Akaryakıt zamlarını açıklayan EPGİS: Biz de mağduruz; kar marjımızın yükselmesini talep ediyoruz

Akaryakıt zamlarını açıklayan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), asgari ücret zammı oranında kar marjlarının yükselmesini talep etti: Biz de mağduruz!

akaryakıt epgis

ABD Doları iki gün önce 17,14 seviyesine kadar çıkarak tarihi rekorunu bir kez daha yenilemişti. Kurdaki artış ve asgari ücret zammıyla birlikte yüzde 21,31 seviyesinde bulunan resmi enflasyonun da önümüzdeki aylarda yüzde 30’lu seviyeleri aşması bekleniyor. Yükselen dolar kuru özellikle gıda ve akaryakıt zamlarında hissediliyor.

“Akaryakıt zammından biz de mağduruz”

EPGİS’in Twitter’dan paylaşılan açıklamasında “Oluşan akaryakıt zammından biz de mağduruz” ifadesi kullanıldı.


Açıklamada şunlar kaydedildi: “Yapılan her zam; bize yeni sermaye ihtiyacı demek. Yapılan her zam maktu olan kar marjımızı yüzdesel olarak daha da aşağı düşürüyor. Sermayemiz eridi, dayanacak gücümüz kalmadi. İşletmelerimizi kapatmak istemiyoruz.”

Akaryakıta büyük zam!

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS), Benzinin litre fiyatına gece yarısından geçerli olmak üzere 69 kuruş, motorinin litre fiyatına 1 lira 14 kuruş ve LPG’nin litre fiyatına 70 kuruş zam geldiğini duyurmuştu.

Benzin fiyatı ne kadar oldu?

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, Ankara’da ortalama 10,97 liradan satılan benzinin litre fiyatı 11,66 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul’da 10,92 liradan 11,61 liraya, İzmir’de 10,99 liradan 11,68 liraya çıkacak.

Motorin / dizel fiyatı ne kadar oldu?

Ankara’da ortalama 10,39 liradan satılan motorinin litre fiyatı 11,53 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul’da 10,33 liradan 11,47 liraya, İzmir’de 10,41 liradan 11,55 liraya çıkacak.

LPG otogaz fiyatı ne kadar oldu?

LPG’nin litre fiyatı da Ankara’da ortalama 8,05 liradan 8,75 liraya, İstanbul’da ortalama 8 liradan 8,70 liraya ve İzmir’de 7,88 liradan 8,58 liraya yükselecek.


Akaryakıt fiyatları, Türkiye’nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

Türkiye’de LPG ürün fiyatlaması ise Cezayir’de bulunan Sonatrach piyasa fiyatları takip edilerek yapılıyor.

Son 1 yılda LPG fiyatları yüzde 122 oranında zamlandı

Türkiye’de son 1 yılda en fazla zamlanan akaryakıt ürünü LPG oldu. LPG’li araçların Avrupa’da en fazla olduğu Türkiye’de LPG fiyatları son 1 senede yüzde 122 oranında zamlandı. Türkiye Petrolleri’nin (TP) verilerine göre, LPG’nin litre fiyatı 1 Ocak 2021 tarihinde 4,06 TL idi. Yıl içerisinde kademeli olarak zamlanan LPG, döviz kurlarının yükselişinin zirveye ulaştığı Kasım ayında 8,25 TL seviyelerinde değer gördü.

Benzine yüzde 61, motorine yüzde 74 oranında zam yapıldı

Türkiye’de benzin ve dizel fiyatları tarihte ilk kez çift haneli tutarları gördü. Neredeyse her gün zamlanan akaryakıt ürünlerinin başında benzin geliyor. TP’nin verilerine göre, 1 Ocak 2021 tarihinde 7,2 TL olarak fiyatlanan benzin, Ekim ayının sonuna kadar 7-8 TL arasında gidip geldi. Kasım ayında yükselen döviz kurları sonrası fahiş zamların geldiği benzinin litre fiyatı, son 1 senede yüzde 61 oranında zamlanarak 18 Aralık 2021 yılında 11,58 TL’ye kadar yükseldi.


TP’nin sitesinde yer alan verilerde, dizelin litre fiyatları son 1 senede yüzde 74 oranında zamlanarak 11,46 TL’ye yükseldi. Dizele gelen zamlar, yıllık enflasyonu 3’e katlamış durumda.

Erdoğan’dan faiz açıklaması: Naslar neyi gerektiriyorsa onu yapacağım, hüküm bu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.