Resmi Gazete’de yayımlandı: Araç ÖTV oranlarına büyük zam!

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, elektrikli motorlu araçların ÖTV oranlarına yüzde 400’ü bulan zam geldi!

Resmi Gazete Araç ÖTV büyük zam!

Resmi Gazete’de yayımlandı: Araç ÖTV oranlarına büyük zam!

2021 ile birlikte artık her yıl alışık olduğumuz zam duyuruları da birbirini izledi. Otomobil pazarı da bu artışların halk cephesinde en çok hissedildiği başlıklar arasında. Geride bıraktığımız gün İstanbul’daki Avrasya Tüneli için geçiş ücretlerinin artırılmasıyla gündeme gelen zamlara 1 Şubat itibarıyla bir yenisi daha eklendi.


Resmi Gazete’de yer alan 3471 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile elektrikli motorlu araçların ÖTV’sinde yüzde 400’ü bulan zam yapıldı.

Tabloya bakıldığında, modellerin elektrik motorunun kW cinsinden ürettiği değerlere göre zamdan etkilenme oranlarının da değiştiğini görüyoruz. 2021 itibarıyla açıklanan listede; motor gücü 85 kW’ı geçmeyen modeller için ÖTV oranı yüzde 3’den yüzde 10’a çıkarılmış şekilde bizleri karşılıyor.

İkinci basamakta yer alan 85 kW ile 120 kW arası klasmanın ise yüzde 7’lik ÖTV değeri yüzde 25’e çıkarılmış durumda. 120 kW’ı geçen elektrikli otomobillerin vergi oranlarıysa yüzde 15’den yüzde 60’a çıkarıldı.

Yeni fiyat listesi şu şekilde:

• Motor gücü 85 kW’ı geçmeyenler yüzde 3’ten yüzde 10’a yükseltildi.


• Motor gücü 85 kW’ı geçen fakat 120 kW’ı geçmeyenler yüzde 7’den yüzde 25’e yükseltildi.

• Motor gücü 120 kW’ı geçenler yüzde 15’ten yüze 60’a yükseltildi.

• Böylece elektrikli otomobillerden alınan Özel Tüketim Vergisi’nde %330 ile %400 arası arttı.

araç ötv zam

Açıklanan bu kararlar küresel pazarda pek çok yönetimin teşvik amaçlı attığı adımlara ters düşüyor. Bununla beraber yerli otomobil projesi TOGG için de geri sayımın sürdüğü bu süreci de düşündüğümüzde, kullanıcıların elektrikli araç alma yaklaşımlarını da doğrudan etkileyecek bir vergi oranı karşımızda.

Ülkemizde satılan elektrikli otomobillere baktığımızda ise pek çok modelin düzenlemeden ciddi şekilde etkilendiği göze çarpıyor. Porsche Taycan, Mini Cooper SE, Audi e-Tron, Mercedes EQC, BMW i3 ve Jaguar i-PACE gibi pek çok popüler otomobil en üst limitten vergilendiriliyor. Renault Zoe, Renault Twizy ve Smart EQ modelleri ise en alt vergi diliminde yer alıyor. Dolayısıyla yapılan vergi zammının araç fiyatlarına etkisi 20.000 TL ve 1.000.000 TL arasında olacak.


Geçtiğimiz yıl içerisinde Türkiye’deki elektrikli otomobil pazarında yaşanan büyüme dikkat çekmişti. Pek çok marka elektrikli modellerini satışa sunmaya hazırlanırken, TOGG markasına ilişkin hazırlıklar da sürüyor. Yapılan ÖTV zammının ardından elektrikli otomobil almak isteyenlerin tercihinin ne yönde şekilleneceği ise merak konusu.

Avrasya Tüneli geçiş ücretine yüzde 26 zam yapıldı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.