2022 yılında KOBİ’lerin kazancını artıracak dijital trendler

2022 yılında KOBİ’lerin kazancını artıracak en önemli dijital trendler neler olacak? Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler Türkiye’de ve dünyada ekonominin gelişmesini sağlayan en önemli yapılar durumunda. Ancak teknolojiyle birlikte sürekli dönüşen iş hayatına ve pazarlamaya dair trendlere uyum sağlayamayan KOBİ’lerin büyüme ve karlılık anlamında önemli sorunlar yaşadığı araştırmalara yansıyor.

kobi dijital trendler

2022 yılında KOBİ’lerin kazancını artıracak dijital trendler

Yapay zekanın artan gücü

Mevcut pazarlarında büyümek için KOBİ’lerin emir zincirinden malzeme ve sipariş yönetimine, imalattan atölye operasyonlarına, sipariş karşılamadan lojistiğe kadar birçok iş sürecine dair yapay zeka yazılımlarını kullanmaları, artık gereklilikten öte zorunluluk durumunda.


KOBİ’lerin iş süreçlerini hızlandıracak yapay zeka uygulamaları 2022 yılında daha da önem kazanacak. Bu tür yapay zeka yazılımlarına yatırım yapacak KOBİ’ler, mevcut güçlerini doğru kullanmak ve karlılıklarını artırmak adına rakiplerinden bir adım önde olacak.

Yapay zeka destekli sosyal medya reklamları

Yapay zeka iş ve özel hayatı dönüştürürken KOBİ’lerin hedef kitlelerine ulaşmalarını sağlayan alanlarını da şekillendiriyor. Bu alanlardan biri, özellikle büyük pazarlama bütçeleri bulunmayan KOBİ’ler için hedef kitleleri nezdinde bilinirliklerini ve satışlarını artırmalarını sağlayan sosyal medya reklamları. KOBİ’lerin, daha fazla kullanıcı dostu reklam yatırımları yaparak 2022’de daha da geniş kitlelere ulaşmaları mümkün olacak.

Orijinal, kişiselleştirilmiş ve özgün içerik

Pazarlamanın olmazsa olmazlarından biri orijinal ve özgün içeriktir. 2020 ve 2021 yıllarından olduğu üzere hedef kitlelere sunulan içeriğin özgün ve markaya özel olması dijital trendler arasında üst sıralarda yer alıyor.

Bir başka kanaldan, özellikle de rakip markalardan “kes, kopyala, yapıştır” yöntemiyle alınan içerikler, uzun vadede KOBİ’lere yarardan çok zarar getirmektedir. KOBİ’lerin hem dijital varlıklarını geliştirmeleri hem de dijital alanda hedef kitleleri ile bağ kurmaları ve gelirlerini artırmaları anlamında orijinal, kişiselleştirilmiş ve özgün içerik 2022 yılında da önemini koruyacak.

Video içerik

Video içerik pazarlaması günden güne gelişme gösteren bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Sanal gerçeklik çözümleri, 360 derece videolar ve livestreaming içerikler son yıllarda video pazarlamasına yeni bir soluk getiriyor. Dünyanın en büyük ikinci arama motoru olarak anılan Youtube, video içerik pazarlamasında tartışmasız lider sosyal medya platformu durumunda. Ve bu liderliğini 2022 yılında da artırarak sürdürecek. KOBİ’lerin mevcut değilse bir YouTube kanalı açmaları ve düzenli olarak markayla uyumlu video içerikleri paylaşmaları, yeni yılda da hedef kitlelerle bağ kurmaya yardımcı olacak.

Mobil pazarlama

Mobil cihaz kullanımı her geçen gün artış gösteriyor. Özellikle e-ticaret sektörü düşünüldüğünde e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerin yaklaşık %70’inin mobil cihazlar kullanılarak yapıldığını söylemek mümkün. E-ticarette 2022 pazarlama stratejileri içerisinde mobil uyumlu pazarlamaya verilen önemin artacağı ve KOBİ’lerin mobil uyumlu olarak tasarlanan pazarlama çalışmalarından daha hızlı sonuçlar alacağı tahmin ediliyor.

E-mail Pazarlama

KOBİ’lerin müşterileriyle sürekli ilişki halinde olabilmelerinin en etkili aynı zamanda da en ucuz reklam ve pazarlama araçlarından biri olan e-mail pazarlama, 2022 yılında da önemini sürdürecek. KOBİ’lerin yeni yılda ürün, hizmet ve kampanyalarını tanıtmak için e-mail pazarlama kullanarak, bilinirliklerini ve satışlarını artırmaları mümkün olacak.

