Or-gaz-m

Gaz-ı Cuma açıklamasıyla yabancı menşeli, yerli ve milli (!) Schlumberger firması tarafından Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu bizzat cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuna açıklandı.

doğalgazın

Sevinmeden önce biraz araştırdım.

Sevgili okuyucular bu doğalgaz işi şöyle yürüyormuş:


Çıkarılan doğalgazın yarısı çıkaran şirkete kalıyormuş. O halde yerli ve milli Schlumberger firması gazın yarısını alacak.

O halde buradan bize kalan: 320 / 2 = 160 milyar metreküp.

Türkiye’nin yıllık tüketimi 50 milyar metreküp olduğuna göre;

Rezerv bize; 160 / 50 = 3 yıl (yaklaşık) yetiyor.

Eyy… ilkokuldan beri matematikten korkan, hesap kitap dedin mi; 3 km geriye zıplayan, her denilene kolayca inanıp yüzünde gülücükler açan, bir telefonla evde ne kadar altın, mücevher varsa götürüp çöp kutusuna bırakan, evini barkını satıp paraları kapıya gelen adama elden teslim eden, güzel, saf halkım benim!.. 3 yıllık rezerv ile dünyada nasıl oyun kurucu olunur?

Oyun kurucu olmak bu kadar kolay mıdır?

Dünya lideri olmak, bölgesel güç olmak nasıl olur da yerin yedi kat dibindeki bir gaza bağlı olabilir?

Eğer oyun kurucu olmak doğalgaz rezervine bağlı ise; 33 trilyon metreküp ile İran’ın, 23 trilyon metreküp ile Katar’ın, 9’ar trilyon metreküp ile Suudi Arabistan’ın ve Türkmenistan’ın, 5’er trilyon metreküp ile Venezuela’nın ve Nijerya’nın oyun kuruculuğu bırak, sürekli gol çakan birer forvet olmaları gerekmez miydi?

Niye düşünmüyorsun, 5 trilyon metreküplük rezerve sahip Venezuela’da enflasyonun neden %9.000 olduğunu?

Ya da… yine aynı miktar rezerve sahip Nijerya’nın, kişi başına düşen 2000 dolar milli gelir ile nasıl olup da Mikronezya’nın bile altında kaldığını?


Oyun kurucu, bölgesel güç olmak toplumların orgazmıdır. Or-gaz-ma fazla umut bağlarsan, bir gün gaz-ozuna ilaç katarlar.

Erdoğan: Türkiye Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetti


Taner Erim
1966 yılında İstanbul'da doğan yazar, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Hava Kuvvetlerinin çeşitli birimlerinde hekim olarak görev yaptıktan sonra 2010 yılında emekli olmuştur. Halen özel sektörde kulak burun boğaz uzmanı ve bir yüksek öğretim kurumunda öğretim görevlisi olarak çalışmakta olan yazarın ilgi alanları siyasi tarih, sinema ve motosiklettir.