Dolar/TL tırmanışa devam ediyor: USD TRY’de yeni rekor!

Geçtiğimiz hafta 10 TL sınırını aşan dolar (USD TRY), yeni haftada da rekor tazelemeye devam ediyor. Güne yükselişle başlayan dolar, 10,08 TL’den başlayarak rekor seviyesini art arda yükseltti, son olarak 10,21 TL’yi gördü.

Dolar/TL

Dolar/TL (USD TRY)‘de psikolojik 10 TL seviyesinin aşılmasının ardından yükseliş sürüyor.

Dün yeni haftaya rekorla başlayan Dolar/TL bu sabah 10.08 liraya ulaşarak zirvesini yeniledi.Sabah saatlerinde yükselişini sürdüren dolar 10,1062 seviyesine yükselerek tarihi zirvesini yeniledi. Ancak dolar bu seviyede de durmayarak dakikalar içinde art arda rekorlar kırdı ve son olarak zirve noktasını 10,21 TL seviyesine taşıdı.


Dolar, rekor seviyesini 10,21 TL’ye taşıdıktan sonra bir miktar geriledi ve 10,16 TL seviyesinden işlem görmeye devam etti.

Euro/TL (EUR TRY) ise güne 11,48’den başlarken, dün kapanışta 11,43 seviyesinden işlem görüyordu. Euro saat 10:30 itibariyle 11,57 TL’den işlem görüyor.

Öte yandan gram altın 607, çeyrek altın ise 995 TL’den satılıyor.


Faiz indirimi beklentisi ağır basıyor

Perşembe günü yapılacak PPK toplantısında TCMB’nin faiz indirimine devam etmesi bekleniyor ve yurt içinde %20’ye yakın olan enflasyona rağmen merkezin faizi düşürmesi TL’nin savunmasız kalmasına neden oluyor.

Dolar/TL yüzde 35 arttı

Doların güçlendiği bu dönemde TL’nin de değer kaybetmesi nedeniyle kurdaki yükseliş de durmuyor. Kasım ayında yüzde 5 yükselen kur sene başından beri yüzde 35’i aşan değer kazandı.

Dünyada yükselen enflasyon nedeniyle merkez bankalarının faiz artırımına gittiği bu süreçte Türkiye, yüksek enflasyona sahip olmasına karşın faiz indirimi yapan tek ülke. TCMB, Eylül’de 100 bp, Ekim’de de 200 bp faiz indirdi ve böylelikle politika faizi %16’ya inerek %20 enflasyonun altında kaldı. Liranın reel getirisinin olmaması ve faiz indiriminin bu ay da devam etmesinin beklenmesi değer kaybının en önemli nedeni.

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, bugün katıldığı toplantıda “Enflasyon cephesinde arzuladığımız seviyede değiliz, enflasyonla mücadeleyi kararlı ve bütüncül bir anlayışla sürdürdüğümüz ölçüde döviz kuru istikrara kavuşacak ve ülke risk primimiz düşecek. Bakanlık olarak enflasyonla mücadele kararlılığımızı çok net bir biçimde gösteriyoruz. Gerektiğinde makro ihtiyati tedbirleri gecikmeden alıyoruz. Güçlü kamu maliyesi, makroekonomik istikrarın en önemli dayanaklarından biri olmaya devam edecektir.” açıklamasında bulunurken dövizdeki yükselişe dair bir açıklama yapmadı.


18 Kasım Perşembe günü yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde döviz kurlarındaki dalgalanmasının devam etmesi bekleniyor.

Tarih verdi: Dolar 13 lira, ekmek 3 lira olacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.