Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye yolsuzlukla mücadele uyarısı!

Avrupa Konseyi’nin Yolsuzlukla Mücadele Grubu (GRECO), partilerin finansmanının şeffaf olması, milletvekili, yargıç ve hakimler arasında yolsuzluğun önlenmesi konusunda Türkiye’ye yapılan tavsiyelerin önemli bir kısmını yerine getirilmediği uyarısında bulundu. Türkiye’deki yapısal düzenlemelerin yargıç ve hakimlerin bağımsızlığına zarar verdiğine dikkat çekildi.

Avrupa Konseyi nden Türkiye ye yolsuzlukla mücadele uyarısı! milletvekili hakim yargıç yargı

GRECO açıklamasında konu ile ilgili yapılan 17 tavsiyeden yedisinin yerine getirildiği, altısını kısmen yerine getirildiği ve dördünün ise hiç yerine getirilmediği bildirildi.

GRECO, farklı türdeki yolsuzlukların suç sayılması ve partilerin finansmanının şeffaflığı konusunda Türkiye’ye 2010 yılında yapılan 17 tavsiyeyle ilgili 7. değerlendirme raporunda, bu 17 tavsiyeden 7’sinin yerine getirildiği, 6’sını kısmen yerine getirildiği ve 4’üyle ilgili ise hiçbir şey yapılmaması ve gerekli adımların atılmaması eleştirildi.


GRECO’nun bu raporunda “Türkiye ile ilgili elde edilen sonuçlar hala yetersiz” denildi.

Türkiye’den siyasi partilerin finansmanının şeffaflığının sağlanması ile ilgili durumun, “hala hayal kırklığı yaratmayı sürdürdüğü” ifade edilen raporda, bu konudaki tavsiyelerin hala hayata geçirilmediği kaydedildi.

Milletvekili, hakim ve savcılar

Milletvekili, hakim ve savcılar arasında yolsuzluğun önlenmesiyle ilgili 2016 yılında Türkiye’ye yapılan 22 öneri masaya yatırıldı.

Bu raporda ise Türkiye’nin 22 tavsiye içinde sadece 2’sini yerine getirdiği bildirildi.

Raporda, milletvekili, hakim ve savcılar arasında yolsuzluğun önlenmesi konusunda, Türkiye’nin somut önlemler almadığı eleştirisi ve genel anlamda durumun tatmin edici olmadığı uyarısı yapıldı.

Milletvekilleri için hala etik davranış kılavuzunun bulunmamasını eleştiren GRECO, yasama sürecinin şeffaflığı ve danışmanlık gibi konularda da sıkıntılar olduğunu bildirdi.

GRECO, Türkiye’deki yapısal düzenlemelerin yargıç ve hakimlerin bağımsızlığına zarar verdiğine dikkati çekerek, bu düzenlemelerin yargıç ve hakimleri iktidar ile siyasete karşı bağımsız olma konumunda eskiye oranla daha sıkıntılı bir duruma soktuğu kaydedildi.


Kaynak: GRECOEuroNews

Belediyeleri çalışamaz hale getirmek, AKP’nin sonunu getirecek!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.