Ukulele nedir? Yeni başlayacaklar için Ukulele 101

Ukulele, Hawai kökenli bir enstrüman olup son zamanlarda özellikle karantina dolayısıyla insanların eve kapanıp yeni hobiler edinmeye başladığı bu zamanlarda oldukça popülerleşmeye başlamıştır. Şimdilerde her yerde görmeye başladığımız bu enstrümanı kısaca tanıyalım.

Ukulele nedir? Yeni başlayacaklar için Ukulele 101

Ukulele nedir?

Ukulele, uzaktan minik bir gitar görünümünde olan, 1800lü yıllarda icat edilen dört telli bir enstrümandır. Standart bir ukulelede 4 akort bulunur ve bunlar sırasıyla G-C-E-A (sol-do mi-la)’dır.


Ukulele çeşitleri nelerdir?

Akustik ve klasik gitarlarda da olduğu gibi, ukulelede de değişik ses özelliklerine sahip boyutlar bulunmaktadır. Standart olarak da bilinen Soprano Ukulele, en yaygın çeşit olarak bilinmektedir.

Diğer bir yaygın çeşit de Concert Ukulele’dir ve Soprano Ukulele’ye göre daha büyüktür. Büyüyen boyutu sayesinde ekstra alternatif sesler de çıkarabilmek bu ukuleleyle mümkündür.

Tenor Ukulele de bir boy büyük ukulele olarak geçmektedir ve onun bir büyüğü de Baritone Ukulele’dir. Hangisinin daha iyi olduğuna dair sorular aklınızdan geçiyor olabilir ancak buna maalesef bir cevap vermek mümkün değildir. Bu sorunun cevabı, sizin hangi tonda hangi türde ve hangi yüksek ses seviyesinde çalmak istediğinize göre değişecektir. Örneğin, Baritone Ukulele neredeyse gitar gibi tınlamaktayken Soprano Ukulele gitardan çok farklı bir ses çıkarır.


Ukulele çalan ünlüler kimlerdir?

Son zamanlarda ülkemizde popülerliği artmakta olan, mazisi aslında çok eskilere dayanan bu enstrümanın aslında dünyada uzun zamandır trend olduğunu söyleyebiliriz.

Dünyada birçok tanıdık isim; Elvis Presley, Paul McCartney, Taylor Swift, Marilyn Monroe ve Ryan Gosling ukulele çalan ünlü simalardan sadece birkaçıdır.

Marilyn Monroe ukulele

Türk sanatçılar

Türkiye’de ise ukuleleyi son zamanlarda bu kadar popülerleştiren kişiler arasında oyuncu Aslı Bekiroğlu‘nu gösterebiliriz. Benzer bir şekilde özellikle sosyal medyada yaptıkları coverlarla insanları bu minik enstrümanı çalmaya yakınlaştıran isimler arasında Nilipek, Berika Sönmez ve Erkin Soylu sayılabilir.

erkin soylu ukulele


İnternette yeni başlayacaklar için enstrümanı tanıtan ve başlangıç düzeyinde şarkıların nasıl çalınacağını gösteren birçok video bulunmaktadır ve ukuleleyi yüzlerce insan bu şekilde öğrenmiştir. Eğer siz de yeterince sabırlı ve istekliyseniz, edineceğiniz bu minik enstrümanla güzel bir yolculuğa çıkabilirsiniz, şimdiden iyi eğlenceler!

Müzik ve evrenin uyumu: Pisagor ve Kürelerin Armonisi


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.