Daha düşük doğalgaz faturası için alınması gereken önlemler neler?

Konutlarda verimli ve tasarruflu ısınmanın önünde çeşitli engeller bulunuyor. Bu engellerin başında da eski teknolojili standart petek kullanımı ve ısı kaybına neden olan faktörler yer alıyor. Daha düşük doğalgaz faturası için alınması gereken önlemler neler?

Daha düşük doğalgaz faturası için alınması gereken önlemler neler?

Pandemiyle birlikte bu kışı evlerinde daha çok geçiren tüketicilerin en büyük sorununu ısınamamak oluşturuyor. Özellikle yüksek doğalgaz faturası ile karşılaşıp verimli ısınamadığını gören tüketicilerin sorunlarının başında ise eski teknolojiye sahip standart petekler bulunuyor.

Enover Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Malik Çağlar’a göre, bu kış doğal gaz faturalarında %30,5’e varan oranda ekonomik tasarruf sağlayarak ısınmak için atılması gereken 5 adım bulunuyor.


Standart petekler yüksek faturalara neden oluyor

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte havalar iyice soğudu. Buna bağlı olarak ısınmak için de doğal gaz tüketiminin artması yüksek faturalarla karşılaşılmasına neden oluyor. Yüksek faturaların oluşmasında 100 yılı aşkındır kullanılan eski teknolojiye sahip peteklerin rolünün büyük paya sahip olduğunu aktaran Dr. Malik Çağlar, ısıtma ve soğutma sistemlerinde devrimin mimarı nano teknolojik partikülleri içerisinde barındıran EHP teknolojili peteklerde %65’e varan enerji tasarrufu sağlandığını belirtiyor.

Daha düşük doğalgaz faturası için 5 etkili adım:

Tasarruflu, verimli ve en hızlı şekilde ısınmak için EHP’li petek kullanımının yanı sıra evlerde kazanılan ısının da kaybedilmemesi gerektiğini aktaran Enover Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Malik Çağlar, yüksek doğal gaz faturalarına son vermek isteyen tüketiciler için basit ve etkili 5 öneride bulunuyor.

1. Kapı ve pencereleri izole edin. 

Evlerdeki ısı kaybının yüzde 25’i pencere ve kapılardan kaynaklanıyor. Kapı ve pencereleri yaptırırken izoleli malzeme tercih edilmeli, kapı ve pencere kenarlarındaki boşluklar, pencere süngeri ile kapatılmalı.


2. EHP teknolojisine sahip petekler kullanın.

ehp petek

Eski teknolojinin kullanıldığı standart petekler, gerçek yaşam konforunu sağlayan 21 derecelik oda sıcaklığına yaklaşık 45 dakika gibi uzun sürelerde erişebiliyor. Standart petekler yerine nano teknolojik partikülleri içerisinde barındıran Enover Enerji’nin geliştirdiği EHP teknolojisinin kullanıldığı petekler tercih edilmeli. EHP’li petekler bir odayı 18 ile 22 dakika içerisinde 21 derece sıcaklığa ulaştırıyorken, doğal gaz faturalarında da yüzde 30,5’e varan oranda tasarruf sağlıyor.

3. Isı yalıtımınızı yapın.

Binaların dış cephe ısı yalıtımının yapılmamış olması kazanılan ısının kolay bir şekilde kaybolmasına neden olabiliyor. Doğal gaz faturalarını yükselten unsurlardan biri olan ısı yalıtımsız evler için dış cephe ısı yalıtımının yapılması gerekiyor.

4. Çift camlı pencereler kullanın.

Pencereler kazanılan ısının erimesine ve yok olmasına neden oluyor. Çift camlı pencereler seçilerek ısı kaybı yüzde 50 oranında azaltılabilir ve yakılan doğal gazdan yüksek oranda tasarruf sağlanabilir.

5. Peteklerin önünü ve üzerini kapatmayın.


Özellikle ısınan peteklerin önünün çeşitli eşyalarla kapatılması veya üzerinde kıyafetlerin kurutulması ısı kaybının yaşanmasındaki önemli etkenlerden görülüyor. Bu nedenle peteklerin önü eşya ile kapanmamalı ya da üzerinde kıyafetler kurutulmamalı.

Doğalgaz faturasında yüzde 40 tasarruf sağlayan 8 öneri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.