Merkez Bankası 500 baz puan faiz artırsa da dolar yükselir!

Merkez Bankası (TCMB) bugün faiz konusunda kararını verecek; ancak, bu karar doların ateşini ne kadar söndürebilir?

merkez bankası

Merkez Bankası 500 baz faiz artırsa da dolar yükselir!

Bugüne kadar ekonomi ile ilgili yazılarımda her zaman şunu söyledim: Yabancı yatırımcı öncelikle güvenli liman arar. Yani yatırım yapılacak ülkede adalet var mı, insan haklarına ne kadar değer veriliyor, özgürlüklere dokunuluyor mu, demokrasiye bağlılıkları nedir; bunlara bakar yatırımcı…


Bunlar var mıydı, bugüne kadar bu ülkede ya da gerçekten samimi mi AKP iktidarı “yargıda reform” düşüncesinde?

Daha geçen hafta AKP’nin üst düzey yetkilileri ‘ekonomide sorun olmadığını, ekonominin yukarı yönlü bir ivme kazandığını’ söylüyordu. Bir haftada ne oldu da yargıda reformla, yabancı yatırımcıyı ülkeye çekmeye çalışıyor?!

AKP iktidarı, yargı konusunda samimi değil maalesef!

Ekonomide doluya tutuldukları için, bu ‘ekonomik buhrandan nasıl çıkarız’ diye yol arıyor.

Ekim ayında bir düzenleme yapıldı; ve bu düzenlemeye göre devlet istediği iş yerine el koyabilecek!

Hem yatırımcıyı ülkene davet edeceksin, hem de canın sıkılırsa devlet olarak iş yerine el koyabileceksin!


Bakın kulislerde konuşulan bir şeyi söylemek isterim. AKP oylarındaki büyük düşüşten dolayı seçimi kaybetme korkusu yaşadıklarından, sistemde değişikliğe giderek daha önce dile getirilen dar bölge seçim sistemini düşündükleri ifade ediliyor! Bu mudur samimiyet?!

Gerçekten samimiyse AKP iktidarının yargıda yapacağı çok şey var!

Örneğin, başkanlık sistemini kaldırıp, parlamenter sisteme geri dönülmelidir. Yeterli midir? Hayır! Cunta rejiminin getirdiği yüzde 10 seçim barajı derhal kaldırılmalıdır.

Çoğulcu demokrasiyi benimseyen bir yol aranmalıdır. İktidar, artık toplumun tüm katmanlarını bir araya getirerek, halkın tüm paydaşları ile herkese hitap eden geniş, sivil bir anayasadan bahsetmelidir.

Türkiye’nin dış borç açığının yüksek olması, yurtdışından döviz bulamaması, ödemeler dengesine ciddi katkılar sağlayan turizmden bu sene yeterli döviz sağlanamaması gibi nedenlerden dolayı Türkiye ciddi sıkıntılar yaşadı bu sene.

Doğrusunu söylemek gerekirse, 19 Kasım‘daki Merkez Bankası toplantısından 500 baz puan faiz artışı yapılsa dahi, çok fazla bir anlam ifade etmeyecektir. Dolar kuru, belki bir nebze geri çekilebilir. Ya sonra?!..

Türkiye, Batı’ya değişim mesajı vermelidir. Demokraside, insan haklarında, özgürlüklerde, hukuk alanında reformist çözüm önerilerine kapılarını açmalıdır. Aksi taktirde doların yükselişi önümüzdeki zaman diliminde önlenemez olabilir!..


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Erdoğan’dan faiz açıklaması: Yüksek faize yatırımcımızı ezdirmememiz gerekiyor!


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…