Papaz Andrew Brunson neden serbest bırakıldı?

FETÖ ve PKK’ya casusluk suçlamasıyla tutuklu yargılanan Papaz Andrew Brunson neden serbest bırakıldı? ABD Başkanı Donald Trump, Brunson’ın tahliye edilmesini neden bu kadar çok istedi?

Papaz Andrew Brunson neden serbest bırakıldı?

Papaz Andrew Carigh Brunson. Bu ismin toplumumuzun hafızasından uzunca bir süre silinmeyeceğini düşünüyorum. Kendisi PKK ve FETÖ örgütlerine casusluk yaptığı gerekçesi ile tutuklanarak cezaevine kondu. ABD vatandaşı olmasına rağmen 20 yılı aşkın süredir Türkiye’de yaşıyordu. Tutuklanması Amerika’da büyük ses getirdi. Aynı zamanda bir evanjelist olduğu öne sürülen Papaz Brunson, Donald Trump’ın ABD’deki ara seçimler öncesi en büyük hedefi haline geldi.

Trump neden bu kadar istedi?

Türkiye’de tutuklu olan ve hala yargılaması devam eden birçok personeli mevcutken, Donald Trump Brunson için ortalığı ayağa kaldırdı desek yalan olmaz. Bunun tabii ki sebepleri var.


Donald Trump ve yönetiminde yer alan birçok kişi, tıpkı Rahip Brunson gibi evanjelist. Görevinden azledilmekle karşı karşıya kalan Donald Trump’ı ara seçimler öncesi Evanjelist kesim dışında destekleyen neredeyse kalmadı. Öyle ki kendi partisi içinden de muhalif sesler yükselmeye başladı.

1- Trump, ABD’deki ara seçimler öncesinde rahibi eve getirerek, evanjelistlere sempatik görünmek istemiş olabilir.

2- Bizim Papaz Brunson 20 yılı aşkın süredir Türkiye’de yaşıyor ve hakkındaki iddialara bakılırsa bir papazın ötesinde kendisi bir ajan.

3- Hem masa da hem de sahada ABD’den bağımsız başka ortaklarla stratejik iş birliği içine giren Türkiye’nin dikkatini dağıtarak patronun kim olduğunu göstermek istemiş olabilirler ki ben bunu en zayıf seçenek olarak görüyorum.

Papaz Andrew Brunson neden serbest bırakıldı?

Brunson hakkındaki suçlamalar neydi?

Brunson hakkında hazırlanan iddianameye göre;

Devlete ait gizli bilgileri askeri ve siyasal casusluk amacıyla sızdırdığı, PKK ve FETÖ örgütleri ile iş birliğinde olduğu, bu örgütleri öven ve bölücü içerikli konuşmalar yaptığına dair materyallerin ele geçirildiği, gezi parkında yaşanan olayların organizatörlerinden biri olduğu yer alıyordu.


Trump, Brunson’ı almak için neler yaptı?

Neler yapmadı ki hani yazımızı kışa çevirdi desem yalan olmaz. Önce sosyal medya üzerinden başlayan açıklamalar, bakanlarımıza yaptırımlara, bazı ürünlere yapılan ekstra vergi artışlarına doların TL karşısında iki katı değerlenmesine sebep oldu.

Eğer Brunson bırakılmasaydı; ABD tüm diplomatik personelini çekerek Türkiye ile ilişkilerini dondurmayı gündemine almıştı ki hakkında 20 yılı aşkın süre hapis cezası istenen hain papaz Brunson, bir anda kahraman ilan edilip ülkesine gönderildi.

Kişisel yorumum

Hükümet yargıya müdahale edemeyeceğini Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu hep beyan etti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ateş püskürdü her isteyen her istediğini bu ülkeden almaz diye; sonuna kadar direndiler ama bozulan ekonomik göstergeleri düzeltecek herhangi bir siyaset üretemediler.

Herhangi bir ideoloji ile yaklaşmıyorum ama dolar değil 2 katına, 4 katına da çıksa o papazı vermemeliydik. Birileri her köşeye sıkıştığında, her canı yandığında bize dolarla, ekonomi ile diz çöktüremeyeceğini öğrenmeliydi ki olmadı boyun eğmek zorunda kaldık.

Rahip Brunson hakkında tahliye kararı verilmişti

Son duruşmada hukuğa müdahale edildi mi?

Maalesef edilmek zorunda kalındı. Son duruşmada savcının değiştirilmesi, tanıkların daha önceki ifadelerini yalanlayarak 180 derece farklı ifadeler vermesi, hakimin verdiği cezayı tutuklu süresine sayarak serbest bırakması başka türlü açıklanamaz.

Sonuç olarak

Papaz gidene kadar başta ekonomik olmak üzere birçok yaptırıma uğradık. Hiç alakası olmayan birçok ürüne bile zam geldi. Kim ne derse desin bu ülkede fırsatı asla kaçırmayan bir fırsatçı kesim hala mevcut.

Papaz gitti dolar kuru inmeye başladı peki ya zamlar? Dolarla birlikte yükselen fiyatlar dolar düşerken düştü mü? Elbette hayır. Brunson gitti ama zamlar gitmedi. Yazımızı kışa çeviren Brunson bize papazlık mesleğinin ne kadar önemli olduğunu ancak böyle anlatabilirdi. Topumsal hafızamızda öylesine bir yer buldu ki birçok ebeveyn gelecekte çocuklarını papazlık mesleğini icra etmesi için teşvik edebilir (!)


Teşekkürler Papaz Brunson!

Evanjelizm akımı nedir? Neye hizmet eder?


Cihan Demirdaş
Cihan Demirdaş; İşletme bölümü lisans mezunu olup kozmetik, kişisel bakım ve ev temizlik ürünleri sektöründe faaliyet gösteren uluslararası sermayeli bir şirketin İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürlüğü’nde 3 yıldır görev yapmaktadır. İnsan Kaynakları, İletişim, Eğitimler, Girişimcilik, Kariyer ve İş Dünyası ile ilgili makaleler paylaşmak üzere www.cihandemirdas.com adlı web sitesini kurmuştur. Ayrıca özel müşterilerinin içerik talepleri doğrultusunda makale yazarlığı ve reklam yazarlığı hizmeti vermektedir.