ABD Libya’da maşa olarak Türkiye’yi mi kullanmak istiyor?

Yakın gelecekte Türkiye’nin anlaşma yaptığı Libya Merkezi Hükumeti’ne karşı Rusya’nın destek verdiği Hafter’in, harekete geçmesi durumunda Libya’da bulunacak Türk askeri ne yapacak?

ABD Libya da maşa olarak Türkiye yi mi kullanmak istiyor? Hafter

ABD Libya’da maşa olarak Türkiye’yi mi kullanmak istiyor?

Son günlerde “Libya’da Türk askerinin ne işi var?” diye bir ifadede bulunuluyor. Ben de bu düşünce safında olanlardanım doğrusunu söylemek gerekirse…


Libya’ya gelmeden önce kısaca şöyle bir geçmişe gitmek gerekir…

Yıllar önceydi; “1 Mart Teskeresi” için ABD, Türkiye’ye şöyle dedi: “Siz, bize izin verin; toprak egemenliğinize biraz tecavüz olacak ama Irak’a girelim. Merak etmeyin sizi de görürüz”.

Neyse ki, Milli Meclis o zaman, o teskereye ‘Hayır’ dedi. AKP iktidarı “ABD askerlerinin sağ salim evlerine dönmeleri için dua ediyoruz” dedi ama yeterli olmadı daha sonra ABD askerleri çuvalı kafamıza geçirdiler.

O dönem Müslüman Saddam düşecek diye, biz de ABD’nin peşinden gittik. Halbuki, yıllar sonra “Katil ABD” bu kez 15 Temmuz 2016 yılında maşa olarak kullandığı FETÖ ile AKP’yi iktidardan indirmek istedi.

Emperyalist ABD’ye güven duyulur mu? Tabi ki hayır! O halde, biz hala neden ABD’yi pusula yapıyoruz?

ABD, Türkiye’nin ağzına bir parmak bal çalıyor ve sizi ‘Ortadoğu’da bölgesel güç haline getireceğiz’ diyerek kandırıyor ve biz de ABD’ye inanıyoruz. Hatırlanacağı üzere bir arada ‘Büyük Ortadoğu Eş Başkanı (BOP)’ zannediyorduk kendimizi. Çok sonra anlaşıldı ki “kandırılmışız”! Umarım Allah affetmiştir!

Daha önce de ‘Katar için asker isterlerse göndeririz’ denildi. Ardından da AKP’nin beceriksiz dış politikasından dolayı Suriye’ye girmek zorunda kaldık.


Şimdi Libya’ya gelecek olursak… Libya ile yapılan eleştirilere Erdoğan, “Libya merkezi hükumeti  ile anlaşma yapıyoruz” dedi.

Güzel ama Suriye’de kimle görüşülüyor?

‘Suriye Milli Ordusu’ denilen grupla.

Bu grubun daha önceki adı neydi?

‘Özgür Suriye Ordusu’ yani ÖSO. Yani Birleşmiş Milletler’in resmi olarak tanıdığı Esad’ı devirmeye çalışan örgüt. Peki, biz neden Libya’da resmi yönetimle görüşürken, Suriye’de rejimi devirmeye çalışan gruplarla hareket ediyoruz.

Suriye’de YPG adını SDG diye değiştirdi. AKP iktidarı ne dedi? “Ha YPG ha SDG; sadece isim değişikliği ve bizim için değişen bir şey yok. Terör örgütüdür.”

Libya’da oluş nedenimiz de Rusların sıcak denizlere inmesini engellemek, Rusların Akdeniz’deki yayılmacı politikasını durdurmak için ABD, Türkiye’yi Libya’da maşa olarak kullanmak istiyor.

Abd libya

Bunun dışında Rusya’nın desteklediği Hafter güçlerinin, yakın zamanda Libya merkezi hükümetini devirmek için silahlı eyleme geçmesi muhtemeldir. ABD ise bu eylemi Libya’da konuşlandırılacak Türk askeri ile durdurmak, çözmek istiyor ve bir anlamda Rusları, kışkırtmak için Türk askerini kullanmak istiyor.


Hafter güçlerinin silahlı hareketinde ve Türk askerlerinin olduğu bir Libya’da neler olabileceğini düşünebiliyor musunuz?

Kanal İstanbul anketi: Vatandaş tepkili!


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…