Ekonomistler faiz indirimi kararını değerlendirdi: Karar siyasi, halka zam olarak yansır!

Merkez Bankası’nın politika faizini enflasyonun altına çekmesini değerlendiren ekonomistler, kararın ekonomiyle ilgisi olmadığını söylediler. İlk etapta da doğalgaz ve elektriğe zam ufukta gözüktü.

faiz indirimi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), sürpriz bir kararla politika faizini yüzde 19’dan yüzde 18’e indirdi. Faizin belirlenmesinde, piyasaları belirleyen manşet enflasyon yerine (yüzde 19,25), çekirdek enflasyonun (yüzde 16,76) baz alınacağını duyuran Merkez Bankası’nın kararı, ekonomistlerin eleştirilerine neden oldu.

Ekonomistlerin, karara ilişkin ilk yorumları şöyle oldu:


Durmuş Yılmaz: Sofradaki 5 zeytinden 2 tanesi daha çalındı!

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası’nın sürpriz bir kararla politika faizini indirdiğine işaret ederek, “Bu kararla soframızdaki 5 zeytinden iki tanesi daha çalındı. Sabırsızlık yine baskın çıktı. Her zaman olduğu gibi yine başa döndük. Daha yüksek faize ve yüksek bedel ödemeye hazırlıklı olalım” eleştirisinde bulundu.

Uğur Gürses: Bastığı parayı çöpe atan Merkez Bankası yöneticileri

Ekonomi yazarı Uğur Gürses‘in yorumu ise “Siyasetçi oy kaybediyor diye bastığı parayı çöpe atan bir Merkez Bankası yöneticileri, kendilerini de tarihin çöplüğüne atmışlardır” oldu.

Hakan Kara: Bu kadar zorlama bir karar görmedim!

İktisatçı akademisyen, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Hakan Kara, 16 sene Para Politikası Kurulu metinlerinin taslağını hazırladığını belirterek, “Bu kadar zorlama gerekçelerle alınan bir karar görmedim. Sonumuz hayrolsun” dedi.


İktisatçı Mustafa Sönmez, politika faizindeki 1 puanlık düşüşün kredi faizlerine bir etkisi olmayacağını, buna karşılık döviz kurlarının fırladığını söyledi. Sönmez, kararın siyasi olduğuna işaret etti.

Ozan Bingöl: Önümüzdeki yıl işimiz daha da zorlaşacak

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, faizin enflasyonun altına çekildiğine işaret ederek, “Umarız, yeni yılda pek çok vergi, harç ve cezaya gelecek zammın dayanağı olan yeniden değerleme oranında da yetki kullanılarak bir indirime gidilir. Aksi halde önümüzdeki yıl işimiz daha da zorlaşacak…” çağrısında bulundu.

Atilla Çifter: Döviz kuru artarsa enflasyon da artmaya devam eder

enflasyon zam

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter ise DHA’ya yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bir önceki toplantıda enerji ve gıdayı dikkate almayan C grubu çekirdek enflasyonu baz alacağını açıklamış, TÜFE yüzde 19.25, ÜFE yüzde 45.52 ve C grubu çekirdek enflasyon ise yüzde 17 altında gerçekleşmişti. Merkez Bankası’nın faiz indiriminde hem çekirdek enflasyona bakması hem de bir gün önce FED’in politika faizini sabit tutması etkili oldu. ÜFE ve TÜFE arasındaki yüzde 26’yı aşan fark, TÜFE üzerinde baskı yapmaya devam ediyor. Döviz kurunda artış devam ederse kur-enflasyon geçişi de etkili olacak ve TÜFE artmaya devam edecektir. Diğer yandan Türkiye’nin 5 yıllık kredi temerrüt swap’ı 400’e yakın ve risk primi hala yüksek. Bu çerçevede Merkez Bankası faiz indirimine erken başlamış görünüyor” dedi.

CHP’li Faik Öztrak: Şahsım hükumeti sebep, hayat pahalılığı sonuç!


CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Erdoğan korkusu, uçak piste teker değdirmeden, TCMB’ye hesapsız, kitapsız faiz indirtti. Milletin parası yine pul oldu. Hep diyoruz; Erdoğan Şahsım Hükümeti sebep, hayat pahalılığı sonuçtur” dedi.

Merkez Bankası faiz kararı: Dolar/TL 8,80 seviyesine çıktı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.