Merkez Bankası tüketici kredilerini frenlemeye çalışıyor

Faiz oranı yüzde 0.89’a kadar gerileyen ihtiyaç kredilerinde 7 ayda 62 milyar liralık artış meydana geldi. Merkez Bankası ise cari açığın artmasını engellemek ve enflasyonu kontrol altına almak için tüketici ihtiyaç kredilerini kısmakta buldu.

Merkez Bankası tüketici kredilerini frenlemeye çalışıyor

Tüketici kredileri belli bir miktarın üzerinde büyüyen bankalar Merkez Bankası’nın teşviğinden (zorunlu karşılıklar için) faydalanamayacak. Bankaların bu durumu tüketici kredilerine nasıl yansıtacakları merak ediliyor.

Merkez Bankası zorunlu karşılık düzenlemelerine ilişkin bir basın duyurusu yaptı. Buna göre banka faizlerin düşmesiyle birlikte tüketici kredilerinde yaşanan ciddi artış, bunun cari açık ve enflasyon üzerinde yarattığı etkileri sınırlamak adına harekete geçti.


Uzmanlar bankanın gündeminde şu an için faiz artırımı gibi bir seçenek olmadığı için zorunlu karşılıkları düzenleyerek tüketimi sınırlama yolunu seçtiğini belirtiyor. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya aşağıdaki kriterleri sağlayan bankalar teşviklerinden (zorunlu karşılık için) yararlanabilecek.

Yıllık kredi büyüme oranı yüzde 15’in üzerinde olan bankalar için;  Selektif sektörlere (ihracata yönelik) kullandırılan 2 yıldan uzun vadeli krediler ile 5 yıl ve daha uzun vadeli konut kredileri reel değişimlerinin tamamı büyüme oranı formülünün pay kısmından düşülerek hesaplanan uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 15’in altında olması,

Yüzde 15’in altında olan bankalar ; 5 yıl ve daha uzun vadeli konut kredileri dışında kalan bireysel kredi reel değişiminin %75’i ve yabancı para nakdi kredilerin erken kapatılması veya vadesinden önce yapılandırılması amacıyla; 9 Mart 2020 tarihinden itibaren kullandırılan Türk lirası kredilerin tamamı büyüme oranı formülünün pay kısmından düşülerek hesaplanan uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 5’in üzerinde olması durumunda bankalar Merkez Bankası’ndan teşvik alabilecekler. Bu kriterlere uymayan bankalara teşvik verilmeyecek.


Sigara ve alkol imalatı dahil edilmedi

Zorunlu karşılık teşviki açıklamasında verimli ve üretim odaklı sektörler arasına tarım, ormancılık, madencilik ve taş ocakçılığı alkol ve sigara imalatı, elektrik, gaz buhar ve iklimlendirme, ulaştırma ve depolama konaklama ve yiyecek hizmetli faaliyetleri bilgi ve iletişim gibi sektörler dahil edilmedi. Düzenlemeler 6 Mart yükümlülük tarihinden itibaren geçerli olacak.

“Ekonominin aşırı ısınmasını engellemeye çalışıyor”

Sözcü’nün haberine göre Merkez Bankası’nın amacı ihracat yapan sektörlere yönelik kullandırılan kredileri teşvik etmek ve cari açığa neden olan tüketici kredilerini sınırlandırmak. Merkez, faiz oranları düşük olduğu için zorunlu karşılıklar ile düzenleme yaparak ekonominin aşırı ısınmasını engellemeye çalışıyor. Türkiye 2019 yılının son çeyreğinde yüzde 6 büyümüştü.

Faizler yüzde 0,89’a geriledi

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, Temmuz 2019’da görevine başladığı dönemden bu yana 7 ayda tam 1.375 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirdi. 7 aylık süreçte yüzde 24 olan faiz oranları yüzde 10.75 seviyesine düştü. Gelinen noktada özellikle ihtiyaç kredi faizleri yüzde 0.89’a kadar geriledi. Bu seviyelere en yakın oranlar en son Haziran 2013’te görülmüştü. 2019 başlarında ihtiyaç kredilerinde aylık yüzde 2.5 – yüzde 3 faiz oranları uygulanıyordu. İhtiyaç kredisi faiz oranları 21 Şubat itibarıyla yıllık yüzde 14.144’e kadar geriledi.

Zorunlu karşılık nedir?


Zorunlu karşılık, zorunlu karşılık oranı ya da munzam karşılık; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası’nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranına denir. Bu oran Merkez Bankası tarafından belirlenir.

İhtiyaç kredisi faiz oranları son 1 yılda yüzde 52 düştü!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.