Evlilik mevzusu: Gençler neden ve nasıl evlensin?

Gençler neden ve nasıl evlensin? Her gün aile içi şiddetten insanlar can verirken, karşılığında caydırıcı hiçbir şey yapılmazken mesela kime güvenip evlensin? Üniversite bitirip, her gün bugün belki iş bulurum umuduyla dolaşırken nasıl evlensin?

Evlilik mevzu: Gençler neden ve nasıl evlensin?

Evlilik mevzusu: Gençler neden ve nasıl evlensin?

• ABD, İran’a saldırır mı? Yanı başımızda bir savaş daha çıkar mı? Yeni mülteci akınları olur mu?


• Irak’ta sular durulur mu? Sınırlar yeniden zorlanır mı?

• Türk Lirası, bu hızla değer kaybederken yoksul nasıl yaşar?

• İntiharlar artar mı? Geçim sıkıntısı insanları nasıl çaresizliğe iter?

• Allah’ın yolladığı Kuran’da şükür sadece fakirlere midir? Yolsuzluğun, hak yemenin, adaleti bozmanın, ayrımcılığın, baskının hiç günahı yok mudur? Dini anlatan hocaların bunlarla ilgili, bunları anlatmakla ilgili hiç yükümlülüğü yok mudur?

Sorular uzar gider. Bu ülkenin de, vatandaşının da derdi dağ olmuş dinleyeni yoktur çünkü. Başka yerlerde başka başka sorunlar vardı çünkü.

Meclis lokantası

Hamdolsun meclisimize 8. lokantanın yapılacağını öğrendik, geçtiğimiz günlerde. Ülkenin en alt gelirli bireyleri vekillerimiz, kaliteyi ucuza hatta neredeyse bedavaya getirsin diye bir lokanta daha açılıyor. Eskiden bir laf vardı: “Salacak’tan bakınca her yer güzel görünür.” diye, gel gör ki artık Salacak’tan da baksan hiçbir şey güzel gözükmüyor. Bir yer hariç: Meclis!

Meclisten bakınca kriz yok! Meclisten bakınca enflasyon çok minnoş! Meclisten bakınca asgari ücret bildiğin uçuyor! Neden? Çünkü vekilime her şey ucuz, her şey makul!


Ondan herhalde ki bakan hanım çıkıp YETMİŞ BEŞ TÜRK LİRASI jest yaptık diye açıklama yapabiliyor! Dile kolay tam tamına YETMİŞ BEŞ TÜRK LİRASİ! Bozdur bozdur harca! Artık onunla aylık mutfak giderini mi karşılarsın, doğal gaz kömür parası mı ödersin, kiranı mı yatırırsın o senin bileceğin iş. Sonuçta ciddi bir jest! hatta çil çil altın alıp altına da yatırım yapılabilir, malum şuara pek bir tepelerde!

Belki evleneceksindir. 75 lirayla bir beyaz eşyanı alırsın. Hem zaten evlenmelisin de. Bunun için çok düşünmeye çok tartışmaya gerek yok! Büyüklerin senin için ideal yaşı belirler. Sen onlardan daha iyi bilecek değilsin ya!

Unutmadan öyle evlendim bitti olmaz. En az 3-4 çocuk doğurmalısın. Kadının asli görevi zaten annelik değil midir? Babalık dediğin işten artan zamanlarda kullanılır ama annelik öyle mi? Kadınsan mutlaka anne olmak zorundasın.

Şimdi çalışmak filan diyebilirsin ama bunlar zaten gereksiz! Kadın, dediğin oturur evinde. Hayır, sanki ihtiyacın var! En kötü asgari ücretle çalışan bir kocan ve ona gelen olağanüstü maaş zamları olacak! O maaş sana da doğacak 3,4 belki 5 çocuğuna da yeter de artar da bile! Hem Diyanet de böyle demedi mi? Sen ondan daha mı iyi bileceksin?

Diyanet…

Sahi diyanet başkanının maaşı ne kadar? Ne kadar maaş ve ne kadar devlet destekli envanterle geçirir hayatını? “Allah, şükretmemizi ister.” kısmını neden sadece yoksula söyler? Neden varlık içinde yüzene dönüp de, o malın zekatını sorgulamaz? Şatafatın, gösterişin, boşa harcanan paranın günahından bahsetmez? Her gün çocuklar tacize tecavüze uğrarken insanların beynine işleyene kadar bundan bahsetmez de kaç çocuk doğurulması ile ilgili konuşur? İntiharın günah olduğunu bilir de, neden kaza adı altında iş cinayetlerinde yok olan canların patronlarına seslenmez.

Peki gençler neden evlenmez?

Ya da tersten soralım gençler neden ve nasıl evlensin? Her gün aile içi şiddetten insanlar can verirken, karşılığında caydırıcı hiçbir şey yapılmazken mesela kime güvenip evlensin? Üniversite bitirip, her gün bugün belki iş bulurum umuduyla dolaşırken nasıl evlensin? Bulanın iki kuruşla çalıştığı, asgari ücrete mahkum kaldığı, maaşı asgari ücretin azıcık üstünde olsa bile sigortası hep asgari ücretten yatarken ay sonunu getiremeyen genç nasıl evlenmeli?

Hadi hepsini geçelim ülkenin bu kadar sorunu varken işsizlik almış başını gitmişken, Türk Lirası sürekli değer kaybederken, içimizdeki mülteci sorunu her gün artarken, insanlar intihar ederken tek sorunumuz gerçekten bizim neden evlenmediğimiz ve kaç tane çocuk doğurmamız mı?


Siz büyüklerimizi bilemem ama bizim sorunumuz almış başını gitmiş. Siz de sorun arıyorsanız inin sokaklara, inin sanayiye, inin semt pazarlarına gerçek sorunun ne olduğunu anlatmaya gerek yok görürsünüz!

Erdoğan: Maalesef gençlerimiz genç yaşta evlenmiyor


Elif Aver
Elif Aver; 1987 yılında İstanbul'da doğdu. Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden 2010 yılında mezun oldu. Özel sektörde mesleğini yapmakta, ayrıca TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyesi. Yazmak, çizmek ve okumak çocukluğundan beri en büyük tutkusu. Ondan sebep söz yitene kalem bitene kadar yazanlardan.