Pide sevdamız mercek altında: En çok kuşbaşılı kaşarlı

Türk mutfağının ana lezzetlerinden biri olan pide, eski çağlardan bu yana değişik damak zevklerine hitap eden tatlarıyla sofralarımıza konuk oluyor. Türkiye’nin doğusundan batısına herkesin göz bebeği olan bu lezzeti mercek altına alan Yemeksepeti, en sevdiğimiz pide çeşitlerini ortaya koydu.

Pide sevdamız mercek altında: En çok kuşbaşılı kaşarlı

İstatistiklere göre 2018 yılında yaklaşık 500 bin siparişle kuşbaşılı kaşarlı pide lezzetin lideri oldu. Pide siparişlerinde Türkiye genelinde ortalama pide fiyatı ise 16 TL oldu. Pidenin yükselişine restoranlar da kayıtsız kalamadı. Bir önceki yıla göre pide satan restoranların cirosu ise yüzde 75 arttı.

Eski çağlardan bu yana Hindistan’dan Adriyatik’e oradan Anadolu’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada pitta, pita, pida gibi farklı isimlerle anılan pide, bugün milli lezzetlerimiz arasında yer alıyor.


Kayseri’nin etli, tahinli pidesi, Kastamonu’nun kır pidesi, Uzungöl’ün, Karadeniz’in açık veya kapalı pideleri, Samsun’un Bafra pidesi, Aydın’ın Yenipazar Pidesi ve Ege’nin meşhur pideleri, bu topraklardaki ustalığı gözler önüne seriyor.

Hem yöresel hem modern 2 binden fazla çeşit

Site kullanıcıları 2018 yılında yaklaşık 4,5 milyon pide siparişi vererek bu yıl pideye adeta doydu. Kıymalı, kuşbaşılı, kaşarlı, patatesli, peynirli pidenin her çeşidine her kombinasyonuna bayılıyoruz ama bazılarının gönlümüzdeki yeri ayrı. Yemeksepeti’nde her damak tadına hitap eden 2 binden fazla çeşit arasında 500 bin adet siparişle kuşbaşılı kaşarlı pide lezzet lideri olurken onu hemen arkasından 458 bin siparişle kıymalı pide izledi.

Pidesiz restoran kalmadı!

Pidenin popülerliğine restoranlar da kayıtsız kalamadı. Yemeksepeti’ne kayıtlı pide restoranları gün geçtikçe artarken bir önceki yıla göre pide satan restoranların cirosu ise yüzde 75 arttı.

Pide sevdamız mercek altında: En çok kuşbaşılı kaşarlı

Restoranlar yaratıcılıkta sınır tanımıyor

Restoranlar, yeni malzemeler ve tatlara açık pidede sınır tanımıyor. Yemeksepeti’nde 2 binden fazla pide çeşidi arasında sadece klasik lezzetlerimiz değil; farklı ve lezzetli hamuruyla Ödemiş’in Töngül pidesi, lezzetli peyniri ve taze maydanozuyla semsek pide gibi yöresel lezzetlerimiz de bir hayli revaçta.


Ayrıca; farklı ürünlerle hazırlanan pideler de kullanıcıların oldukça beğenisini topluyor. Kokoreçli pide, köz patlıcanlı kavurmalı pide ve ballı tahinli cevizli pide bunlardan sadece birkaçı.

Modern malzemelerle harmanlanan pideler de kullanıcılara lezzet şöleni yaşatıyor. Kavurmalı cheddar peynirli pide ve İtalyanların vazgeçilmezi mozzarella peyniriyle yapılan pide en sevilen çeşitler olarak karşımıza çıkıyor.

Pide sevdamız mercek altında: En çok kuşbaşılı kaşarlı

Pidenin yanında ayran olmazsa olmaz

Yemeksepeti kullanıcıları pidenin yanına en çok milli içeceğimiz ayranı yakıştırıyor. Pidenin yanında yüzde 49 oran ile en çok ayran tercih ediliyor.

Pideye ortalama 16 TL ayırıyoruz

Pide siparişlerinde Türkiye genelinde ortalama pide fiyatı ise 16 TL oldu.

Pide tutkunu iller: Erzurum, Denizli ve Aydın


Tüm siparişler içinde pidenin payının en yüksek olduğu üç il ise sırasıyla Erzurum, Denizli ve Aydın oldu. Yıl boyunca en çok sipariş veren ilk üç kullanıcı ise İzmir, Muğla ve Malatya illerinden çıktı.

Ayda 1 milyon 300 bin adet lahmacun siparişi veriyoruz


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.