SEO’nun tartışmasız gücü: Google’da ön planda yer almak

SEO (veya Arama Motoru Optimizasyonu) web sitenizin görünürlüğünün merkezindedir. Sitenizin kullanıcılar ve arama sorguları için ilgisini kanıtlamak için Google ve diğer arama motorlarıyla iletişim kurmanın önemli bir yoludur.

SEO ve Organik Arama Nedir?

SEO nedir? SEO, Search Engine Optimization, tam çevirirsek “arama motoru optimizasyonu” dur. Bir websitesinde arama motorları için yapılan bütün işlemler için kullanılır. SEO bir web sitesi için en temel şeylerden biridir.


SEO’nun asıl amacı arama motorlarında üst sıralarda çıkmaktır.

Seo nasıl çalışır? SEO, web sitelerinin ve sayfalarının önemini ve alaka düzeyini Google’a iletir. SEO aracılığıyla, içeriğinizin SPP’lerde üst sıralarda yer alma ve ilgili anahtar kelimeleri aradıklarında kullanıcılara ilk olarak görünme olasılığı daha yüksektir.

Organik arama, parası ödenmeyen arama sonuçlarını ifade eder. Organik arama sonuçları, Google’ın ücretli reklam yönergeleri (TBM, reklam alaka düzeyi ve diğer birçok faktör) tarafından düzenlenmek yerine, arama motoru algoritması tarafından düzenlenir.

Organik arama ve SEO el ele gider. SEO, dijital olarak başarılı etmenin merkezi olan organik trafiği getirir.

KOBİ’ler artık tanıtım yazıları ile ön plana çıkıyor

Gün geçtikçe daha fazla şirket SEO’nun öneminin farkına vardı ve reklam yatırımlarını da bu doğrultuda yapmaya başladı. Özgün içeriğe sahip olan tanıtım yazılarının domain yaşı iyi olan yayıncıların sitelerinde barınmaları şirketlerin Google gibi arama motorlarında görünürlüğü ve ön plana çıkmasına önemli bir destek sunuyor. Şirketlerin amacı anlık reklam gösterimleri yerine uzun vadede düzenli olarak üst sıralarda yer alarak klasik banner reklamlara göre daha fazla kullanıcı çekmek.

Güçlü bir organik arama stratejisine sahip olmanın sayısız faydası vardır. İş açısından, hedef kitleniz hakkında önemli içgörüler elde edersiniz. SEO‘nun önemli olmasının nedenlerinden sadece birkaçı şunlardır:

  • Düşük maliyetli.
  • Harika yatırım getirisi sunar
  • Eyleme geçilebilir veriler sağlar
  • Pazarlama hunisi aracılığıyla müşteri adaylarını besler
  • Güvenilirliği artırır
  • İlgili kullanıcıları cezbeder

Arama motorları web sitelerini kaynaklarına almak için böcekler gönderir. Bu böcekler web sitelerini inceleyip arama motoruna girecek kriterlere sahip olup olmadığına bakar ve buna göre siteyi indeksler. Sonrasında siteleri kendi kriterlerine göre sıralar. Bu kriterler Google, Yandex, MSN Bing veya Yahoo’da hepsinde farklıdır. Bu sebepten web siteniz hepsinde farklı sırada çıkar. Ama hepsinde ortak olan bazı kriterler vardır.

Google, Yandex, Bing gibi çok kullanılan arama motorlarında yüksek sıralarda -hatta ilk sırada- yer almak sitenize çok şey katabilir.

• İlk olarak sitenize mükemmel bir prestij ve güven sağlar.

• Sonrasında muhteşem bir trafik akışı sağlayabilir. Özellikle içerik üreten sitelerde ve e-ticaret sitelerinde Google’dan gelen trafik akışı çok yüksektir. Artık insanlar her şeyi arama motorlarında arıyorlar ve genelde ilk 3 sonuçtan birini tercih ediyorlar.


• Ve son olarak arama motorları sizin için ücretsiz bir reklamdır. Aramalarda yukarılarda olmak, websitenizi hedef kitlenize ulaştırmanın en kolay yoludur. İsminizi hedef kitlenizdeki hemen hemen herkese duyurma şansı, arama motorlarında ilk 3 sırada olmaktan geçer.

Linkedin ile kariyer fırsatlarını yakalamak için püf noktalar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.