmi Gazete’de de yayımlanan kararnameye göre Türkiye’de yerleşik kişiler her türlü menkul ve gayrimenkul satış ve kiralamasını bundan sonra TL üzerinden yapacak.”

“Eski tarihli döviz ile yapılan işlemler ise 30 gün içerisinde TL’ye çevrilecek.”

“Aslında uzun zamandır konuşulan ama bir türlü adımlar atılamayan bu karar kulağa ilk başta çok iyi bir hareket gibi geliyor ancak bu kararda dövizin TL’ye dönüştürülmesi konusunda hangi kurun baz alınacağına dair bilgiler yer almıyor. İşte bu noktada da işin içerisine sektördeki tüm tarafları düşündüren bir belirsizlik giriyor. Bu durumda taraflardan biri memnun olurken, bir diğer memnun olmuyor.”

“Örneğin bu kararla dövizli kiranın büyük oyuncusu olan perakendenin eli rahatlamış gözüküyor. AVM’lerde kiraların yaklaşık %70’i döviz üzerinden yapılırken, %30 kadarı TL cinsinden yapılıyor.


“Birçok AVM’nin şu an 2016 yılı düzeyindeki kurlardan ödeme yaptığı düşünüldüğünde, perakendeciler dövizi TL’ye çevirme konusunda bu fiyatlarda bir denge yaratılacağını düşünüyor.”

“AVM yatırımcıları ise zaten halihazırda kur sabitlemesine gidildiğini ama bankalara olan kredi borcunun güncel kurdan ödendiğini söylüyor. Bu nedenle dönüşüm güncel kurdan yapılmazsa hem AVM’ler borç ödeme konusunda hem de bankalar borçlarını alma konusunda sıkıntıya girebilir.

“Kira ve satışlardan sürekli zarar etme durumunda olan ve borcunu ödeyemeyen birçok AVM kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.”

“AVM yatırımcıları ödeyecekleri 15 milyar doların üzerindeki borçları için nasıl bir yol izleneceğini merak ediyor ama bu konuda henüz hiçbir açıklama yok. Bazıları borçların ertelenebileceğini düşünürken bazıları da bu borcun TL’ye çevrileceğini inanıyor.”


“Her iki taraf TL’yi destekliyor ama şartların net olmadığı bir ortamda kimse önünü göremiyor. Görüldüğü üzere bu belirsizlik çözülemezse, aslında desteklenmesi gereken ve birçok kişi tarafından olumlu karşılanan bu TL’ye değer kazandırma atağı ters tepebilir ve ciddi bir iç hasar yaratabilir.”

Döviz üzerinden menkul ve gayrimenkul sözleşmeleri TL’ye döndürülecek


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.