Yılın ilk 3 ayında en çok altın satan merkez bankası TCMB oldu

Dünya Altın Konseyi, bu yılın ilk 3 ayında en çok altın satan merkez bankasının TCMB olduğunu duyurdu. 3 ayda 31,5 ton altın satıldı. Dünya Altın Konseyi raporunda satışların krizden kaynaklandığını vurguladı.

altın tcmb

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervleri son iki yılda iktidarın para politikasını finanse edebilmek için eritildi. Bu süreçte döviz rezervlerinden 128 milyar dolar büyüklüğünde kaynak piyasaya döviz kurlarını ucuz tutabilmek adına sermayedarlara satıldı.

Aynı süreçte ise altının dolar karşısında değerinin yükselmesi ve döviz rezervlerinin erimesi nedeniyle Merkez Bankası’nın altın rezervleri önem kazandı. En son açıklanan 23 Nisan’la biten haftada Merkez Bankası’nın brüt toplam 88 milyar 676 milyon dolar büyüklüğünde rezervi var. Ancak bunların 40 milyar 730 milyon doları altın şeklinde tutuluyor. Altının dolar cinsinden değeri artıkça rezervler içinde altının ağırlığı da artıyor.


Geri kalan döviz rezervleri ise Merkez Bankası’nın borçları çıkarıldığında eksiye düşüyor. Ancak son aylarda yaşanan bir gelişme rezervlere ilişkin yeniden tedirginlik yaratmaya başladı.

Dünya Altın Konseyi (World Gold Council) 2021’in ilk çeyreğine ilişkin verilerini yayımladı. Verilere göre ilk çeyrekte en çok altın satan merkez bankası TCMB oldu. Konseyin raporunda altın satışlarının ekonomik krizden ve kur krizinden kaynaklandığı vurgulanırken raporda şu ifadelere yer verildi:

“Bu çeyrekte en büyük altın satıcısı, altın rezervleri 31,5 ton azalarak 512,6 tona gerileyen Türkiye oldu. Türkiye’nin altın rezervleri 3 çeyrektir azalıyor ve 2017’den bu yana Türk altın rezervlerindeki en büyük üç aylık düşüş 2021’in ilk çeyreğinde yaşandı. Satışlar kısmen, liranın o zamandan bu yana neredeyse yüzde 18 oranında düştüğü ülkede devam eden ekonomik krizden ve kur krizinden kaynaklandı.”


Kaynak: Gold Hub. Gold Demand Trends Q1 2021 (29 April 2021)  https://www.gold.org/goldhub/research/gold-demand-trends/gold-demand-trends-q1-2021

İçişleri Bakanlığı’ndan market tedbirleri genelgesi: Zorunlu temel ihtiyaçlar dışında tüm ürünlerin satışı yasaklandı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.