Öğrenim kredisi (KYK) borcunu ödeyemeyen 280 bin öğrenciye haciz!

Gelecek Partisi Gençlik ve Spor İzleme Kurulu Başkanlığı, öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen 280 bin öğrenciye haciz uygulandığını açıkladı.

Öğrenim kredisi (KYK) borcunu ödeyemeyen 280 bin öğrenciye haciz!

Öğrenim kredisi (KYK) borcunu ödeyemeyen 280 bin öğrenciye haciz!

Gelecek Partisi Gençlik ve Spor İzleme Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; KYK Yurt Müdürlükleri’nin yaz okulu, staj ve KPSS benzeri kurslar için yaz döneminde yurtlarda kalınmayacağı kararı da eleştirilerek şöyle denildi:


  • Türkiye’de 5 milyon kişinin Öğrenim Kredisi borcu var. 280 bin öğrenciye borcunu ödeyemediği için haciz uygulandı.
  • Yüksek oranlı aylık gecikme faizleri uygulanıyor. İşsizlik oranının her geçen gün arttığı bu ortamda hacizler durdurulmalı, işleyen faizler sıfırlanmalı ve taksitler revize edilmelidir.
  • Özel yurtlar virüs sürecinde yurtta kalmadıkları halde öğrencilerimizden ücret aldı. Öğrencilerin hak ve hukuku gözetilmelidir.

AKP ve MHP, KYK öğrenim kredisi borçları ile ilgili düzenleme teklifini reddetmişti

Ak Parti ve MHP’nin İYİ Parti’nin “Ödenemeyen KYK borçları düzenlensin” teklifini reddetmesinin ardından, Gelecek Partisi 280 bin öğrenciye haciz geldiğini açıklayarak konuyu bir kez daha gündeme getirdi.

Gelecek Partisi Gençlik ve Spor İzleme Kurulu Başkanlığı, öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen 280 bin öğrenciye haciz uygulandığını açıkladı.

Gelecek Partisi Gençlik ve Spor Politikaları İzleme Kurulu Başkanlığı imzasıyla yayımlanan değerlendirme ve çözüm metninde “KYK  Yurt Müdürlüklerinin duyurularında bilgilendirme olarak  “Yaz okulu, staj, KPSS ve buna benzer kurslar için bu yaz döneminde yurtlarda kalınmayacağı” açıklaması yapılarak  bir çok öğrencinin mezuniyet sonrası döneme hazırlık adına Haziran ayı itibariyle başlayan kursları, dershaneleri ve stajları olması sebebiyle öğrencilerin konaklama ihtiyaçlarını nasıl sağlayacağı cevapsız bırakılmıştır.” denildi.

Gelecek Partisi’nden yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

Yaz Dönemi KYK Yurtlarının Kapalı olması;

KYK  Yurt Müdürlüklerinin duyurularında bilgilendirme olarak  “Yaz okulu, staj, KPSS ve buna benzer kurslar için bu yaz döneminde yurtlarda kalınmayacağı” açıklaması yapılarak  bir çok öğrencinin mezuniyet sonrası döneme hazırlık adına Haziran ayı itibariyle başlayan kursları, dershaneleri ve stajları olması sebebiyle öğrencilerin konaklama ihtiyaçlarını nasıl sağlayacağı cevapsız bırakılmıştır.

Belirtilen duyuru maddi imkansızlık içinde olan öğrencileri “KYK yurtlarında kalmayın ama istediğiniz yerlerde kalabilirsiniz” yaklaşımıyla Sosyal Devlet ilkesini yok saymaktır. Gençlik ve Spor Bakanlığı normale dönen hayat içerisine gençlerimizi de dahil etmeli ve her türlü desteği sunmalıdır.


Özel Yurtlar;

Özel Yurtlar Koronavirüs  sürecinde yurtta kalmadıkları ve hizmet almadıkları halde öğrencilerimizden ücret almışlardır. Devletin almadığı ücretlerin özel yurtlardan  alınması bir çelişkidir. Buna müdahale edilmesi gerekir. Öğrencilerin hak ve hukuku gözetilmelidir.

Harçların İadesi;

Koronavirüsü sebebiyle okula gidemeyen ve  uzaktan eğitim alan üniversitelilerden İkinci Öğretim öğrencileri yatırmış oldukları Bahar Dönemi harç paralarının geri yatırılmasını talep ediyor. Bu hususta devlet üniversiteleri en azından bir dönem harç paralarından feragat etmelidir.

Öğrenim Kredisi;

Türkiye’de 5 Milyon kişinin Öğrenim Kredisi borcu bulunmaktadır. En son verilere göre 280 Bin kişiye borcunu ödeyemediği için haciz uygulanmıştır. Düzenli ödemelerin olmaması durumunda yüksek oranlı aylık gecikme faizleri uygulanmaktadır. Gelecek Partisi olarak işsizlik oranının her geçen gün arttığı bu ortamda iş bulamayan bir gençten öğrenim kredisini ödemesi imkansızlaştığından HACİZLERİN ACİLEN DURDURULMASI, işleyen faizlerin sıfırlanması ve taksitlerin revize edilmesini öneriyoruz.

AK Parti ve MHP,  İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan’ın “Ödenemeyen KYK borçları düzenlensin” konulu araştırma önergesini reddetmişti.

“İktidar öğrenciye iş bulmak yerine icra uyguluyor”


İktidarın mezun olanlara iş bulmak yerine öğrenim kredisi borcu olanlara icra getirdiğini belirten Gelecek Partisi Gençlik ve Spor İzleme Kurulu Başkanı Cuma İçten‘in Twitter’dan yaptığı açıklama şöyle:

Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank 4 yeni kredi paketi kapsamı nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.