Almanya’nın yeni başbakanı: Olaf Scholz

Yeni bir merkez sol koalisyon kurulan Almanya’da 16 yıldır görevde bulunan Başbakan Angela Merkel’in koltuğuna Olaf Scholz geliyor.

Olaf Scholz

İki aydır devam eden koalisyon görüşmelerinin ardından Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Özgür Demokrat Parti (FDP) arasında üçlü bir koalisyonda uzlaşıldığı duyuruldu.

İş dünyası yanlısı Özgür Demokrat Parti Başkanı Christian Lindner, Scholz’un ayrıldığı maliye bakanlığı koltuğuna geliyor. Yeşiller partisinin eş başkanları Annalena Baerbock ve Robert Habeck sırasıyla dışişleri bakanlığı ve ekonomi ve iklim bakanlığı görevlerine gelecek.


Almanya’da 26 Eylül’de yapılan genel seçimlerden 59 gün sonra, partilerin kırmızı-sarı-yeşil renklerinden dolayı kamuoyunda “Trafik Işığı” adı da verilen koalisyonda partiler Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın daha yeşil ve daha dijital bir ekonomiye doğru modernizasyonunu vaat ediyor.

Olaf Scholz kimdir?

Alman siyasetçi Olaf Scholz, 14 Haziran 1958 tarihinde dünyaya geldi. 63 yaşındaki siyasetçi, Osnabrück’te doğdu.

Alman Parlamentosu Bundestag’a ilk kez 1998’de giren Scholz, 2011-2018 arasında Hamburg Belediye Başkanlığı yaptı.

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’nin Şansölye adayı Olaf Scholz, konuşmalarına duygu katmadığı ve monoton açıklamalar yaptığı gerekçesiyle, ‘Scholzomat’ lakabıyla anılıyordu. Lakabı, ‘Scholz’ ile ‘Otomat’ kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulan bir kelimedir.

Ancak seçim kampanyasının son haftalarında bu teknokratik imajı geride bırakmışa benziyor.

Olaf Scholz, aynı zamanda iş hukuku konusunda uzman bir avukat.


2019’da genel başkanlık yarışını kaybeden Scholz, Sosyal Demokrat Parti içinde üst düzey görevlerde bulundu.

Kambiyo uyarısı: Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Hakan Kara, “Maalesef o aşamaya doğru ilerliyoruz!” dedi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.