Transfobik Baskı: Hande Kader yakıldı, Didem Akay intihar etti

Bu fotoğrafı hatırladınız mı? Hande Kader, 2016 yılında henüz 23 yaşındaydı yakılarak öldürüldüğünde. Trans bir kadındı, Hande. Ona ölümü, acıyı reva gördü iki yüzlü vicdan sahipleri!

Transfobik Baskı: Hande Kader yakıldı, Didem Akay intihar etti
Transfobik Baskı: Hande Kader yakıldı, Didem Akay intihar etti

Tam üç sene evvel Hande için yazmıştım “Hande Kader: İki yüzlüdür bizim vicdanımız.” diye. Üç sene geçti lakin değişen hiç bir şey yok. Trans birey ahlaksızdır, namussuzdur, inançsızdır diyenler az önce sildikleri salyalarından dahi utanmazlar.

Herkes hayatına devam eder memur, işçi,bürokrat, dindar, dinsiz, sosyalist, milliyetçi… Kimi 40 tas suyla temizler kendini kimi  hak, hukuk üzerine martaval okuyarak geriye kirli olan bir tek kadın kalır! Tek kirli, tek suçlu, tek namussuz… Ve bugün yukarıdaki fotoğrafta Hande Kader’in yanında duran kadın dün intihar etti.


Didem Akay

2018 trans güzeliydi, Didem. Hande’nin en yakın arkadaşı ve artık aramızda değil.

Tüm baskılara, öfkeye, nefrete daha fazla dayanamadığı için  canına kıydığını söylüyor arkadaşları. Bir canı daha sığdıramadık hayata. Söylenecek söz o kadar az ki… Hande için yazarken yazıyı şöyle bitirmiştim:

“Gazetede haber olur mu? İnsanlar haksızlık diye bağırır mı? Peki tüm bunlar Hande Kader’i geri getirir mi? Hande Kader son olur mu?

O kirli vicdanlarınız o nefret tohumları ektiğiniz yürekleriniz temizlenir mi?

‘İnsana insan gibi bakmak gerekir’ diyerek öyle bakmaya başlar mısınız? Yoksa su testisi su yolunda kırılır deyip, iki yüzlü vicdanınızı susturur musunuz? Sahi sizin testiler nerede kırılacak efendi?”


Hande, son olmadı. Doğru Didem’i yakmadınız ama yapılan baskılar aldı onu aramızdan. Öfkeden, sevgisizlikten kapkara olan bu dünyada vicdanınız gerçekten rahat mı?

LGBTİ bireyler ayrımcılık konusunda hukuki haklarını nasıl savunabilir?


Elif Aver
Elif Aver; 1987 yılında İstanbul'da doğdu. Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden 2010 yılında mezun oldu. Özel sektörde mesleğini yapmakta, ayrıca TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyesi. Yazmak, çizmek ve okumak çocukluğundan beri en büyük tutkusu. Ondan sebep söz yitene kalem bitene kadar yazanlardan.