Altın fiyatlarında rekor! Altında yükseliş devam eder mi?

Gram altın fiyatları tarihi zirvesini yenilerken; altının ons fiyatı 9 yılın zirvesini gördü. Peki altında yükseliş devam eder mi?

altın yükseliş devam eder mi

Altın fiyatlarında rekor! Altında yükseliş devam eder mi?

Altının ons fiyatındaki yükseliş trendine paralel olarak değer kazanan gram altın bugün tarihi rekorunu kırarken; altının ons fiyatı ise 8 Kasım 2011 tarihinden beri en yüksek seviyeyi gördü.


Altın fiyatlarında yükseliş durdurulamıyor!

Gram altın fiyatları dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 395 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne yatay seviyeden başladı.

Gram altın 397.53 lira seviyesine kadar yükselerek tüm zamanların rekorunu kırarken, saat 12.22 itibarıyla yüzde 0.28 yükselişle 396.96 lira seviyesinde hareket ediyor.

Aynı dakikalarda çeyrek altın 650 lira, Cumhuriyet altını da 2 bin 586 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı 1800 doları görerek 8 Kasım 2011 tarihinden beri en yüksek seviyeyi görürken; şu dakikalarda yüzde 0.22 oranında yükselişle 1798 dolardan işlem gördü.

Analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin ikinci dalga endişeleriyle, ABD ile Çin arasında artan gerilimin risk algısını görece yükselttiğini, bu durumun da altının ons fiyatını desteklediğini söyledi.

Bugün veri gündeminin sakin olduğunu belirten analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.780 doların destek, 1.820 doların direnç olarak öne çıktığını, gram altında ise 390-400 lira bandının izleneceğini kaydetti.

Altın yükselişe devam eder mi? 

Murat Özsoy – Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı

Ons altın, birkaç haftadan bu yana bahsettiğimiz psikolojik destek seviyesi olan 1.800 dolara geldi. ABD Hazine kağıtlarının fiyatlarının yükselmesi ve getirilerin aşağıya inmesi bu yükselişi destekliyor.

Diğer yanda ise, ons altını daha da hızlı şekilde yukarı çıkması konusunda dizginleyen en önemli faktör, ABD Dolar Endeksinin 97 seviyelerinde direnç yaşaması. Bu dizginler çözülürse o zaman ons altın 1.800 dolar seviyesine yerleşip daha yukarı yönde bir ivme yakalayabilir.

Altın fiyatlarındaki yükselişe pandemi etkisi

Şu durum çok net görülüyor ki; Koronavirüs salgınına dair vaka artış haberleri ve ikinci dalganın gelmesine dair endişeler ortadan kalkmadığı müddetçe ve salgın tamamen kontrol altına alınmadığı müddetçe ons altın ana yükseliş eğilimini devam ettirecek.


Elbette ki bu esnada ufak çaplı kar satışları da gelecektir ve geliyor da. Ancak bu kar satışları neticesinde gelen geri çekilmelerin hepsine birer alım fırsatı olarak bakmak lazım. Geri çekilmelerde, 1.775 dolar kısa vadeli destek olarak takip edilmeli.

Dolar/TL kurunun günlerdir 6.85-6.86 TL yatay fiyat seyri, gram altının yukarı yönlü hareketlerini ons altına göre nispeten az da olsa sınırlı tutuyor. Kurda bu yatay hareket devam ettiği müddetçe ons altındaki hareketler gram altın tarafında daha sınırlı kalmaya devam edecektir.

Eğer dolar endeksi 97 üzerinde kuvvetli şekilde ivme yakalar ve dolar/TL kuru da bu paralelde artışa geçerse o zaman gram altın da bu gelişmeler paralelinde 400 TL üzerine çıkabilir. Geri çekilmelerde artık destek seviyesinin 380-385 TL aralığının üstüne çıkarak 387 TL olduğunu söyleyebiliriz. (Kaynak: Hürriyet – Bigpara)

Borsa İstanbul BİST 100 endeksi 120 bin puanı aştı!

Borsa İstanbul’da, ocak ayında tarihi zirvesine çıkan BIST 100 endeksi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının etkisiyle şubat ve martta sert düşse de normalleşme adımlarıyla tekrar yükselişe geçerek, salgın sonrası dönemde ilk defa 120 bin puanın üzerini gördü.

Çin’de yılbaşında ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Kovid-19 salgını, küresel bazda hükümetlerin ve merkez bankalarının trilyonlarca dolarlık önlemlerini beraberinde getirdi.

Alınan bütün önlemlere rağmen küresel pay piyasalarının büyük kısmı henüz salgın öncesi seviyelerin uzağında kalırken, Borsa İstanbul kayıplarının tamamına yakınını telafi etti.

BIST 100 endeksi, 22 Ocak’ta 124.536,60 puanla tarihi zirvesinin görmesinin ardından Kovid-19 salgının etkisiyle yaklaşık 2 ayda 81.936,40 seviyesine kadar geriledi. Endeks, bu seviyeden sonra tarihi bir yükseliş rallisine imza attı.

Pay piyasalarındaki yükselişte, faizlerdeki gerilemenin ardından getiri arayışına giren yatırımcılar ile Türkiye’nin salgın döneminde sağlık alanındaki başarıları ile ekonomi alanındaki proaktif adımları önemli rol oynadı.

Bugüne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, salgın sonrasında ilk defa 120.000 puanı aşarak 120.203,44 puanı gördü. Böylece endeks, yaklaşık 5 ayın zirvesine ulaştı.

BIST 100 endeksi, şu dakikalarda yüzde 0,20 artışla 119.600 puandan işlem görüyor.


Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 120.000 puanın üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda 121.600 ve 122.800 seviyelerinin gündeme gelebileceğini kaydetti.

MetroPOLL seçim anketi: AKP ve MHP’de düşüş devam ediyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.