Şişkinlik sandığınız miyom olabilir! Bu belirtilere dikkat!

Rahim içi ya da çevresinde görülen iyi huylu katı tümörlere miyom adı veriliyor. Belirtileri başka rahatsızlıklarla karıştırılıyor. Üreme çağında ortaya çıkıyor.

Şişkinlik sandığınız miyom olabilir! Bu belirtilere dikkat!

Şiddetli baş ağrılarından yakındığını söyleyen biri için genelde ilk düşündüğümüz şey “Migreni var herhalde” olur. Ya da öksürük krizlerini göğüs hastalıklarına bağlama eğilimi daha yüksektir. Halbuki baş ağrısı beyin tümöründen göz hastalıklarına kadar birçok hastalığın habercisi olabilir; tıpkı durmak bilmeyen öksürük krizlerinin nedeninin sinüzit ya da alerjiye bağlı geniz akıntısı olabileceği gibi. Miyom sorunu yaşayan kadınlarda buna benzer durumlar görülebiliyor tıpkı S.T.’nin yaşadıkları gibi.

Kilo aldığını sandı, miyomu olduğunu öğrendi!


Büyüyen karnı nedeniyle kilo aldığını zannederek öncelikle bir diyetisyene giden S.T. (32), farklı belirtilerin de devam etmesi nedeniyle ancak birkaç doktora gittikten sonra miyomu olduğunu öğrendi. Karnının büyümesine hazımsızlık problemi de eşlik eden S.T.’in ailesinde kalp yetmezliği sorunu da mevcut.

Son olarak Acıbadem Altunizade Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta tarafından tedavi edilen S.T. yaşadığı durumla ilgili olarak şunları söyledi:

“Meğer, yalnızca sindirim sistemi sorunları değil, kalp yetmezliği de karın büyümesine neden olan durumlardan. Ailemde kalp yetmezliği var. Bir de yapılan tahlillerde kolesterolümün yüksek olması, dikkatlerin hep kalp sağlığı üzerine yoğunlaşmasına yol açtı. En son kadın doğum doktoruna gittim ve miyomum olduğunu öğrendim. 3 kilo 200 gr. ağırlığında kocaman bir miyom yüzünden karnım da kocaman olmuş tabii. Miyom operasyonla alındı ve şu anda bir şikayetim kalmadı.”

Üreme çağında ortaya çıkıyor

Tedavisi çok da zorlu olmayan miyomun da belirtileri nedeniyle başka rahatsızlıklarla karıştırılabildiğini belirten Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, genellikle düzenli takiplerle kontrol altında tutulabilen miyomun en sık rastlanan belirtileri hakkında şu bilgileri paylaşıyor.


Rahimin kas tabakasından kaynaklanan ve yine rahim içi ya da çevresinde görülen iyi huylu katı tümörlere miyom adı veriliyor. En sık olarak 35-40 yaş aralığında görülen miyomlar genellikle üreme çağından önce ortaya çıkmıyor çünkü oluşmalarındaki en önemli faktör kadınlık hormonu östrojen.

Şişkinlikten sık idrara çıkmaya kadar çok farklı belirtiler gösteriyor

Genel olarak adet döneminin aşırı kanamalı geçmesine neden olan miyomların ne yazık ki geniş bir belirti yelpazesi bulunuyor. Bazı miyom oluşumlarında kanamaların adet dönemlerinden sonra da devam edebildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, cinsel ilişkide zorlanma ve aşırı ağrı, bel bölgesinde ağrı, sık sık idrara çıkma isteği, karın veya rahim bölgesindeki şişkinliklerin sık karşılaştıkları belirtiler arasında yer aldığını ifade ediyor.

Nadir olarak bağırsaklar veya idrar torbası üzerinde basınca neden olan miyomlar bu sebeple kabızlığa ya da çok sık idrara çıkma şikayetlerine neden olabiliyor. Bazı durumlarda ise miyomlar herhangi bir belirti göstermeden ortaya çıkıyor.

Düzenli jinekolojik muayene miyomları ele veriyor!

Jinekolojik muayeneler sırasında ultrason ile rahatlıkla görüntülenebilen miyomlar, düzenli doktor kontrolü yaptıran kadınlar için korkulu bir kabus olmaktan çıkmış durumda. Bir tür yumuşak doku tümörü olarak nitelenen miyomlar için gerekli olursa MR tetkiki de yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Taner Usta, görüntüleme tekniklerinin ilerlemesi nedeniyle artık daha fazla miyom tanısı konulduğunu kaydederek üreme çağındaki tüm kadınların düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırması gerektiğinin altını çiziyor.

Büyüklüğünden ziyade yarattığı sorunlar önem taşıyor

Miyom vakalarında en önemli nokta miyomun büyüklüğünden çok klinik tabloda anormal rahim içi kanama, ağrı, kısırlık veya çevre organlara bası yapıp bir probleme neden olup olmadığı. Miyomun çapı ise daha az önem taşıyor. Örneğin rahmin dış duvarındaki 5 cm’lik bir miyomu düzenli olarak takip etmek yeterli olurken rahim içindeki 1-2 cm’lik miyomların, çok ciddi vajinal kanamaya neden oldukları için cerrahi müdahale ile çıkarılması yoluna gidiliyor.

Kansere dönüşme olasılıkları düşük


Miyomların kansere dönüşme olasılığı oldukça düşük olsa da bu ihtimalin akılda bulunması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Usta, bu nedenle takiplerin ve belirli aralıklarla kontrollerin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Hızlı büyüme, ultrasonda yoğun hücre büyümesini gösteren değişiklikler, yapıca çok geniş düzensiz alanlar görüldüğünde kötü huylu miyomlar açısından incelenmesi gerekiyor. Zira oldukça nadir görülse de sarkomlar yani kötü huylu miyomlar çok hızlı büyüyerek başka dokulara yayılabiliyor.

Jinekolojik kanser belirtileri ve yapılması gereken tarama testleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.