Merkez Bankası yıl sonu enflasyon ve dolar beklentisi açıklandı

Merkez Bankası 2021 sonu dolar tahminini 8,09 TL, enflasyon tahminini ise yüzde 11,15 olarak açıkladı. GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi ise bu anket döneminde yüzde 4,3 olarak gerçekleşti.

merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 63 katılımcıyla gerçekleştirdiği “2021 yılı Ocak ayı Beklenti Anketi“ni yayımladı.

Yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bu anket döneminde yüzde 11,15 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 10,84 iken, bu anket döneminde yüzde 10,53 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 9,24 ve yüzde 9,14 olarak gerçekleşti.


Merkez Bankası 2021 sonu Dolar beklentisi 8,09

Yıl sonu dolar beklentisi 8,09 TL olarak açıklandı. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 8,37 TL iken, bu anket döneminde 8,16 TL olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz yılın Ocak ayında yapılan ankette katılımcılar 2020 sonu dolar beklentisini 6,43 olarak açıklamış, Dolar/TL endeksi yıl sonunu 7,43 seviyesinden kapatmıştı.

Merkez Bankası 2022 büyüme beklentileri

GSYH 2021 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,8 iken bu anket döneminde yüzde 3,9 olarak revize edildi. GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi ise bu anket döneminde yüzde 4,3 olarak gerçekleşti.

Dolar/TL 7.4’ün altında; aşı gündemi, küresel risk iştahı takip ediliyor

Dolar kuru akp iktidarın sonunu mu getiriyor?

Dolar/TL, hafta başında ABD faizlerinin %1.2’ye doğru yükselişe geçmesiyle gördüğü 7.5’li seviyelerden getirilerdeki yükselişin durmasıyla 7.4’ün altına inmiş durumda.

Türkiye’de salgının başlangıcından bu yana 23,000’den fazla kişinin ölümüne yol açan koronavirüse karşı sağlık çalışanları ile başlayan aşılma Sağlık Bakanlığı’nın bu sabahki verilerine göre 332,000’e yaklaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk etapta Türkiye’ye gelen aşıların ardından şimdi yaklaşık 25-30 milyon aşının daha geleceğini belirtirken Piyasada salgını zayıflatacak ya da ortadan kaldırabilecek ölçüde aşılamanın zamanlaması izleniyor.

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’dan 1,9 trilyon dolarlık Covid-19 ile mücadele paketi

joe biden

Borsalar ABD’de başkan seçilen Joe Biden’ın koronavirüs ile mücadele kapasitesini artırmak ve ekonomiyi canlandırmak için 1.9 trilyon dolarlık yardım paketini planını açıklamasından sonra rekor seviyelere yaklaştı. piyasalar beklentilerin çok üstünde açıklanan yardım paketi bütçesinin etkisiyle yukarı yönlü seyretti.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell bankanın yakın zamanda faiz artırımına gitmeyeceğini söyledi ve aylık tahvil alım programını azaltabileceği iddialarını reddetti.

Kur geçen hafta Ağustos 2020’den beri en düşük olan 7.24 seviyesine kadar geriledikten sonra haftayı 7.35’in hemen üzerinde tamamladı.

Dolar/TL’deki yükseliş bu haftanın ilk günlerinde belirginleşti. Kur hafta başında 7.5245’e kadar yükseldikten sonra 7.4’ün altına gerilemiş durumda. Kurda hem yükselişteki hem de düşüşteki ana belirleyici ABD faizlerinde beklenenden erken bir artış olabileceği görüşüydü. Dün Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları bu endişeleri azalttı.


Dolar/TL sabah saat 0841’de 7.3625/7.3790 seviyesinde. Aynı saate euro/TL 8.9384/8.9592, sepet bazında TL 8.1505/8.1695 seviyesinde.

Deniz Yatırım bu sabah yayımladığı raporda, “Fed Başkanı Powell ve seçilmiş başkan Biden’in açıklamaları kısa vadeli volatiliteyi dengelemek adına önemliydi. 2021 yılına dair şekillendirdiğimiz ana fiyatlama temalarımızdan birisi global çapta tahvil faizlerindeki yükseliş senaryosuydu. Zamanlama olarak bu sürecin erken başlamış olması ve yılın ilk işlem günlerinde etkisini şiddetlendirmesi kısmen panik ortamı yaratmış olsa da ilerleyen zamanlarda belirli bir dengeye oturacağını ve yatırımcı kesiminde de daha anlaşılır şekilde yolunda ilerlemeye devam edeceğini değerlendirmeye devam ediyoruz” görüşüne yer verildi. Rapor şöyle devam etti:

“Kısa vadede ABD 10y tahvil faizinde %1-1.10 aralığında işlemlerin yoğunlaştığını görecek olursak –beklentimiz bu yönde- öngörülebilirliğin arttığı ve bunun yanında panik ortamının sakinlediği farklı bir faza geçmemiz daha kolay olacak.”

Bankacılar iç piyasada TCMB’nin bugün itibarıyla 1000’da açıklamaya başlayacağı ve önümüzdeki hafta gerçekleşecek PPK toplantısı için önemli bir gösterge olarak izlenen beklenti anketi verilerini takip edecek. Ankette özellikle uzun vadeli enflasyon beklentileri yakından izlenecek. Hazine ise bugün 1100’da Aralık ayı ve 2020 yılına ilişkin bütçe gerçekleşmelerini açıklayacak. Piyasalarda ABD’de açıklanacak yoğun veri gündemi de takip edilecek. anketi henüz yayımlanmadı ancak işlemciler TCMB’nin %17 seviyesindeki politika faizinde değişiklik fiyatlamıyorlar.

Ekonomi yönetimi değişimi sonrası portföy girişi 5 milyar dolar

Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) ve hisse senedi portföyündeki artış 6 Kasım haftasında yaşanan ekonomi yönetimindeki değişimden beri 5 milyar dolara ulaştı.

TCMB tarafından açıklanan piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış verilere göre, 8 Ocak haftasında 777 milyon dolar portföy girişi yaşandı. Bunun 491 milyon doları DİBS, 286 milyon doları hisse senedinde gerçekleşti.

Verilere göre 6 Kasım haftasından 8 Ocak’a kadar yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse portföyü 1.86 milyar dolar, DİBS portföyü ise 3.1 milyar dolar arttı.

Aynı iyimser beklentiler ise lokallerde görünmüyor.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 1 ay vadeye kadar TL mevduat getirileri %16.07’ye 3 ay vadeye kadar mevduat getirileri %18.08’e yükselmiş durumda. Ancak yurtiçi yerleşiklerin altın ve döviz hesapları 8 Ocak haftasında yeni tarihi rekor olan 235.86 milyar dolara yükselmiş durumda.

TCMB’nin son 2 yılda 130 milyar dolarlık rezerv kaybında önemli bir etkisi bulunan dolarizasyonda henüz çözülme olmaması piyasalarda önemli bir endişe olarak takip edilmeye devam ediyor.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra bu sabah 318/324 seviyesinde.

Piyasadaki genel beklenti, Hazine’nin yılın ilk haftalarında CDS’lerde 300 baz puanın altına düşüş ile birlikte uluslararası piyasalarda bir eurobond ihracına çıkması yönünde. (Reuters)


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

30 AVM’nin bankalara devir süreci hızlandı: 200’e yakın AVM borçlu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.