Mide botoksu nedir?

Mide botoksu nedir? Mide botoksuyla kilo vermek mümkün mü? Kimler için uygundur? Uygulama süresi ne kadar? İştah ne zaman azalmaya başlar? Riskleri var mıdır? Mideye zarar verir mi?

Mide botoksu nedir?
Mide botoksu nedir?

Mide botoksu nedir?

Obezite, çağımızın en tehlikeli sağlık sorunlarından birisi olurken, obezitenin yol açabildiği hastalıklar da hayati tehlike yaratabiliyor. Bu bakımdan öncelikle sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gibi genel geçerli sağlıklı yaşam kurallarına dikkat edilmeli, mümkün olmuyor ve aşırı kilo alımı söz konusu oluyorsa da mutlaka tıbbi tedavi alınmalıdır.

Aşırı kilolu ve obez kişiler için cerrahi olan veya olmayan pek çok tedavi yöntemi bulunmakta, doğru tedavi sayesinde obez kişiler de sağlığına kavuşabilmektedir. Bu obezite tedavilerinden birisi olarak da mide botoksu uygulaması sıklıkla yapılmaktadır.

Mide botoksu nedir?

Aşırı kilolu ya da obez olan kişilerin midesine Botilinum toksin (botoks) uygulanması yapılması “mide botoksu” olarak adlandırılmaktadır. Mide botoksunda, endoskopik olarak midenin belirli bölgelerine Botilinum toksini enjekte edilmekte ve hastanın kilo vermesi amaçlanmaktadır. Bu işlemle mide kaslarının kasılması kısıtlanarak midenin boşalma süresi uzar ve hasta iştah kaybı yaşar. Bu şekilde kilo verilmesi mümkün olabilir.

Mide botoksu kimler için uygundur?

Mide botoksu bir cerrahi işlem olmadığından kilo vermek isteyen herkese uygulanabilir. İşlem sonrasında mutlaka uyulması gereken kurallar ve kriterler söz konusu olduğundan, bunları uygulayabilecek kişilere mide botoksu yapılır. Mide botoksu genel olarak; aşırı kilolu olan, ancak sağlıklı beslenme programları ve düzenli egzersize rağmen gerektiği gibi kilo veremeyenler için uygundur. Ancak vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olanlar ve obezite cerrahisi ile kilo verebilecek hastalar için mide botoksu faydalı olmaz.

Mide botoksu için hastanın vücut kitle indeksi 40’ın altında olmalı, daha çok 27-35 arasında olmalıdır. Bu bağlamda fazla kilolu olan, ancak ameliyatı gerektirecek kadar da obez olmayan hastalara mide botoksu yapılabilir. Tüm bunlarla birlikte ülser veya gastrit problemleri olan hastalarda öncelikle bu hastalıklar tedavi edilir, ardından mide botoksu yapılabilir.

Mide botoksunun riskleri var mıdır?

Mide botoksu çok uzun yıllardır uygulanmakta ve alanında uzman kişiler tarafından doğru şekilde yapıldığında bir yan etkiye rastlanmamaktadır. Mide botoks standart bir endoskopik işlem olduğu için bilinen bir zararı yoktur. Ancak kas hastalığı olan ve botoksa karşı alerjisi olan kişilere mide botoksu yapılmaması gerekir.

Mide botoksu ile kilo verilebilir mi?

Mide botoksunun uygulanma amacı hastanın kilo vermesidir. Ancak mide botoksu ya da başka hiçbir tedavi yöntemi kimseye kilo vermeyi garanti edemez. Ancak mide botoksunun iştahı azaltıcı ve diyete yardımcı özellikleri bulunmaktadır. Bu sebeple de kilo vermeye yardımcı olabilmektedir.

Mide botoksu işlemi ne kadar sürer?

Mide botoksu, tamamen endoskopik olarak ağızdan girilerek yapılan bir işlemdir ve obezite ameliyatlarına göre nispeten daha kolaydır. Mide botoksunda bir kesi yapılmaz, işlem anestezi altında ortalama 20 dakika kadar sürer ve hastanın 1 – 2 saatlik dinlenmesinin ardından evine gitmesine izin verilir.

Mide botoksundan ne kadar zaman sonra iştah azalır?

Mide botoksu, çok kısa süre içinde etkilerini gösterebilmektedir. Bu bağlamda işlemden sonraki yaklaşık 3 gün içinde hastada iştahın azalması ve iştah kontrolü gözlenir. Bu bağlamda hasta en geç 2 hafta içinde belirgin şekilde kilo vermeye başladığını tartıdaki değerlerde görür.

Mide botoksu mideye zarar verir mi?

Mide botoksunda kullanılan ilaç yaklaşık 6 ay içinde vücuttan tamamen kaybolduğu için, mideye zarar vermesi ve kalıcı bir hasar olması riski yoktur. Mide botoksu, hastanın yalnızca midesinin düz kaslarına yönelik yapıldığından, sinir hücrelerine ve bağırsakların hareketine bir etkisi olmaz. Bu bakımdan mide botoksunun bağırsak tembelliğini artırıcı bir etkisi olmaz.

Kaynak: https://www.drerolvural.com/

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.