Black Friday tepkisi: Esnaftan Kara Cuma’ya karşı Hayırlı Cuma

İstanbul Ümraniye’de giyim mağazası işleten Engin Kılıç, Black Friday yani ‘Kara Cuma’ya karşı ‘Hayırlı Cuma’ diyerek, mağazasında indirim başlattı. “Onların Black Friday’î varsa, bizim de Hayırlı Cuma’mız var” yazılı bir pankart yaptırarak iş yerinin olduğu sokağa asan Kılıç, “Bu bir tepkidir. Alın size indirim” dedi.

Ümraniye’de bir giyim mağazası sahibi Kara Cuma’ya tepki göstermek için Hayırlı Cumalar kampanyası düzenledi.

Esnaf Engin Kılıç, mağazasının bulunduğu sokağa, “Onların Black Friday’i varsa, bizim de Hayırlı Cuma’mız var” yazılı bir afiş astı.


Afişte, 2 adet mont 99,90, 4 adet kazak 99,90 3 adet polar 99,90″ yazan Kılıç, bir de video çekerek kampanyasının duyulmasını istedi.

“Alın size indirim!”

Mağaza sahibi Engin Kılıç, “Müslümanların mübarek bir günleri var Cuma, bu günde ibadet ediyoruz. Ancak son yıllarda, Kara Cuma denilerek bizlerin bu mübarek günü itici bir şekilde gösteriliyor. Ben de bu algının kırılması için, insanları uyandırmak için ‘Hayırlı Cumalar’ kampanyası düzenlemeye karar verdim” diye konuştu.

Esnaftan Black Friday tepkisi: Kara Cuma ya karşı Hayırlı Cuma

Kılıç, kar amacı gütmeden maliyetine ürünleri sattığını belirterek, “Kara Cuma dediler, indirim dediler, alın size indirim” diyerek, sözlerini noktaladı.

Kara Cuma ismi tepki çekiyor

Türkiye’de de ilk geldiği yıllarda Cuma gününün İslam dininde mübarek bir gün olarak kabul edilmesi nedeniyle bu indirim günlerine Kara Cuma denilmesine tepki gelmişti.

Bunu fark eden bazı firmalar; son yıllarda Efsane Cuma, Efsane Günler ya da Muhteşem Cuma ismini kullanmayı tercih etmeye başladı.


Kara Cuma ismi nasıl ortaya çıktı?

Kara Cuma ABD’de Şükran Günü’nü izleyen cuma günü yapılan büyük indirim gününe verilen isim. Perakendeciler için 1952 yılından bu yana Kara Cuma aynı zamanda yılbaşı alışveriş sezonunun da açılışı anlamına geliyor. Anonim kaynaklara göre indirim günlerinin Kara Cuma ismini almasının sebebi ABD’nin Philadelphia kentinde 1961 yılında indirim günleri sebebiyle oluşan ve vatandaşları çileden çıkaran trafik!

black friday türkiye en iyi indirimler

Türkiye’de Black Friday

BlackGlobalFriday’in 2018 verilerine göre, Türkiye, Black Friday günlerinde en çok giyim ve ayakkabı satın aldı. Araştırmaya göre, 2018 yılında Black Friday’da en çok ABD’liler harcama yaptı. Bir ABD’li ortalama 472 dolar harcarken en az harcama yapılan ülke ise kişi başı 34 dolar ile Pakistan oldu. Sanal alışverişlerin, gece 22:00 ile 01:00 arasında tepe noktasına çıktığı bildirildi. Türkler geçen yıl kişi başı ortalama 4 ürün aldı ve 350 Türk Lirası (60 dolar) harcama yaptı.

Black Friday ne zaman başlıyor?

Markalar şimdiden Black Friday indirimlerini farklı isimlerle başlattı bile fakat kampanyalar yoğun olarak 25 Kasım Pazartesi gününden itibaren başlayacak. Trendyol, Hepsiburada, Amazon, Morhipo, n11, Glami, Teknosa gibi online alışveriş platformlarının büyük indirim kampanyaları yapması bekleniyor.

Bazı Black Friday indirimleri 2 Aralık’a kadar devam edecek. 2 Aralık’ta aynı zamanda dünya çapında özellikle teknoloji mağazaları Cyber Monday (Siber Pazartesi) olarak büyük indirimler uyguluyor.

Trendyol, 25-29 Kasım tarihleri arasında yüzde 80’e varan indirimlerle 25 milyon ürün satmayı hedeflediklerini aktardı. Geçen yıl ‘Efsane Günler’de rekor satışlara imza atan platformun, bu yıl bir kez daha kendi rekorunu kıracağı tahmin ediliyor.


Yine ünlü bir e-ticaret sitesi olan Amazon.com.tr’de yüzde 70 indirim yapacağını duyurarak, hızlı teslimat ile her gün yeni ürünleri müşterilerine sunacağını açıkladı. Amazon da indirim kampanyasını bir hafta sürdürecek, indirimler 26 Kasım Salı günü başlayacak.

Black Friday – Efsane Cuma indirimleri: Hangi mağazalarda indirim var?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.