CHP: Ensar Vakfı’nın “Türken’e verdik” dediği para hesaplarda yok!

CHP’nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan, ABD Hazine Bakanlığı verilerine ulaşarak; Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na gönderdiği; Ensar’ın da “Türken Vakfı’na gönderdik” dediği yaklaşık 8 milyon dolarlık bağışın, vakıf hesaplarında yer almadığını açıkladı.

CHP: Ensar Vakfı nın Türken e verdik dediği para hesaplarda yok!

CHP: Ensar Vakfı’nın “Türken’e verdik” dediği para hesaplarda yok!

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na gönderilen 7 milyon 925 bin dolara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.


Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader, Kızılay’dan gelen paranın ABD’de yurt yapılması için TÜRKEN Vakfı’na bağışlandığını duyurmuştu.

En son Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader, Başkentgaz’dan Kızılay’a giden yaklaşık 8 milyon dolar bağış ile ilgili özetle; “Başkentgaz Kızılay’a verdi, Kızılay’dan Ensar’a geldi, Ensar olarak Türgev’e yolladık, Türgev de Türken vakfına yolladı, Türken vakfı da New York Manhattan’da 21 katlı yurt yapıyor” ifadelerini kullanmıştı.

CHP’nin Amerika Temsilcisi Yurter Özcan ise ABD Hazine Bakanlığı’nın bağışçıların kimliğini açıklamadan, yapılan bağış miktarlarını kalem kalem paylaştığını belirterek; listede Ensar Vakfı’nın 7 milyon 925 bin dolarlık miktarın yer almadığını belirtti.

CHP’li Yurter Özcan, yazılı açıklamasında şunları aktardı:

• CHP ABD Temsilciliği olarak AKP destekli vakıfların ABD’deki finansmanı ile ilgili araştırmalarımızı sizlerle düzenli olarak paylaşıyoruz.

• Türgev ve Ensar Vakfı’nın Amerika’da 2014 yılında ortaklaşa kurdukları Türken isimli vakıfa kurulduğundan itibaren yaklaşık 330 milyon TL (54 milyon dolar) para yollandığını ABD Hazine Bakanlığı’ndan aldığımız belgelerle ispat etmiştik.

• O zamandan bugüne bağışçıların kimler olduğu ile alakalı çalışmalarımız sürmektedir. ABD kanunlarına göre, özel veri ve kişisel hakları korumak adına ABD Hazine Bakanlığı bağışçıların kimliğini açıklamadan, yapılan bağış miktarlarını kalem kalem paylaşmaktadır.

• Bu çerçevede, Türken Vakfı’nın 2015 ve 2018 mali yılı raporlarında yer alan detaylı bağış tarafımıza henüz iletilmemiştir.

• Ancak Türken vakfına 2016 ve 2017 yıllarında yapılan her bir bağış miktarını ekteki listede paylaşıyoruz. Bu kalemlere bakıldığında, Ensar Vakfı ABD‘nin Kızılay üzerinden aldığını iddia ettiği yaklaşık 8 milyon dolarlık bağış, New York’taki Türken Vakfının Hazine Bakanlığına tebliğ ettiği rakamlar arasında yer almamaktadır.

Türken Vakfının ABD Hazine Bakanlığına verdiği mali raporlara göre:

  • Türken’e 2016’da gelen toplam bağış yaklaşık 7.2 milyon dolar; 2017’de ise yaklaşık 2.2 milyon dolardır.
  • 2017’de gelen en büyük bağış 1.2 milyon dolar; 2016’da ise 4.5 milyon dolardır.

• 2015 yılı Türken Vakfının en çok bağış topladığı senedir. O seneye ait bağışçı listesini temin etmek için ABD Hazine Bakanlığı’nda avukatlarımızın aracılığı ile başlattığımız süreç devam etmektedir.


• Eğer kamuoyunu aydınlatmak amacıyla yaptığımız bu girişimler sonuçsuz kalırsa, CHP ABD Temsilciliği olarak ABD’de konuyla alakalı ABD Hazine Bakanlığı ve Vergi Dairesi (IRS)’e dava açarak, bu bağışların kalemlerini öğreneceğimizi kamuoyunun bilgisine arz ederiz.

NE OLMUŞTU?

