İzinli kenevir tarla satışlarını artırdı: Kenevir yatırımcıların yeni gözdesi

Türkiye’de 19 ilde izinli kenevir üretimi bu illerdeki tarla satışlarını artırdı. Kenevir, yatırımcıların yeni gözdesi oldu.

İzinli kenevir tarla satışlarını artırdı: Kenevir yatırımcıların yeni gözdesi
İzinli kenevir tarla satışlarını artırdı: Kenevir yatırımcıların yeni gözdesi

Kenevir üretimine büyük ilgi

Grand View Research raporuna göre, 36 ülkede üretimi yapılan endüstriyel kenevirin 2017 yılında 4 milyar dolar olan parasal büyüklüğünün 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor. Dünyanın en büyük kenevir üreticileri ise ABD, Kanada, Çin, Hindistan, Japonya, Brezilya, Almanya, Fransa ve İngiltere olarak sıralanıyor. Kenevir; otomotiv, kozmetik, enerji, gıda, inşaat ve izolasyon gibi birçok sektörde geniş bir alanda hammadde olarak kullanılabiliyor.

Güncellenen yönetmeliğe göre 19 ilde izin alınması şartıyla kenevir üretimine izin veriliyor. Bu gelişme paralelinde kenevir yetiştiriciliğine izin verilen iller; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’ta satılık tarla piyasasındaki hareketlenme dikkat çekiyor. Özellikle son dönemde izinli kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyenler bu illerdeki tarlalara yoğun ilgi gösteriyor.


Tapu.com kurucu ortağı Emre Erşahin, “İzinli kenevir yetiştiriciliğinin tarla satışlarını hareketlendirdiğini gözlemliyoruz. Kenevir üretiminden elde edilen gelirle tarla yatırımının oldukça kısa sürelerde geri alınabildiğini söyleyebiliriz” diyor.

“İzinli kenevir üretimi, gelir / maliyet oranıyla üreticisine kazandırıyor”

Kenevir, hem lif hem de tohum üretiminde yetiştiricisine kazandırıyor. Türkiye’de 1 dekardan ortalama 100 kilogram lif elde edilebiliyor. Elde edilen bu lifin kilosu ortalama 15 liradan alıcı bulabiliyor. 1.500 TL gelir edilebilen 1 dekarda yapılan masraf ise ortalama 800-850 lira.

Tohum amaçlı üretilen kenevirde1 dekardan 50-60 kilogram tohum elde etmek mümkün. Elde edilen bu tohumun kilosu 25-30 liraya satılabiliyor. Endüstriyel kenevir yetiştiriciliğinde 1 dekardan ortalama 1.250 TL-1.500 TL gelir elde edilebilir, 1 dekarda yapılan masraf ise ortalama 800-850 lira.

“Tarla yatırımının karşılığı 3-4 yılda geri alınabilir”

Tapu.com olarak dönüm fiyatları 1.000 TL’den 47.000 TL’ye kadar uzanan geniş bir portföye sahip olduklarını açıklayan Emre Erşahin, “Kenevir üretiminin yapıldığı illerde satışa sunulan tarlaların ortalama fiyatı 85.000 TL, 19 ilin ortalama dönüm fiyatı ise 8.000 TL. 1 dönümden 130 dönüme kadar alternatif büyüklükteki geniş bir tarla portföyüne sahibiz” diyor.

Bu illerde yer alan tarla satışlarında son dönemde belirgin bir hareketlilik olduğunun altını çizen Emre Erşahin, “Medyada yer alan gelir hesapları bilgisiyle, kenevir yetiştiriciliğine izin verilen illerde yer alan ucuz tarla yatırımlarının amortisman sürelerinin 3 ya da 4 yıla kadar inebildiğini görüyoruz. Yani üretici yılda bir kez hasat alması halinde kenevir üretiminden elde ettiği gelirle tarla yatırımının karşılığını 3-4 yıl gibi kısa sürelerde geri alabiliyor” şeklinde sözlerine devam etti.


Erşahin, “5 bin TL ile 9 bin TL’den başlayan arsa-tarla açık artırma kampanyalarımız sayesinde ekspertiz değerinin altında tapu fırsatları sunuyoruz, bu kampanyalar sayesinde kullanıcılarımız avantajlı fiyatlarla tarla sahibi olabiliyor ve alırken kazanıyorlar” dedi.

İzinli kenevir tarla satışlarını artırdı: Kenevir yatırımcıların yeni gözdesi

Tapu satışında hız rekoru

Satılan her 5 tapudan 1’inin 15 gün içerisinde satışının gerçekleştirildiğini ve 24 saat içinde bile topladığı tekliflerle rekor sayılacak hızlarda tapu devri aşamasına geçebildiklerinin altını çizen Erşahin;

“Gayrimenkul fiyatının şeffaf ve rekabetçi bir ortamda, alıcıların teklifleriyle belirlenmesini sağlıyoruz, şeffaf bir piyasada bilinçli alıcıların vereceği tekliflerle bir gayrimenkulün piyasa değerini bulabileceği düşüncesi üzerine 3 yıl önce kurduğumuz sistemde her gün işlem yapıyoruz” diyor.

Türkiye dünya kenevir pazarına hazırlanıyor

Uyuşturucu madde üretiminde kullanılması sebebiyle dünyanın birçok ülkesinde ekiminin yasak olması, zihinlerde yanlış algıya mahkûm edilen kenevir, bin bir türlü faydasıyla aslında endüstriyel bir bitki özelliği taşıyor ve 4 milyar dolarlık bir pazara tekabül ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ne söylemişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamalarda izinli kenevir üretiminin önemine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bize bir zamanlar afyon ekimini yasaklayanlar kendileri cayır cayır afyon ekiyorlardı. Askeri bir sorunun çözümü için görünürde konuyla hiçbir ilgisi olmayan böyle bir şartın konulması elbette son derece manidardır. Şimdi diyorum ki biz yeniden, tarım, çevre ve şehircilik bakanıma söyledim, kenevir ekimi süreci başlatalım çünkü kenevir ekiminin çok farklı alanlarda çok farklı faydalarının olduğunu da göreceğiz. Şimdi bu süreci başlatacağız.”

Kenevir hakkında ilginç gerçekler

  • Bir dönümlük kenevir alanı, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.
  • Bir dönüm kenevirden, dört dönüm ağaca eş kağıt çıkar.
  • Bir ağaç 20-50 yılda yetişir, kenevirse yalnızca 4 ayda.
  • Kenevir 8 kez kağıda dönüştürülebilir, ağaç 3 kez.
  • Dönüşümlü ziraate uygun yaz bitkisidir, dünyanın her yerinde kolaylıkla yetişir.
  • Çok az suya ihtiyaç duyar.
  • Kendisini böceklerden korumak için tarım ilacına ihtiyacı yoktur, dayanıklıdır.
  • Tüm petrokimya ürünleri yenilenebilir olarak kenevirden daha ucuza üretilebilir.

Yasal Uyarı: Bu sayfada yer alan içerik ve fotoğraflar yalnızca kamuyu bilgilendirme amacı taşımaktadır. Uyuşturucu sınıfında olan esrar, marihuana veya THC maddesini kullanmak veya bulundurmak Türk Ceza Kanunu’na göre suçtur. Uyuşturucu kullanmak tehlikeli ve sağlığa zararlıdır. Madde bağımlılığı konusunda profesyonel destek almak için Sağlık Bakanlığı’nın ALO191 Uyuşturucu ile Mücadele, Danışma ve Destek Hattı‘na başvurabilirsiniz.

Dünya devleri kenevir üretiyor: Türkiye’de durum ne?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.