AKP’den cezaevlerine yatırım: Bir yılda 17’si yenilendi, 26 tane ise yeni yapılıyor!

AKP’den cezaevlerine yatırım: Bir yılda 17’si yenilendi, 26 tane ise yeni yapılıyor! Adalet Bakanlığı, “Artan hükümlü sayısı gözetilerek oluşabilecek kapasite sorunlarının önüne geçmek amacıyla cezaevleri inşasına devam edilmiştir” diyor.

akp cezaevlerine yatırım

AKP’den cezaevlerine yatırım: Bir yılda 17’si yenilendi, 26 tane ise yeni yapılıyor!

Adalet Bakanlığı raporuna göre geçen yıl 17 cezaevi yenilendi. 26 bölgede cezaevi yapımı ise devam ediyor. Raporda “188 bin 437 kapasiteli yeni ceza infaz kurumu ve ek bina hizmete açıldı” denildi.


Adalet Bakanlığı aflara rağmen mahkum sayısındaki artış nedeniyle yeni cezaevleri yapıyor. Bakanlığın 2020 Raporu’nda yer alan bilgilere göre, geçen yıl 17 cezaevi yenilendi. Halen 26 bölgede cezaevi yapımı devam ediyor. Bakanlık hazırladığı raporda cezaevleriyle ilgili şu ifadelere yer verdi:

Rapora göre mahkum sayısı katlanarak artıyor!

“Artan hükümlü sayısı gözetilerek oluşabilecek kapasite sorunlarının önüne geçmek amacıyla cezaevleri inşasına devam edilmiştir. 2020’de 37 ceza infaz kurumuna ek bina yapılarak 11 bin 892 kişilik ek kapasite ve toplam 188 bin 437 kapasiteli yeni ceza infaz kurumu ve ek bina yapımları tamamlanarak hizmete alınmıştır.”


Raporda halen, 250 bin 756 kişi kapasiteli 374 cezaevi bulunduğu, son 15 yılda 274 ilçe cezaevi ve infaz kurumunun kapatıldığı da belirtildi. Halen yaklaşık 300 bin mahkum bulunuyor. 2010’da bu rakam 120 bin, 2000 yılında ise 48 bin 758 olmuştu.

3 yeni S tipi cezaevi kuruldu

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül geçen sene yaptığı açıklamada sadece 5 yılda 94 cezaevinin inşa edildiğini söyledi. Bakanın açıklamalarından 1 yıl sonra artan tutuklu ve hükümlü sayılarıyla birlikte Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi, Bodrum S Tipi Kapalı Cezaevi, Iğdır S Tipi Cezaevi adında 3 yeni cezaevi daha kuruldu.

Bu 3 cezaevinin koğuşları tek ve 3 kişilik olacak. Öte yandan Samsun’un Çarşamba İlçesi’nde de 2 adet S Tipi Cezaevi’nin inşaatı devam ediyor. Kurulan bu yeni cezaevleri arasında hükümlü ve tutuklu sevklerinin yapıldığı tek cezaevi ise Iğdır.

En büyük cezaevi Aksaray’da


Aksaray’da yapılan cezaevi en büyük cezaevi olacak. Yozgat, Manisa, Siverek, Kütahya, Doğanşehir, Sakarya, Edirne, Kırşehir, Erzincan, Nevşehir, Ereğli, Çankırı, Sarıçam, Aksaray, Adana, Erciş, Çarşamba, Tekirdağ, İzmir, Samsun, Manavgat, Çorlu, Aziziye, Burdur’da cezaevi yapımı devam ediyor. (Kaynak: Ali Ekber Ertürk / Sözcü)

48 yeni cezaevi inşa ediliyor: Harcanacak para 9 milyar TL


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.