THY hisse düşer mi?

Şirketin net finansal giderleri 3Ç20’de kur farkı giderlerinin gözle görülür artışı sebebi ile 2.466 M TL’ye ulaştı. Bununla birlikte THY şirketi, bu dönemde 797 M TL’ye ertelenmiş vergi geliri kaydedilmiş ve de net zararı 3Ç20 sonunda 946 M TL olarak gerçekleşti.

thy hisse düşer mi

THY şirketinin 3Ç20 sonundaki net borcu 13.1 Milyar Dolar’a yükseldi. Açıklanan sonuçların, beklentilerin çok altında olması nedeni ile şirket payları performansı üzerinde kısa dönemde hafif olumlu etkili olabileceği düşünülmekte.

THY canlı hisse

THY hisse konusuna bağlı olarak yapılan açıklamada; THY 2020 senesinin 3. çeyreğinde 946 M TL net zararını açıklamıştır. Geçtiğimiz senenin 3. çeyreğinde elde edilen 3,7 Milyar TL net kara göre düşüşte covid-19 salgınına bağlı olarak düşüşe geçen operasyonel performans ve kur farkı giderleri etkili oldu. Öte yandan THY şirketinin net zararı, beklenenden daha az seviyede gerçekleşti. Bu sapmadaki en önemli neden 797 M TL ertelenmiş vergi geliri ve hafif daha iyi gerçekleşmiş olan operasyonel performans oldu.

THY faaliyet karlılığı

Faaliyet karlılığında uçak yakıt giderlerinin tahminlerin altında kalması ile THY’nin 2.563 M TL konsensüs tahmininin üzerinde oldu. Fakat; 2020 senesinin 3. çeyreğinde nakit rezervlerinin çeyreklik bazında 4888 M Dolar azaldığını görmekteyiz. Bu nakit çıkışları ve yapılan çalışmaların negatif nakit akışı sonucunda THY’nin en net borcu, bir önceki çeyrekte 12.8 Milyar Dolar iken Eylül ayı sonundan itibaren 14 Milyar Dolar’a yükselmiş oldu. Sonuç olarak THY’nin beklendiği kadar yüksek olmayan net zararının sonucu en başta olumlu tepki yaratabileceğini fakat, bunun operasyonlardan çok, ertelenmiş vergi gelirinden kaynaklanması ve nakit pozisyonundaki bozulma nedeni ile alımların sınırlı kalacağı öngörülmüştür. Genel olarak havacılık sektöründeki belirsizliklerle birlikte THY’nin yüksek borçluluğu ve cazip olmayan göreceli değerlemesi nedenleri ile THY için temkinli görüşünü 11.00 TL hisse hedef fiyat ve etkisiz tavsiyesi ile korumakta.

THY hisse fiyat grafiği

THY’nin 2020 senesinin 3. Çeyreğindeki finansallarında 11 Milyar TL ciro, 2,563 M TL FAVÖK ve 946 M TL net karar açıklandı. Kısmi normalleşme sürecine rağmen covid-19 etkisi ile zorlu bir çeyrek dönem geçiren havayolu, kargo uçuşları ve maliyet optimizasyonu aracılığıyla operasyonel olarak, beklentilerin %9 oranı üzerinde FAVÖK açıklandı. Net zararı 949 M TL ile piyasaya net zarar beklentisi olan 1.3 Milyar TL’nin gerisindedir. Beklentilerden iyi operasyonel performans, ticari çalışmalardan kaynaklanan kur geliri, teşvikler, sigorta geliri ve olumlu vergi çok etkili olmuştur. THY hisse için 13.00 TL hedef fiyatla, Endekse Paralel Getiri tavsiyesini korumaktadır.

THY hisse geleceği

THY 2020 senesi 3. çeyrek sonuçlarını 946 M TL zarar olarak açıkladı. Açıklanan zarar sayısı, 1.268 M TL olan piyasa zarar beklentisinin altında olmuştur. THY geçen senenin aynı döneminde 3.7 Milyar TL net kar rakamı açıklamıştı. Çalışma performansı beklentilerde olduğu gibi gerçekleşti. Covid-19 salgınının negatif etkilerinin sonuçları, THY’nin 2020 senesi 3. çeyreğinde net bir şekilde gözükmektedir. Konsolide ciro, Amerikan doları ve yıllın bazda %62 oranında azaldı. Yolcu ve diğer gelirler, Amerikan doları ve yıllın bazda sırasıyla; %77 ve %45 oranlarında azalırken, kargo gelirleriyse, Amerikan Doları ve yıllık bazda %60 oranında artış kaydetmiştir. Böylece kargo gelirlerinin toplam ciro içindeki payı %44 oranında kaydedilmiştir. Birim yolcu gelirleri, yıllık ve Amerikan Doları bazında %9 oranında azaldı ve kur etkisi hariç kaldığında %10 oranında gerileme kaydedildi. Çalışma giderleri yıllık ve ABD Doları bazında %54 oranında artış kaydetmiş olup, yakıt hariç birim maliyetleri ise yıllık ve Amerikan Dolar bazında %79 oranında artış kaydetmiştir.

THY hisse canlı

THY şirketi 2020 senesinin 3. çeyreğinde 964 M TL net dönem zararı açıklamıştır. Zarar beklentileri 1.670 M TL, piyasa zarar beklentisi ise 1.268 M TL’dir. Tahminlerdeki sapmada beklentilerden yüksek olarak gerçekleşen brüt kar payı ile vergi gideri beklentisine karşın, vergi geliri kaydedilmesi son derece etkili olmuştur. Şirket 2019 senesinin 3. çeyreğinde 3.7070 M TL net dönem karı elde etmişti. Satış gelirleri 3. çeyrekte %51,3 oranında düşerek, 11 Milyar TL’ye geriye düşen THY, 933 M TL brüt kar elde etmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %46.2 oranında düşüşe geçerek 1.345 M TL’yi görmüştür.

THY faaliyetleri

Diğer çalışmalardan ise 2020 senesinin 3. çeyreğinde 925 M TL gelir elde edilmiştir. Böylelikle şirketin faaliyet karı 540 M TL dolayında olmuştur. 3. Çeyrek dönemdeki yatırım faaliyetlerinden 220 M TL net gelir elde edilirken, Özkaynak yöntemi ile değerlenen yatırımlardan da 37 M TL zarar olmuştur. Finansman tarafında net 2.466 M TL gider açıklanmıştır. Bütün bunlarla birlikte, vergi öncesi zarar 1.743 M TL iken 797 M TL’lik vergi geliri sonrasında 964 M TL net dönem zararı açıklandı. 3. Çeyrek zarar rakamıyla beraber THY’nin Ocak ve Eylül dönemi ana ortaklık net dönem zararı 5.203 M TL olmuştur. THY, geçen senenin aynı döneminde 2.587 M TL rakamında kar açıklamıştır. THY hisse ve borsa konularının takibini https://kapalicarsi.net/hisse/thy-hisse/ sitesini ziyaret edip, doğru ve gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.