Borsa İstanbul (BİST 100) endeksinden iki sıfır atılıyor!

Borsa İstanbul endeksinden iki sıfır atılmasına karar verildi. BIST-100 endeksi, 6 basamak ve 2 küsürat ile dünyada en büyük endeks değerleri arasında yer alıyor. Dünya borsalarında endeksler genellikle 4 basamak ve 2 küsurat şeklinde.

Borsa İstanbul (BİST 100) endeksinden iki sıfır atılıyor! mehmet hakan atilla
Borsa İstanbul Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla

Borsa İstanbul Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla, Borsa İstanbul endeksinden iki sıfır atılacağını söyledi.

Atilla, borsanın halka arzı için de yıl sonuna doğru hazır olunacağını belirtti.


Hakan Atilla, “İşlem hacimlerimiz geçen seneye göre ikiye katlandı. Gelir yaratma potansiyeli olarak halka arzda cazip noktaya geliyor” dedi. Yatırım fonlarında 3 milyon yatırımcının bulunduğunu belirten Atilla, “Yeni enstrümanlar gündemde. Pay piyasasında son dönemde yerliliğin ağırlığı var” diye konuştu.

BIST-100 endeksi, 6 basamak ve 2 küsürat ile dünyada en büyük endeks değerleri arasında yer alıyor. Dünya borsalarında endeksler genellikle 4 basamak ve 2 küsurat şeklinde.

Borsa İstanbul Başkanı Hakan Atilla’nın öne çıkan açıklamaları:

• Açığa satış yasağının kalkması için çaba sarf ediyoruz. Geçmiş mağduriyetlerle ilgili borsanın yapabileceği bir şey yok. Borsa bir platform, ancak görüş verebiliriz ama değiştirme şansımız yok. Kapalı tahtalar ile ilgili bizim tarafımızda yapılabilecek bir şey yok.

• Borsaya yatırım fonları üzerinden çok gelen var. Yatırım fonu müşterisi 3 milyonun üzerinde. İşlem hacimlerimiz geçen seneye göre ikiye katlandı.

• Daha fazla yerli yatırımcının gelmesi için çalışmalar var ancak olgunlaşmadı.


• Halka açıklık oranı çok düşük hisselerde düzenleme olacak.

• Borsada yüksek frekanslı işlem payı %16-17 seviyesinde. Endişe edecek durum yok.

Merkez Bankası faiz kararı beklentileri

Gündemin ana maddesi Merkez Bankası’nın faiz kararı olacak. 14.00’te gelecek karar öncesi BIST 100 endeksi güne %0,36 oranında yükselişle 120.036 puandan başladı.

Küresel piyasalar korona virüs salgınının ekonomiye etkileri konusundaki belirsizliklerle karışık bir seyir izlerken, yurt içinde 14.00’te gelecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı takip edilecek.

Çin’de yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bini aşarken, ülkede kesinleşen vaka sayısı 11 bin 977’sinin durumu ciddi olmak üzere 74 bin 185’e çıktı.

Analistler, bugün yurt içinde TCMB’nin Para Politikası Kurulu toplantısından gelecek faiz kararı, yurt dışında ise ABD Merkez Bankası toplantı tutanaklarının takip edileceğini bildirdi. Analistler teknik açıdan BIST 100 endeksinde 118.200 seviyesinin destek, 121.000 ve 122.500’ün direnç konumunda olduğunu ifade ettiler.

121.000’e yakın seviyeden ortalama üzerinde kapanışlar görülmediği sürece endekste zayıf görünüm devam edebilir. Bugün öğleden sonra TCMB Para Politikası Kurulu toplantısında alınacak kararlar ve bu kararların TL üzerindeki etkisi BIST’te de dalgalanmaya sebep olabilir.


Ekonomistlerin 3’te 2’si bugün TCMB’nin faizleri düşürmeye devam etmesini bekliyor. İndirim bekleyen ekonomistler de 25-75 baz puan aralığında tahmin de bulunuyor.

Tüm ilaç fiyatlarına yüzde 12 zam yapıldı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.