Borsa İstanbul swap açıklaması: Sıradışı koşullar TL gerçeklerini yansıtmıyor

Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, swap piyasasında oluşan sıra dışı koşulların TL piyasalarında arzu edilmeyen fiyat hareketlerine yol açtığı ve piyasa gerçekelerini yansıtmadığı bildirildi. Açıklamada, yatırımcılara borsada işlem yapma çağrısında bulunuldu.

Borsa İstanbul swap açıklaması: Sıra dışı koşullar TL gerçeklerini yansıtmıyor
Borsa İstanbul swap açıklaması: Sıra dışı koşullar TL gerçeklerini yansıtmıyor

Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, “Son günlerde yurtdışı tezgahüstü FX swap piyasasında oluşan sıra dışı koşullar TL piyasalarının gerçeklerini yansıtmamaktadır” denildi.

Borsa İstanbul Grubu tarafından yapılan açıklamada, Yeni Ekonomi Programı (YEP) çerçevesinde Borsa İstanbul Grubunun ana stratejilerinden birinin, Türkiye’nin finansal kurumlarının bilanço risklerinin yönetilmesini mümkün kılacak pazar yerlerinin oluşturulması olduğu ifade edildi.


Aynı şekilde 2009 yılı G20 Pittsburgh zirvesinden çıkan en önemli sonuçlardan birisinin de tezgahüstü (OTC) türev işlemlerin organize piyasalarda merkezi takas sürecine dahil edilmesi olduğu aktarılan açıklamada;

“Bu kapsamda 2018 yılı ekim ayında faaliyete geçen ve Merkezi Karşı Taraf hizmeti verilen Borsa İstanbul FX Swap Piyasası, açıldığı günden bugüne 40 milyar dolar işlem hacmine ulaşmış olup, hedeflenen ilk aşama başarıyla tamamlanmıştır” değerlendirmeleri yapıldı.

“Arzu edilmeyen fiyat hareketleri”

Açıklamada, son günlerde yurtdışı tezgahüstü FX swap piyasasında oluşan sıra dışı koşulların, TL piyasalarının gerçeklerini yansıtmadığı ve arzu edilmeyen fiyat hareketlerine yol açtığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

“Borsamız nezdindeki swap piyasasında ise fiyatlamalar sağlıklı ve olağan şekilde oluşmaya devam etmektedir. Bu nedenle yurtdışı tezgahüstü piyasadan yurtiçi organize piyasamıza erişim sağlanmasının sağlıklı fiyat oluşumuna katkıda bulunacağı aşikardır. Bu amaç ile gerek Borsa İstanbul piyasalarına üye Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı bankaların gerekse yurtdışındaki tezgahüstü piyasada aktif finansal kurumların borsamızda bu işlemlerini yapabilmeleri mümkün olup tüm piyasa oyuncularını bu işlemleri yapmak için borsamıza davet ediyoruz. Borsa İstanbul Grubu olarak uluslararası standartlarda derin, likit ve etkin piyasalar oluşturma misyonumuz dahilinde çalışmaya devam ediyoruz.”


Türk Lirası (TL) swap faizi yüzde 1300’lere dayanmıştı

Londra swap piyasalarında gecelik vadede TL faizi yüzde 1300 seviyesine dayanmıştı. Reuters’a bilgi veren ekonomistler, bu önlemlerin geçici olduğunu ve en az seçim sonrasına kadar sürdürülebilir olduğuna dikkat çekti.

“Bu önlemler geçici, en az seçim sonrasına kadar sürdürülebilir”

Reuters’a bilgi veren kaynaklar TL swap faizlerindeki yükselişte; 2018 yaz aylarında kurun tarihi zirvelerini test ettiği dönemde; BDDK’nın Türk bankalarının yurt dışında TL swap piyasasına sağlayabildiği likiditeyi özkaynağın yüzde 25’i ile sınırlayan kararının ve bankaların dün ve bugün bu sınırın da altında kalacak şekilde işlemlerini düzenleme eğiliminde olmasının belirleyici olduğunu söylediler.

Bloomberg: Seçimler öncesi yabancı yatırımcı Türkiye’de mahsur kaldı

Bloomberg: Yerel seçimler öncesi yabancı yatırımcı Türkiye’de mahsur kaldı. Swap faizleri 2001 ekonomik krizinden beri en yüksek seviyeye geldi.

ABD merkezli haber kuruluşu Bloomberg; Türkiye’nin yerel seçimlere günler kala yabancı yatırımcılar için Türk Lirası (TL) satmayı ‘neredeyse imkansız hale getirdiğini’ yazdı.


İsminin açıklanmasını istemeyen dört bankacı Bloomberg’e yaptığı değerlendirmede “yabancı yatırımcıların karşı taraf bulmakta zorlandığı için TL ile işlem yapamaz olduğunu” söyledi.

Merkez Bankası’ndan yeni swap hamlesi: Dolar TL ne kadar oldu?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.