Elazığ depreminin ilk gününde vatandaştan para yardımı talebiyle tepki çeken Kızılay’ın, Başkentgaz tarafından yapılan yaklaşık 8 milyon dolar bağışın Ensar Vakfı’na aktarıldığı ortaya çıkmıştı. Bağışın 75 bin doları Kızılay’a giderken, kalan 7,8 milyon doları Ensar Vakfı’na aktarıldığı belgeleriyle gündeme gelmişti.

Ardından Habertürk TV canlı yayına konuk olan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı‘na yapılan 7 milyon 925 bin dolarlık bağışa ilişkin açıklamalarda bulunmuş; “vergiden kaçınmak” için bağışın bu şekilde yapıldığını itiraf etmişti.

8 milyon doların hareketi: Başkentgaz’dan Kızılay, Kızılay’dan Ensar Vakfı’na, Ensar Vakfı’ndan Türgev’e, Türgev’den Türken Vakfı’na

Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader‘in yaptığı açıklamaya göre; 8 milyon doları Başkentgaz Kızılay’a vermiş, Kızılay’dan Ensar’a gelmiş, Ensar Vakfı da Türgev’e yollamış, para daha sonra Türgev de Türken Vakfı’na yollanmış, Türken Vakfı da New York Manhattan’da 21 katlı yurt inşaatına başlamış.

Başkentgaz’dan Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yapılan bağışa ilişkin açıklama

Ensar Vakfı’na Kızılay üzerinden 8 milyon bağış yapan Başkentgaz açıklama yayımladı. Habertürk’ün haberine göre; açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Temelleri 1960 yılında atılan Grubumuz uzun yıllardır Türkiye Kızılay Derneği’nin kurumsal bağışçılarından biridir. Ulusal ve uluslararası ölçekte kendini kanıtlamış milli ve köklü bir kurum olması nedeniyle hayır faaliyetlerimiz ve sosyal sorumluluklarımızın önemli bir bölümü Türk Kızılay’ı üzerinden gerçekleştirilmektedir. 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra bağışlarımızın, özellikle Kızılay üzerinden gerçekleştirilmesi kararı alınmıştır.

FETÖ terör örgütünün, yıllar boyu gençlerin eğitim ve özellikle barınma ihtiyacını istismar ederek kök salarak büyüdüğü bir gerçektir. Ülkemizin ve milletimizin varlığına kast eden hain darbenin ardından milletçe kenetlendiğimiz bir süreç yaşanmıştır. Milli birlik ve beraberlik duygusunun en yoğun şekilde yaşandığı bu dönemde, Devletimizin himayesinde yapılması planlanan ve milletçe gururlanacağımız nitelikte bir yurt yapılması projesine katkıda bulunmak milli bir görev olarak addedilmiştir.

Grubumuz, kamuya karşı yükümlüklerin her türüne ne denli özen gösteriyorsa, sosyal ve toplumsal sorumluluk kapsamında hayır ve yardım faaliyetlerinde de aynı hassasiyet ve özeni göstermektedir. Hayırseverlerin bağış ve yardım faaliyetlerini özel saiklerle yaptığı algısının yaratılması sadece bizi değil, bütün hayırseverleri rencide etmiştir.

“Bağışlar denetime açık”

Kamu yararına çalışan vakıf olduğu kararı bulunan bir vakfa bağış yapmakla Kızılay’a bağış yapmak arasında hukuki ve ekonomik açıdan bir fark yoktur. Derdimizin herhangi bir ekonomik menfaat olmadığı bağışçı olmamızdan da anlaşılmaktadır.

Yapılan bağışların mevzuata uygunluğu Devletin ilgili birimleri tarafından denetlenmektedir. Kurumumuzun bütün işlemleri şeffaf ve denetime açıktır.


Yapılan bağış hem hukuki hem de vicdani açıdan uygundur. Bu işlemin adeta illegal bir işlem gibi gösterilmesi büyük bir vefasızlık ve insafsızlıktır. Hukuki haklarımızın saklı olduğunu belirtir, bu tür çıkışların hayırseverlik duygularımızı köreltemeyeceğini vurgularız.”

Ensar Vakfı’ndan Kızılay bağışıyla ilgili açıklama: Türgev’e, oradan da Türken’e gitti


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.