Reuters: Hükumette Doların 9 lira seviyesine düşmesi beklentisi var

Reuters haber ajansı, hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde; hükumetin doların 9 lira seviyelerine inmesi yönünde beklentisi olduğunu aktardı.

dolar

Hazine, kur korumalı mevduat planı ile Dolar/TL’de yaşanan düşüşün sürmesini hedefliyor

İngiliz haber ajansı Reuters‘a konuşan kaynakların aktardığına göre, Hazine geçen hafta para birimindeki çöküşü tersine çevirmek için iddialı ama riskli bir plan üzerinde çalışıyordu.


Yetkililer, TL mevduatlardaki döviz kayıpları için devlet garantisi sağlama fikrinin 2018’deki son döviz krizinde de gündeme geldiğini, ancak riskler nedeniyle o sırada rafa kaldırıldığını aktardı.

Doların 9 liraya düşmesi beklentisi

Kaynaklar, 18’in üstüne kadar çıkan Dolar/TL kurundaki durumun sürdürülebilir olmadığını ve bu kur seviyelerinin sorunlu ve saçma seviyeler olduğunu belirtti. Reuters’a bilgi veren bir kaynak, “Dolar 9 civarına düşebilirse, bu iyi bir seviye olur” dedi.

İkinci bir kaynak ise, hükümetin Dolar/TL değerlemesinin 9 civarına düşmesini umduğunu ifade etti. Ancak yetkili, kurun önümüzdeki bir kaç aylık dönemde 12-14 seviyeleri arasında kalacağı yönünde tahminde bulundu.

Hükümetin eylül ayı başında açıkladığı Orta Vadeli Program’daki 2022 ortalama dolar/TL kuru beklentisi de 9,27 idi

Berat Albayrak bu plana karşı çıkmıştı

nureddin nebati

Bu kaynak, Hazine ekibinin çeşitli seçenekleri değerlendirdiğini ancak 2018’de üzerinde çalışılan mevduat planına karar verdiğini açıkladı. Kaynak, o sırada dönemin Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın bu plana karşı çıktığını belirtti.

Analistler ve bankacılar, liradaki değerlenmenin tersine dönmesi durumunda, hükümetin ve merkez bankasının kayıpları karşılamakta zorlanabileceğini, bunun da enflasyonu artırabileceğini belirtti.

Reuters’a bilgi veren üçüncü bir yetkili, “Bu adımlar enflasyon riskini artıracak ancak bu durum önümüzdeki dönemde telafi edilebilir. Harekete geçmemek çok daha ciddi ve onarılamaz riskler doğurabilirdi.” dedi.


Dördüncü kaynak ise kabinenin geçen hafta Hazine, ilgili bürokratlar ve cumhurbaşkanlığının yapılan çalışmalara imza atması gerektiğine dikkat çekti.

Dolar 11 liranın altını gördü

Dolar/TL kuru hafta başında gördüğü tarihi dip seviyesinden gerilemeye devam ediyor.

Kur korumalı mevduat programının açıklaması ile birlikte hafta başı 18 seviyesinin üzerinden gerileyen dolar bugün öğleden sonra 11 seviyesinin altına geriledi.

Dolar/TL kuru bugün en düşük 10,28 seviyesini gördü. Euro/TL ise gün içerisinde en düşük 11,70 seviyesini gördü. Türk lirasının dolar karşısındaki günlük değer artışı yüzde 10’u aştı. Dolar/TL’deki 4 günlük düşüş ise yüzde 44’ü aştı.

20 Aralık 2021 tarihi Türkiye ekonomisi açısından tarihi günlerden biri olmuştu. Bu haftaya 17’nin altında başlayan dolar/TL, pazartesi akşam saatlerinde 18,36’ya kadar yükseldi.

2 günde net rezervde toplamda 6 milyar dolarlık sert gerileme

Sozcu.com.tr’nin haberine göre, TCMB’nin 17 Aralık’ta 12,3 milyar dolar olan net rezervi, 20 Aralık’ta 9,8 milyar dolara, 21 Aralık’ta ise 6,3 milyar dolara geriledi. Yani 20-21 Aralık tarihlerini kapsayan iki günde net rezervde toplamda 6 milyar dolarlık sert gerileme oldu.

TCMB’nin bu iki günde yurt içindeki bankalardan swap (takas) ile ödünç aldığı döviz ve altın miktarının da yaklaşık 1 milyar dolar arttığı düşünüldüğünde, TCMB’nin net rezerv pozisyonunda bu iki günde toplamda yaklaşık 7 milyar dolarlık gerileme oldu.

Kur korumalı hesapta 100 bin TL ne kadar kazanacak?


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kur korumalı hesapta 100 bin TL ne kadar kazanacak?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.