Merkez Bankası 159 günde 1200 puan faiz indirimi yaptı

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya tartışmalı bir kararla, 6 Temmuz 2019 tarihinde KHK ile görevden alınmış ve yerine yardımcısı Murat Uysal atanmıştı. Uysal göreve geldiği günden bu yana politika faizini toplam 1200 baz puan indirdi. Daha önce Çetinkaya döneminde faiz oranı yüzde 24 iken bu oran bugün yüzde 12’ye kadar geriledi.

Merkez Bankası 159 günde 1200 puan faiz indirimi yaptı

Merkez Bankası 159 günde 1200 puan faiz indirimi yaptı.

159 günde yüzde 24’ten yüzde 12’ye indirildi

Murat Uysal göreve geldiğinde Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 24 seviyesinde bulunuyordu. Uysal, 25 Temmuz’da yapılan ilk PPK toplantısında 425 baz puan indirimle faizleri yüzde 24’ten yüzde 19.75’e düşürdü.


12 Eylül’de yüzde 19.75 olan politika faizi 325 baz puan indirimle yüzde 16.50’ye, 24 Ekim’de ise 250 baz puan indirimle yüzde 16.50’den yüzde 14’e düşürüldü.

Merkez Bankası bugün açıkladığı karar ile de politika faizini yüzde 14 seviyesinden 200 baz puan daha düşürerek yüzde 12 seviyesine çekti.

Merkez Bankası böylece 2019 yılında toplam 1200 baz puan faiz indirimi yapmış oldu.


Merkez Bankası’ndan 2019’un son faiz kararı: Yüzde 12

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 14’ten yüzde 12’ye indirilmesine karar verdi. Böylece Merkez Bankası faizleri beklentilerin üzerinde indirmiş oldu. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları düştükçe Merkez’de oldukça hızlı bir şekilde faizleri indiriyor. Merkez’in faiz indiriminin bankaların kredi faizlerine nasıl yansıyacağı önümüzdeki hafta belli olacak.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 14’ten yüzde 12’ye indirerek 200 baz puan indirime gitti. Reuters’ın anketine katılan 20 finansal kurumdan sadece üç tanesi bankanın böyle bir indirim yapacağı tahmininde bulunmuştu.

Merkez Bankası faiz indirimine ilişkin yaptığı açıklamada ekonominin toparlanma sinyalleri verdiğine vurgu yapıldı. Merkez, “Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir.

Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir.


Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

TÜİK enflasyon sepeti: Baz alınan fiyatlar şaşkınlık yarattı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.