Kredi kartı asgari ödeme tutarında önemli değişiklik!

Kredi kartı asgari ödeme tutarlarında değişikliğe gidildi. Önceden kart limitine göre belirlenen asgari ödeme tutarı, kart limitine bakılmaksızın tüm kartlarda asgari yüzde 30 olarak belirlendi. Bir yıllık kartlar için ise borcun asgari yüzde 40’ı ödenecek.

Kredi kartı asgari ödeme tutarında önemli değişiklik!

Kredi kartı asgari ödeme tutarında önemli değişiklik!

Kredi kredi asgari ödeme tutarlarında değişikliğe gidildi. Banka kartları ve kredi kartları hakkında yönetmelikte yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı.


Yeni düzenlemeye göre önceden kart limitine göre belirlenen asgari ödeme tutarı, kart limitine bakılmaksızın tüm kartlarda asgari yüzde 30 olarak belirlendi. Bir yıllık kartlar için ise borcun asgari yüzde 40’ı ödenecek.

Yönetmeliğin kredi kartı sözleşme şartlarını düzenleyen 17 maddesinin e ve h bendinde yapılan değişiklik şöyle oldu: 

e) Ödenmesi gereken asgarî tutarın dönem borcunun yüzde otuzundan ve yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde kırkından aşağı olamayacağı.”

“h) Ödenmesi gereken asgarî tutarın dönem borcunun yüzde otuzundan ve yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde kırkından aşağı olamayacağına ve bankanın bu miktardan az olmamak üzere asgari ödeme tutarını belirleyebileceğine.

Önceden nasıldı, şimdi nasıl?

Önceki düzenlemede kredi kartı limiti 15 bin Türk Lirasına kadar olan kredi kartlarında dönem borcunun en az yüzde otuzu, 15 ila 20 bin lira arası limitli kredi kartlarının dönem borcunun en az yüzde 35’i, 20 bin lira ve üzeri limitli kredi kartlarının dönem borcunun ise en 40’ının ödenmesi gerekiyordu.

Yeni düzenlemeye göre önceden kart limitine göre belirlenen asgari tutar ödemesi, kart limitine bakılmaksızın tüm kartlarda asgari yüzde 30 olarak belirlendi. Yeni kredi kartlarında ise bir yıllık sürenin dolmasına kadar borcun asgari yüzde 40’ı ödenecek.


BDDK’dan yeni taksit düzenlemesi!

Türkiye’de vatandaş alım gücü düştüğü için rahat harcama yapamıyor. Hükümet buna önlem olarak kredi kartı taksit sınırlarını gevşetti. Fiyatı 3500 TL’nin üzerinde olan elektronik eşya alımında taksit sınırı 3’ten 6’ya çıktı. Beyaz eşya ve mobilyada sınır 12’den 18 aya yükseldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) mobilya, elektronik ve elektrikli eşya alımlarının yanı sıra havayolları ve konaklama ile ilgili yurt içi harcamalarda kredi kartı taksitlendirme sürelerinde artışa gitti.

Kurumsal kredi kartlarındaki genel taksit sınırı ile vergi ödemelerindeki taksit sayısı da yükseltildi.

BDDK’dan dün akşam yapılan açıklamaya göre, kredi kartı taksit sayılarında düzenlemeye gidildi.

Elektronik 3 aydan 6 aya yükseltildi

Buna göre; kredi kartlarında taksitlendirme süresi video, kamera, ses sistemleri ve fiyatı 3,500 TL’nin üzerinde olan televizyon vb elektronik eşya alımlarında 3 aydan 6 aya çıkarıldı. Fiyatı 3,500 TL’ye kadar olan televizyon alımlarında ise taksit süresi 9 aydan 12 aya yükseltildi.

Beyaz eşya ve mobilya 12 aydan 18 aya çıkarıldı

Kredi kartı taksit süresi buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli ev aletleri vb. elektrikli eşya alımlarında 12 aydan 18 aya; mobilya alımlarında da 12 aydan 18 aya çıkarıldı.

Kredi kartı taksit süreleri havayolları ve konaklama ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda 9 aydan 12 aya yükseltilirken; vergi ödemelerinde de 9 aydan 12 aya çıkarıldı.


Kurumsal kredi kartlarındaki genel taksit sınırının da 12 aydan 18 aya çıkarılmasına karar verildi.

Ekonomi Değer Kredisi: KOBİ’lere 12 bankadan 50 milyon TL kredi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.