TÜİK enflasyon sepeti: Baz alınan fiyatlar şaşkınlık yarattı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TUIK), 26 ay sonra enflasyon verilerinin tek haneye indiğini açıklamıştı. Ancak TUİK enflasyon sepetindeki fiyatlar sosyal medyada tartışma yarattı!

tüik enflasyon sepeti fiyatları

Tüketici Fiyat Endeksi eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.26 arttı. Böylece enflasyon Temmuz 2017’den bu yana ilk kez tek haneye inmiş oldu. Eylül ayının zam şampiyonu yüzde 42.58’lik fiyat artışı ile sarımsak oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı Eylül ayında endekste yer alan gruplardan, giyim ve ayakkabıda yüzde 2,13, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2,09, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1,79 ve ulaştırmada yüzde 1,61 artış gerçekleşti.


Enflasyonun Temmuz 2017’den beri yani 26 ay sonra ilk kez tek haneye düşmesi, vatandaşa inandırıcı gelmiyor. Zira gıda fiyatları cep yakmaya devam ediyor. TÜİK’in enflasyon sepeti sosyal medyada paylaşıldı.

Ekşisözlük’te TÜİK’in verdiği yumurta fiyatı tartışma yarattı. Oric rumuzlu bir yazar, “Anadolu’nun ücra köşesindeki bazı pazarlarda o fiyatlar vardır. Arayan bulur elbette ama bu ülke genelinde ortalama 80 kuruştan ucuz yumurtaya erişim olmadığı gerçeğini değiştirmez.” ifadelerini kullandı.


TUIK enflasyon sepeti

tüik enflasyon gıda fiyatları sepeti

tüik enflasyon sepeti

CHP’den TÜİK enflasyon rakamları yorumu: TÜİK açıkladığı fiyatlardan bir market zinciri kursun hepimiz oradan alıveriş yapalım

TUIK verilerine göre enflasyon, 26 ay sonra tek haneye düştü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu’dan enflasyon yorumu geldi; “TUIK açıkladığı fiyatlardan bir market zinciri kursun hepimiz oradan alıveriş yapalım. Düşük zam için tek hane aldatmacası sahnede!” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Ağustos’tan Eylül’e kadar yüzde 15,01 seviyesinde yüzde 9,26’ye gerileyen yıllık enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUIK) açıkladığı enflasyon verisini yorumladı.

“Maaşlara düşük zam için tek hane aldatmacası sahnede”

“Zam yağmuru devam ediyor ama Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, enflasyon tek haneye düşmüş” ifadelerini kullanan Erdoğdu; “İşçi, memur ve emeklilere düşük zam için tek hane aldatmacası sahnede” dedi.


Bir yılda doğal gaza yüzde 57, elektriğe yüzde 56, benzine ise yüzde 32 zam geldiğini hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı, kamu çalışanlarına yapılacak zamlarda enflasyona göre kayıpların telafi edilmesi uygulamasından vazgeçildiğini söyledi.

4 milyon kişiye e-haciz: Vergi daireleri öğrencilerin banka hesaplarına da çöktü!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.